Yeni bir telefon aldınız ve eski cep telefonunuzu satıyor musunuz? Telefonunuzu satmadan önce mutlaka yapmanız gereken şeylerin neler olduğunu öğrenmek istemez misiniz?
Bir akıllı telefonun ortalama kullanım ömrü üç yıldır. Çünkü genellikle üç yıldan sonra, pil ömrü can sıkıcı hale gelir ve çoğu üretici, yazılım güncellemesi desteği sağlamayı bırakır. Bunlar çoğu insanın yeni bir modele geçmek için eski telefonunu satmak istemesinin başlıca sebeplerinden sadece birkaçıdır.
Cep telefonunuzu satmaya karar verdiniz, ama satmadan önce neler yapmanız gerektiği konusunda emin değilseniz, bu yazımız tam size göre. Telefonunuzu satmadan önce aşağıdaki şu 7 adımı izlemeniz yeterli olacaktır.
-
1 Tüm Verilerinizi Yedekleyin
Eski cep telefonunuzu satmadan önce yapmanız gereken ilk ve en önemli şey tüm verilerinizi yedeklemektir. Bu veriler; kişilerinizi, arama kayıtlarınızı, mesajlarınızı, fotoğraflarınızı, videolarınızı, belgelerinizi, notlarınızı, şarkılarınızı, ses kayıtlarınızı, oyun ilerlemelerinizi ve WhatsApp sohbetlerinizi içerir.
Veri yedekleme işlemini kesinlikle atlamamalısınız. Belk size telefonunuzda yedeklemeye gerek duyabileceğiniz bir şeyler yok gibi gelebilir. Ama veri yedekleme işlemi yapmadığı için özellikle WhatsApp sohbetlerinde yer alan kişisel verilerini kaybeden birçok kullanıcı sonrasında kara kara bu sohbetlerine nasıl ulaşabileceğini düşünmektedir. Ama merak etmeyin aynı sorunla karşı karşıya kalırsanız, silinen veya kaybolan WhatsApp mesajlarını kurtarmanın da yolları var.
Henüz yeni bir telefon almadıysanız, eskisini henüz satmamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bunun yerine, önce yeni telefonunuzu alın, tüm verilerinizi ona aktarın, tüm dosyaların doğru şekilde taşınıp taşınmadığını kontrol edin ve ardından eski telefonunuzu satın.Hangi telefon markasını kullanırsanız kullanın uygulama mağazalarında verilerinizi yedekleme konusunda size yardımcı olabilecek ve işinizi kolaylaştırabilecek birçok uygulama bulabilirsiniz. Sadece güvenli bir uygulamayı indirip kullandığınızdan emin olmanız yeterli.
-
2 Tüm Hesapları, Eşleştirilmiş Cihazları ve Ekran Kilidini Kaldırın
Tüm verilerinizi yedekleyip aktardıktan sonra, eski telefonunuzdan bağlı tüm hesapları kaldırın. Buna Google hesabı, Microsoft hesabı, WhatsApp hesabı, sosyal medya profilleri ve üçüncü taraf uygulamalardaki diğer çeşitli hesaplar da dahildir.
Hesap kaldırma işleminin neden yapılması gerektiğiyle ilgili küçük ama önemli bir bilgi verelim. Google hesabınızı kaldırmadan telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürürseniz, telefonunuzun bir sonraki sahibi telefonu kullanamayabilir veya Google hesabında oturum açamayabilir. Çünkü Google hesabınızı kaldırmadan telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürseniz, telefonunuz sizin hesabınızı telefonun sahibi hesap olarak ayarlayacaktır.
Google hesabınızı kaldırdığınız gibi, diğer tüm hesaplarınızı da kaldırdığınızdan emin olun. Ayrıca akıllı saatiniz, kablosuz hoparlörleriniz ve kulaklıklarınız gibi telefonunuzla eşleştirilmiş tüm cihazların eşleşmesini kaldırın. Son olarak; şifre, PIN kodu, güvenlik deseni veya kayıtlı parmak izi gibi tüm kilit ekranı korumalarınızı da kaldırın.
-
3 SIM Kartınızı ve Hafıza Kartınızı Çıkarın
SIM kartınızı ve takılı bir hafıza kartınız varsa hafıza kartınızı çıkarmayı unutmayın. Hafıza kartınızdaki kayıtlı dosyalarınıza erişmek için sonrasında yeni telefonunuza takabilirsiniz.
Ancak hafıza kartınızı eski telefonunuzla birlikte vermeyi planlıyorsanız, kartı takılı bırakıp telefonuzu fabrika ayarlarına döndürdüğünüzde hafıza kartınızdaki tüm veriler de silinecektir. -
4 Telefonunuzu Fabrika Ayarlarına Döndürün
Telefonunuzu satmadan önce fabrika ayarlarına döndürmek unutulmaması gerekilen kritik bir adımdır. Bunu yaparak, telefonunuzun bir sonraki sahibinin kişisel bilgilerinize erişememesi için telefonun hafızasındaki tüm verileri silmiş oluyorsunuz. Ayrıca, indirdiğiniz tüm dosyalar ve uygulamalar silineceğinden, boş olan cihazınızın daha stabil çalışmasını sağlar.
Telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürme yalnızca cihazınızda yerel olarak depolanan verileri siler, Google Drive veya Microsoft OneDrive gibi bulut uygulamalarınızda bulunan verileri silmez. Örneğin Gmail kullanıyorsanız, yeni telefonunuzda Google hesabınızda oturum açtığınızda tüm e-postalarınız normal şekilde görünecektir.
-
5 Telefonunuzu Temizleyin
Telefonunuzu veri anlamında temizledikten sonra dışını da temizlemeyi unutmayın. Telefonunuzun genel bir temizliğini yapmak potansiyel alıcılar tarafından daha kolay beğenilmesini ve iyi bir fiyata satabilmenizi sağlayacaktır.
Telefonunuzu temizlemeye başlamadan önce kapattığınızdan, şarj cihazı ve kulaklık kablosunu çıkardığınızdan ve kullanıyorsanız kılıfını çıkardığınızdan emin olun. Ekranda görünür çizikler, çatlaklar veya kırıklar olan bir ekran koruyucunuz varsa, onu da çıkarmayı unutmayın. Ekranınıza zarar verebileceğinden alkolle temizlemekten kaçının. Telefonunuzu hafif nemli bir fiber bezle silip, ardından bezin kuru bir tarafıyla iyice silmeniz yeterli olacaktır. İçi nemli kalabilecek kısımları iyice sildiğinizden emin olun.
-
6 Mevcut Tüm Orijinal Aksesuarlarınızı Toplayın
Telefonunuzu genellikle birkaç yıl içerisinde satıyorsanız, orijinal kutusunu, faturasını, şarj kablosunu ve beraberinde gelen diğer tüm aksesuarları saklamayı alışkanlık haline getirin. Eski bir telefonu, orijinal aksesuarlarıyla satmaya çalışmak hem daha kolay olacaktır hem de daha yüksek bir fiyata satabilmenizi sağlayacaktır.
Ancak, yeni telefonunuz kutusunda yeni bir şarj cihazıyla gelmiyorsa, eski şarj cihazınız yeni telefonunuzla da uyumluysa yeni bir tane satın almak yerine eski şarj cihazınızı elinizde tutmak sizin için iyi bir fikir olabilir. -
7 Pazar Araştırması Yapın
Yukarıdakilerin hepsini adım adım ve eksiksiz yaptıktan sonra telefonunuz artık satışa hazır demektir. Telefonunuzu bir pazaryerine koymadan önce yapmanız gereken son şey, telefonunuzun ortalama piyasa değerini öğrenmektir.
Telefonunuzun piyasa değerini öğrenmek için online fiyat karşılaştırma araçlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca sizinkiyle aynı veya benzer telefon modellerini satan satıcıların ne kadar bir fiyat istediğini görmek için farklı pazar yerlerini de inceleyebilirsiniz.
Birisi telefonunuzu daha sonra kendisi satmak için satın alıyorsa, kendisi de kar elde edebilmek için büyük ihtimalle piyasanın çok altında bir teklifte bulunacaktır. Eğer gerçekten acil bir nakit ihtiyacınız yoksa telefonunuzu bu tarz alıcılara satmak yerine, onu piyasa değerinde satabilmeniz için gerçekten onu kullanacak bir alıcıyı beklemenizde fayda var.Özellikle telefon gibi eski bir teknoloji aletinizi satmak, eski bir mobilyanızı satmak kadar basit değildir. Yukarıdaki tüm adımları dikkatli bir şekilde izlerseniz, telefonunuzu aklınızdan hiçbir soru işareti kalmadan rahatlıkla satabilirsiniz.
0 Yorum