HIV ve AIDS Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

1 min


HIV (insan bağışıklık yetmezliği virüsü), vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan hücrelere saldıran, kişiyi diğer enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha savunmasız hale getiren bir virüstür. En çok korunmasız cinsel ilişki nedeniyle bulaşmaktadır. Tedavi edilmezse HIV, AIDS (edinilmiş immün yetmezlik sendromu) hastalığına yol açabilir. İlk olarak 1981’de tespit edilen HIV, insanlığın en ölümcül ve en inatçı salgınlarından birinin nedenidir.

İnsan vücudu HIV’ten kurtulamaz ve etkili bir HIV tedavisi yoktur. Yani bir kez HIV virüsüne yakalanırsanız ömür boyu sizinle birlikte olacağına bilmeniz gerekiyor. Bununla birlikte, HIV ilacı (antiretroviral tedavi veya ART olarak adlandırılır) alarak, HIV’li insanlar uzun ve sağlıklı yaşamlar yaşayabilir ve HIV’in cinsel partnerlerine bulaşmasını önleyebilir. Ek olarak, maruz kalma öncesi profilaksi (PrEP) ve maruz kalma sonrası profilaksi (PEP) dahil olmak üzere HIV’in cinsel veya uyuşturucu kullanımı yoluyla alınmasının önlenmesi için etkili yöntemler vardır.

AIDS ise vücudun bağışıklık sisteminin virüs nedeniyle ağır hasar gördüğünde meydana gelen HIV enfeksiyonunun geç aşamasıdır. HIV’li çoğu insan AIDS geliştirmez, çünkü her gün öngörülen şekilde HIV ilacı alınması hastalığın ilerlemesini durdurur. HIV ilacı olmadan, AIDS’li insanlar ortalama 3 yıl hayatta kalırlar.

  1. 1 HIV virüsü nasıl bulaşır veya bulaştırırsınız?


    HIV'i yalnızca, saptanabilir bir virüs yükü olan HIV'li bir kişiden belirli vücut sıvılarıyla doğrudan temas ederek alabilirsiniz. Bu sıvılar:

    • Kan
    • Semen (cum) ve seminal öncesi sıvı
    • Rektal sıvılar
    • Vajinal sıvılar
    • Anne sütü

    Aktarımın gerçekleşmesi için, bu sıvılardaki HIV, HIV negatif bir kişinin kan akışına mukoza zarı (rektum, vajina, ağız veya penisin ucunda bulunur); açık kesikler veya yaralar; veya doğrudan enjeksiyon yoluyla olması gerekir.

    HIV ilacını her gün reçetelendiği şekilde alan ve algılanamayan bir viral yükü alan ve tutan HIV hastalarının HIV'i HIV-negatif ortaklarına cinsel olarak iletme riski yoktur.

  2. 2 HIV kişiden kişiye nasıl yayılır?


    HIV sadece belirli faaliyetlerle yayılabilir. En yaygın yollar:

    • Vajinal veya anal seks yapmak. Anal seks vajinal seksten daha risklidir.
    • İğneler gibi enjeksiyonlu ilaç ekipmanlarının HIV'li biriyle paylaşılması.

    Daha az yaygın yollar:

    • Hamilelik, doğum veya emzirme döneminde anneden çocuğa. Bununla birlikte, HIV ilaçlarının ve diğer stratejilerin kullanılması, anneden çocuğa HIV bulaşması riskini oldukça düşük bir seviyeye çekmektedir.
    • HIV bulaşmış bir iğne veya başka bir keskin cismin batması. Bu temel olarak sağlık çalışanları için bir risk olsa da risk çok düşüktür.

    HIV sadece çok nadir olarak aşağıdaki durumlarda yayılır:

    • Oral seks yapmak. Ancak genel olarak, HIV negatif bir kişinin HIV pozitif bir partnerle oral seksten HIV alma olasılığı son derece düşüktür.
    • HIV'li bir kişi tarafından ısırılmış yiyecekleri yemek.
  3. 3 HIV viral yükü HIV alınmasını veya iletimini etkiler mi?


    HIV viral yükü HIV olan birinin kanındaki HIV miktarıdır. Hergün HIV ilacı (antiretroviral tedavi veya ART) öngörüldüğü şekilde günlük olarak alınması viral yükü çok düşük hale getirebilir.

    HIV ilacını her gün reçetelendiği şekilde alan ve saptanamayan bir viral yükü alan ve tutan HIV hastalarının, HIV'i cinsel yolla HIV negatif bir ortağa aktarma riski yoktur.

    HIV ilacı, HIV'in cinsel yolla bulaşmasını önlemek için güçlü bir araçtır. Ancak, yalnızca HIV-pozitif partner algılanamayan bir viral yükü alıp sakladığı sürece çalışır. HIV ilacını alan herkesin tespit edilemez bir viral yükü yoktur. Tespit edilemeyebilmek için HIV'li insanlar her gün öngörülen şekilde HIV ilacını almalı ve viral yük testi için düzenli olarak sağlık kuruluşlarını ziyaret etmelidir.

  4. 4 HIV'in hangi yollarla yayılması mümkün değildir?


    • Hava veya su
    • Sivrisinekler, keneler veya diğer böcekler
    • HIV'li bir kişinin kanıyla karışmayan tükürük, gözyaşı veya ter
    • El sıkışmak, sarılmak ve tuvalet paylaşımı
    • Vücut sıvılarının değişimini içermeyen diğer cinsel aktiviteler (örneğin, dokunma).
  5. 5 Nasıl AIDS olursunuz?

    Doğrudan AIDS olamazsınız.

    AIDS, HIV enfeksiyonunun en ileri aşamasıdır. HIV'niz varsa ve HIV tedavisi göremiyorsanız, sonunda vücudunuzun bağışıklık sistemi zayıflar ve AIDS'e dönüşür.

    AIDS'li insanlar, o kadar ciddi şekilde hasar görmüş bağışıklık sistemlerine sahiptir ki, fırsatçı enfeksiyonlar adı verilen çok sayıda ağır hastalığa yakalanmaktadır.

  6. 6 HIV olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz?


    HIV olup olmadığını kesin olarak bilmenin tek yolu test olmaktır. HIV olup olmadığını söylemek için semptomlara güvenemezsiniz.

    HIV durumunuzu bilmek, size güçlü bilgiler sağlar; böylece kendinizi ve eşinizi sağlıklı tutmak için adımlar atabilirsiniz:

    • Test pozitif çıkarsa HIV tedavisi için ilaç almalısınız. HIV ilacını her gün reçeteye göre alan insanlar uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilir ve başkalarına bulaşmayı önleyebilirler. HIV ilacı olmadan (antiretroviral tedavi veya ART), virüs vücutta çoğalır ve bağışıklık sistemine zarar verir. Bu nedenle pozitif testlerden sonra insanların tedaviye en kısa sürede başlaması gerekiyor.
    • Test negatif çıkarsa HIV virüsünden korunmak için birçok yol bulunmaktadır. 
    • Hamileyseniz, HIV pozitifseniz tedaviye başlayabilmeniz için HIV testi yaptırmalısınız. HIV pozitif bir kadın hamileliğinin başlarında HIV için tedavi edilirse, bebeğe HIV bulaşması riski çok düşük olabilir.
  7. 7 HIV belirtileri nelerdir?


    HIV'in birkaç belirtisi vardır. Ancak herkes aynı belirtileri göstermeyebilir. Bu kişiye ve hastalığın hangi aşamasında bulunduğuna bağlıdır.

    Aşağıda HIV'in üç aşaması ve insanların yaşayabileceği semptomların bazıları yer almaktadır.

    1. Aşama: Akut HIV Enfeksiyonu

    HIV enfeksiyonundan sonraki 2 ila 4 hafta içinde, insanların yaklaşık üçte ikisi grip benzeri bir hastalığa sahip olacaktır. Bu, vücudun HIV enfeksiyonuna karşı doğal tepkisidir.

    Grip benzeri semptomlar şunları içerebilir:

    • Ateş
    • Titreme
    • İsilik
    • Gece terlemeleri
    • Kas ağrıları
    • Boğaz ağrısı
    • yorgunluk
    • Şişmiş lenf düğümleri
    • Ağız ülseri

    Bu semptomlar birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Ancak bazı insanlar HIV'in bu erken evresinde hiçbir belirti göstermezler.

    Bu belirtilerden herhangi birine sahip olduğunuz için HIV olduğunuzu varsaymayın. Bunlar diğer hastalıkların nedenlerine benzer olabilir. Ancak, HIV'e maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, bir HIV testi yaptırınız.

    • Çoğu HIV testi, HIV'in kendisini değil, antikorları (vücudunuzun HIV'e tepki olarak verdiği proteinler) algılar. Ancak vücudunuzun bunları üretmesi için enfekte olduktan birkaç hafta sürebilir. HIV enfeksiyonunu daha erken tespit edebilen başka testler de vardır. Yakın zamanda HIV'e maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza veya kliniğinize söyleyin ve testlerinin erken enfeksiyonu tespit edip edemediğini sorun.
    • Durumunuzu bilin. Testten sonra, test sonuçlarını öğrendiğinizden emin olun. HIV pozitifseniz, mümkün olan en kısa sürede doktora görünün, böylece HIV ilacı tedavisine başlayabilirsiniz. Farkında olun; enfeksiyonun erken evresindeyken, HIV'i başkalarına taşıma riski çok yüksektir. Bulaşma riskini azaltmak için adımlar atmanız önemlidir. HIV negatifseniz, negatif kalmanıza yardımcı olabilecek önleme seçenekleri vardır.

    2. Aşama: Klinik Gecikme

    Bu aşamada virüs hala çoğalır, fakat çok düşük seviyelerde. Bu aşamadaki kişiler hasta hissetmeyebilir veya herhangi bir belirti yaşayabilir. Bu aşama aynı zamanda kronik HIV enfeksiyonu olarak da adlandırılır.

    HIV tedavisi olmadan insanlar bu aşamada 10 veya 15 yıl kalabilirler, ancak bazıları bu aşamada daha hızlı ilerler.

    Her gün, tam olarak öngörüldüğü gibi HIV tedavisi alıyor ve tespit edilemeyen viral yük alıyor ve saklıyorsanız, sağlığınızı koruyabilir ve başkalarına bulaşmasını önleyebilirsiniz. Ancak viral yükünüz tespit edilebilirse, bu aşamada HIV, hiçbir semptomunuz olmasa bile bulaşabilir. Seviyenizi kontrol ettirmek için sağlık hizmeti sağlayıcınızı düzenli olarak görmek önemlidir.

    3. Aşama: AIDS

    HIV'niz varsa ve HIV tedavisi göremiyorsanız, virüs sonunda vücudunuzun bağışıklık sistemini zayıflatacak ve AIDS'e (edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromu) dönüşecektir. Bu, HIV enfeksiyonunun geç aşamasıdır.

    AIDS belirtileri şunları içerebilir:

    • Hızlı kilo kaybı
    • Tekrarlayan ateş veya bol gece terlemeleri
    • Aşırı ve açıklanamayan yorgunluk
    • Koltuk altı, kasık veya boyundaki lenf bezlerinin uzun süre şişmesi
    • Bir haftadan fazla süren ishal
    • Ağız, anüs veya cinsel organın yaraları
    • Zatürre
    • Cildin üzerinde veya altında, burunda veya göz kapaklarında kırmızı, kahverengi, pembe veya morumsu lekeler
    • Hafıza kaybı, depresyon ve diğer nörolojik bozukluklar

    Bu semptomların her biri diğer hastalıklarla da ilişkili olabilir. HIV olup olmadığını kesin olarak bilmenin tek yolu test olmaktır.

    HIV hastalığının ciddi semptom ve hastalıklarının birçoğu, vücudunuzun bağışıklık sisteminin zarar görmesinden dolayı meydana gelen fırsatçı enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, bir uzmana danışın.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend