Hepimizin içinde sürekli konuşan o iç ses var. Kimi zaman bu ses bir şeyleri daha iyi yapmamız, daha hırslı olmamız konusunda bizi kamçılasa da, bazı zamanlarda ise bizi daha da olumsuz hissettirip daha da geriye çekmektedir. Bazen kendi kendimize olan inancımızı sarsıyor ve belki de bize aptal, şişman, işe yaramaz diyor. Bu durumun sürekli olması halindeyse zihinsel olarak tabi ki olumsuz yönde etkileniyoruz.
Peki Olumsuz İç Ses Nedir?
Temel olarak, olumsuz iç ses, kendinize, kendi yeteneklerinize inanma ve potansiyelinize ulaşma yeteneğinizi sınırlayan, kendinizle olan herhangi bir iç diyalogdur.
Bazı uzmanlar “Olumsuz iç ses, genellikle kafamızın bizi başkalarıyla karşılaştıran, bizi aşağılayan, eleştiren, yargılayan ve kendimizden şüphe, utanç ve suçluluk duymaya neden olan küçük sestir” diye açıklıyor.
“Çoğu zaman bu ses kendini tekrar tekrar, çözümsüz bir şekilde tekrar eder.”
Olumsuz İç Ses Örnekleri Nelerdir?
Olumsuz iç ses, bireye özgüdür. Ancak yargılayıcı ve eleştirel ifadeler genel olarak büyük bir kısmını oluşturur.
Yaygın olarak şunlar olumsuz iç ses örnekleridir;
- “Hepsi benim suçum.”
- “Bugün hiçbir şey bana doğru gelmiyor.”
- “Neden onlar gibi olamıyorum?”
- “Asla yapmamalıydım…”
- “Asla başaramayacağım.”
- “Bugün berbat göründüğümü biliyorum.”
- “Ben tam bir aptalım.”
- “Ben buna değmem.”
- “Yapamam.”
Olumsuz İç Ses Nereden Geliyor?
Ünlü bir dergi hem geleneksel hem de sosyal medyanın kadınları nasıl etkilediğini araştırmak amacıyla okuyucularıyla bir anket yapıyor. Anket, her ikisinin de özsaygımız üzerinde derin bir etkiye sahip olduğunu, ekranlarda ve dergilerde gördüğümüz görüntülere göre yaşamadığımızı hissettiğimizde zarar verici bir karşılaştırma durumuna yol açtığını bulmuştur.
Yapılan anketle ilgili en şok edici sonuçlardan bazıları:
- Kadınların %14’ü yüksek düzeyde özgüvene sahip.
- Kadınların %83’ü sosyal medyanın özgüvenlerini olumsuz etkilediğini söylüyor.
- Kadınların %40’ı kendi kariyerlerini diğer insanların başarılı kariyerleriyle karşılaştırıyor.
- Kadınların %39’u kendilerini çaba harcamadan kusursuz göründüğünü düşündükleri kadınlarla karşılaştırıyor.
- Kadınların %58’i sosyal medyanın, kendilerini ve diğer insanları nasıl gördüğünü değiştirdiğini söylüyor.
Bunun da ötesinde, ankete katılanların yaklaşık %44’ü başkalarının harika deneyimler yaşadığını gördüğünde kendini karşılaştırmadan edemiyor. %40 için kariyer başarısı ve %38 için de akranlarıyla karşılaştırıldığında yaşamlarında bulundukları yeri kıyaslama yapmak onları daha kötü hissettiriyor.
Ve tüm bunlar, daha çok özeleştiri yapmamıza neden oluyor.
Olumsuz İç Ses Bizi Nasıl Etkiler?
Çalışmalar, olumsuz iç sesi daha yüksek stres seviyeleri ve daha düşük benlik saygısı seviyeleri ile ilişkilendirmiştir. Bu, motivasyonun azalmasına ve daha büyük çaresizlik duygularına yol açabilir. Ve bu tür eleştirel iç ses, depresyonla bile ilişkilendirilmiştir.
Uzmanlar, “İç sesin çoğunlukla olumsuz olması durumu, beynin nörobilişlerini, hormonları ve sinir sistemini doğrudan etkileyebilir. Bu da sonuç olarak güvenimizi etkileyebilir, kaygıyı artırabilir ve aşırı strese neden olabilir.” diye açıklıyor.
Olumsuz İç Sesi Nasıl Aşabilirim?
Uzmanlar, negatif iç sesin bir sonucu olarak kendinizi çıkmazda buluyorsanız, yapmanız gereken altı şey olduğunu söylüyor:
- Fark edin: İç sesinizin ortaya çıktığını kabul edin. Bunu kabul etmek kadar basit bir şey, aslında olumsuz bir iç ses çıkmazını durdurmanın anahtarı ve başlangıcı olabilir.
- Gözlemleyin: Zihninizi bırakın, bu sesten gelen düşüncelerinizi, duygularınızı ve fiziksel tepkilerinizi gözlemlesin. Siz aslında düşünceleriniz değilsiniz. Bir adım geri atabilir ve iç sesinizin üzerinizdeki etkisini fark ederek gözlemleyebilirsiniz. Kalp atışınıza, sıcaklığınıza, nefesinize, kaslarınızın gerilmesine dikkat edin. Bu değişiklikleri fark ederek, etkileri azaltmaya başlayabilirsiniz.
- Kabul edin: Durumu öz şefkatle kabul edin. Kendinize şunu hatırlatın: “Mükemmel değilim, ben bir insanım ve kendi kırılganlığım var. Elimden geleni yapacağım. Bazen istediğim gibi olmuyor ama insan olmanın anlamı bu. Bu konuda yalnız değilim.” Bir düşünceden kaçınmak veya reddetmek için çok fazla enerji harcadığımızda, bunun tersi olabilir, bu yüzden olmasına izin verin ve değiştiremiyorsanız kabul edin.
- Değiştirin: İçinizden gelen kendinizle ilgili sözleri, sevdiğiniz bir arkadaşınıza söylediğinizi hayal edin. Kendinizle ilgili sözleri içinizden geldiği şekliyle arkadaşınıza söylemeyeceğinizi biliyorsanız, düşüncelerinizi iyi bir arkadaşınızla nasıl paylaşacağınızı veya iyi bir arkadaşınızın size ne söylemesini istediğinizi düşünün. Bu, olumsuz iç sesi olumlu, kabul edici veya şefkatli bir sesle değiştirmenin harika bir yoludur.
- Sorun: İç sesinizin neden olumsuz olduğunu merak edin, iç sesinizle kendi diyaloğunuzu kurun ve onu tersine çevirmeye çalışın.
- Harekete geçin: Aktif olmak, olumsuz iç ses döngüsünü kırmak için çok önemlidir. Spor yapmak, müzik dinlemek, dans etmek, şarkı söylemek veya yeni bir hedefe doğru harekete geçmek sizi ve enerjinizi doğru yöne kaydırabilir.
Uzmanlar, olumsuz iç ses yaşam kalitenizi etkiliyorsa, profesyonel yardım almanız gerektiğini ekliyor.
“Günlük deneyimlerden bunalmış hissediyorsanız, olumsuz iç sesin bir sonucu olarak sürekli endişeli ve düşük enerjili yaşıyorsanız ya da yaşam kalitenizi, başkalarıyla olan ilişkilerinizin kalitesini veya kendi refahınızı etkiliyorsa dışarıdan yardım alma zamanı olabilir.” diyor.
“Olumsuz iç ses, genellikle geçmiş travmalara dayanır ve profesyonel destek, büyük ölçüde iyileşmenizi sağlayabilir.”
0 Comments