Suudi Arabistan Hakkında Az Bilinen 10 Şey

1 min


Suudi Arabistan’ın dünyanın en çok petrol üreten ülkelerinden biri olduğunu veya 2018’e kadar kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olduğunu büyük ihtimalle biliyorsunuzdur. Ancak Orta Doğu’nun en büyük ülkesi olan Suudi Arabistan hakkında bildiğinizden çok daha fazlası var. İşte Suudi Arabistan hakkında az bilinen 10 şey.

  1. 10 Suudi Arabistan, nehir olmayan dünyanın en büyük ülkesidir.


    Suudi Arabistan, Arap Yarımadası'nın yaklaşık %80'ini kaplar ve bu da yaklaşık 2.150.000 km²'lik bir alana karşılık gelmektedir.

    Arabistan Çölü, çeşitli sıradağlar, çalılar, yaylalar, bozkırlar ve volkanik lav alanları ülkenin genel coğrafyasının tipik özellikleridir.

    Suudi Arabistan'da bulamayacağınız şey ise bir nehirdir. Suudi Arabistan, kalıcı nehirleri olmayan dünyanın en büyük ülkesidir. Bunun yerine, sürekli veya aralıklı olarak kuru kalan nehir yataklarına sahip çok sayıda vadiye sahiptir.

  2. 9 Suudi Arabistan dünyanın en büyük tuzlu su arıtma tesisine sahiptir.


    Suudi Arabistan'ın nehirleri olmadığını artık biliyorsunuz. Peki ama nehirleri yoksa ülkenin suyu nereden gelmekte? Tabii ki denizden.

    Deniz suyunu doğrudan içemediğimiz veya kullanamadığımız için deniz suyunun tuzdan arındırma adı verilen bir süreçten geçmesi gerekir. Bu süreçte deniz suyunun içindeki kirleticiler, tuz ve diğer minareller arındırılmaktadır.

    Suudi Arabistan, biri üretim hacmi açısından dünyanın en büyüğü olan 33'ün üzerinde tuzlu su arıtma tesisine sahiptir. Dünyanın en büyüğü olan Jubail tuzlu su arıtma tesisi her gün 1,4 milyon metreküpten fazla su üretmektedir.

  3. 8 Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ikinci ülkesidir.


    2016 yılı itibarıyla Suudi Arabistan, dünyanın toplam petrol rezervlerinin yaklaşık %16,2'sine sahiptir. Yani yaklaşık 266.578.000.000 varil petrol rezerviyle dünyanın en büyük petrol rezervine sahip 2. ülkesidir.

    Ülke, yıllık tüketiminin 221,2 katına eşdeğer rezerve sahiptir. Bu da Suudi Arabistan'ın, eğer ihracat  yapıyor olmasaydı, yaklaşık 221 yıllık petrolü kaldığı anlamına gelmektedir. Su ise Suudi Arabistan'da o kadar azdır ki, 1 litre şişe su, 1 litre dizelden daha pahalıdır. 

  4. 7 Suudi Arabistan kraliyet ailesinin net servetinin 1,4 trilyon dolar olduğu tahmin edilmektedir.


    Genellikle “Suud Hanedanı” olarak bilinen Suudi Arabistan'ı yöneten kraliyet ailesinin, dünyanın en büyük kraliyet ailesi olarak Guinness Dünya Rekorunun sahibi olduğunu biliyor muydunuz?

    2002 yılında, ailenin 4.000'den fazla kraliyet prensi ve 30.000 kraliyet akrabası vardı. Ayrıca, tüm kraliyet ailesinin toplam net servetinin, Suudi Arabistan Petrol Şirketi'ndeki varlıkları da dahil olmak üzere yaklaşık 1,4 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

    İngiliz kraliyet ailesinin toplam net servetinin 88 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor, bu da Suud Hanedanı'nın yaklaşık 16 kat daha zengin olduğu anlamına geliyor.

  5. 6 Suudi Arabistan'ın tek black metal grubu aşırı gizlilik altında çalışmalarını sürdürüyor.


    Suudi Arabistan gibi bir İslam ülkesinde, din karşıtı görüşler asla hoş karşılanmaz. İslam'ı açıkça eleştirmenin ciddi sonuçları olabilir.

    Ancak bu durum Suudi Arabistan'ın tek black metal grubu Al-Namrood'un üyelerini din ve dini baskı hakkındaki görüşlerini ifade etmekten alıkoymamıştır.

    Grup müziklerini gizlice kaydetmek ve grup üyeleri de fotoğraflarını veya gerçek isimlerini asla kullanmayarak kimliklerini gizli tutmak zorunda. Çünkü grup üyelerinin ölüm cezasından veya hapisten kaçmalarının tek yolu anonim kalmak.

  6. 5 Suudi Arabistan'da alkol yasak.


    Suudi Arabistan'ın alkol konusunda oldukça katı yasaları vardır. Alkol üretimi, bulundurulması, satışı ve tüketimi ülke genelinde yasaktır.

    İçki içmek cezalandırılabilir bir suçtur ve yakalanırsanız para cezasına, kamu önünde kırbaçlanmaya veya uzun süreli hapis cezasına çarptırılabilirsiniz. Ülkeye giderken içki içmek bile riskli olabilir. Sınırda içki içtiğiniz anlaşılır ve yakalanırsanız tutuklanabilirsiniz.

    Ayrıca likör, yemeklik şaraplar, tatlandırıcı özler, şarap yapım kitleri, içeriğinde alkol olan yiyecekler ve benzeri tüm ürünlerde ithalat yasağı bulunmaktadır. 

  7. 4 Suudi Arabistan'da düğünler haremlik selamlık tarzında yapılmaktadır.


    Suudilerin gösterişli ve coşkulu düğünler yaptıkları biliniyor. Düğünler kültürlerinin önemli bir parçası olsa da düğünlerin de genellikle herhangi bir dini töreni yoktur.

    Bunun yerine, düğün törenleri temelde bekarlığa veda partisi ve defilenin birleşiminde oluşan bir kutlama şeklindedir. 

    Erkekler ve kadınlar düğünlere birlikte katılmazlar. Misafirler düğüne geldiğinde erkekler bir balo salonuna girer ve damatla oturur, kadınlar başka bir balo salonuna girer ve gelinle vakit geçirirler.

  8. 3 Suudi Arabistan'da develer için güzellik yarışması düzenlenmektedir.


    Suudi Arabistan'da develer zenginlik ve statünün sembolüdür. Develer Suudiler için o kadar önemlidir ki develer adına düzenlenen güzellik yarışmalarına ev sahipliği yapmaktadırlar.

    Kral Abdülaziz Deve Festivali, her yıl bir ay süren bir festivaldir. 30.000'den fazla deve katılır ve birkaç yüz bin seyirci toplanır.

    Gelenek, güzellik ve muazzam bir zenginlik gösterisi olan deve güzellik yarışmalarının yaklaşık 45 milyon dolarlık bir ödül havuzu vardır. Altı farklı kategorinin birincileri, “Miss Camel” unvanıyla birlikte yaklaşık 7,5 milyon dolarlık ödülün sahibi olmaktadır.

    Güzellik yarışmalarında rekabet o kadar hat safhadadır ki, 2018'de bir veterinerin daha çekici görünmeleri için yarışmaya katılacak develere botox enjekte ederken yakalanması üzerine bir düzine deve yarışmadan diskalifiye edilmiştir.

  9. 2 Dünyanın en uzun düz yolu Suudi Arabistan'dadır.


    Suudi Arabistan'ın 10 nolu otoyolu, dünyanın en uzun düz yolu olarak Guinness Dünya Rekorunu elinde tutuyor. Yaklaşık 240 uzunluğunda olan otoyol, Haradh'dan Al Batha'ya kadar uzanmaktadır.

    Aslen, Kral Fahd için özel bir yol olarak inşa edilen bu otoyol, boylu boyunca çölü kesmektedir ve hiç virajı yoktur. Viraj dışında kayda değer bir eğimi dahi yoktur.

    Kilometrelerce görünürde çöl haricinde hiçbir şey olmadığı için dünyanın en sıkıcı yollarından biri de diyebiliriz. 

  10. 1 2018 yılına kadar Suudi kadınların stadyumlara seyirci olarak bile girmesine izin verilmiyordu.


    Kadın hakları söz konusu olduğunda, Suudi Arabistan tartışmalı ülkelerin başında gelmektedir. Örneğin kadın sporları, ülkede uzun zamandır tartışmalı bir konu olmuştur.

    Devlet okullarında kız çocuklarına yönelik spor faaliyetleri yasaktır ve 2018'den önce kadınların spor salonlarına seyirci olarak bile girmelerine izin verilmiyordu. Şuan spor stadyumlarına kadınların girmesine izin veriliyor, ancak erkeklerden ayrı oturma yerleri var.

    Ülkedeki kadınları özgürleştirmek için çeşitli reformlar yapılsa da, katedecekleri halen uzun bir yol var.

    Suudi Arabistan hakkındaki bu gerçeklerden sizi en çok hangisi şaşırttı? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

Yorumsuz Yorumsuz
1
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend