Kabullenme Yenilgi Değil, Var Olana Saygıdır

Bir şeyi kabul etmek, vaziyeti olduğu gibi anlamak demektir. Ayrıca bireyin kendisine saygısını arttırır, sosyal ilişkilerde gerilimi azaltır.3 dakikada okuyabilirsin


Belirli bir olaya çözüm bulmak, uyum sağlamak, saygı duymak ve  bilhassa bardağın dolu tarafını görmek için en iyi formül kabullenmekten ibarettir.

Daima kabullenmeyi seçmek en etkili çözümdür sosyal ilişkiler için. Kabullenmek, boyun eğmek ile karıştırılmamalı, o durumun getirdiği acıya pasif bir şekilde katlanmaktır. Oysa bir durumu kabullenmek, etkin bir görev almak demektir. Kabullenmek, karar vermeyi kapsar ve bu da bizi değişime götürür.

Örneğin, romantik bir ilişkide partnerlerin uyumsuzluğu nedeniyle zorluklar yaşandığında ilk adım, ilişkideki diğer kişiyi olduğu gibi kabul etmektir. Böylece bütün suçlama, saygısızlık ve diğer kişiyi değiştirme çabaları sona erer.

Durumu olduğu gibi kabullendiğimizde gerçekliğin farkına varırız. O zaman farklılıklara karşı saygımız çoğalır ve bunları sakinlikle karşılarız. Dolayısıyla, kabullenmede bu noktaya ulaşıldığında öğrenme sürecinde bir sonraki adım gerçekleşir: değişiklik yapma kararı.

Kabullenme durumu artık akademik camiada kendinden söz ettirmeye başladı ama Toronto Üniversitesinde Psikoloji Profesörü olan Brett Ford, nasıl bir insana yardımı dokunduğu ile ilgili çalışmaların az olduğunu söylüyor. Ford’un söylediğine göre “kabullenmek, duygularımızı değiştirmeye çabalamaktan ziyade duygularımızla bağlantıda kalmayı ve ne olduklarını daha iyi anlamamızı öneriyor”. Daha sonra bu ikilem yaratan durumun psikolojimize nasıl iyi geldiğinin sorusunu soruyor.

Birkaç yıl önce Ford, doktora öğrencisi iken bir ekiple beraber kabullenme ile ilgili bir araştırma yaptı. Analizlerine göre kötü duyguları kabullenmenin asıl etkisi insanların stresli durumlarda verdikleri kararları etkiliyor oluşu. Karanlık duyguları kabullenmek daha çok kızgınlık, anksiyete gibi durumlarda bu duyguların tamamen kontrolü altına girmenizi engelliyor. Yani bu kabullenme direk olarak bir mutluluk getirmese bile mutsuzluğa batmayı engelliyor.

Örneğin canlılar olarak ölümü kabullenmeliyiz ama kurtulabileceğimiz dışarıdan gelen baskıları kabullenmek ve karşı çıkmamak bizim için daha kötü sonuçlar doğurabilir.


Paylaşmayı unutma!

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
1
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend