Suudi Arabistan, Kanada’nın Açıklamalarından Sonra Toronto Uçuşlarını Durdu

3 min


Suudi Arabistan devlet havayolu şirketi, Kanada’nın sivil topluma ve kadın haklarına yönelik gözaltındaki aktivistlerin serbest bırakılması çağrısında bulunmasından sonra Toronto’ya doğrudan uçuşlarını askıya aldı.

Suudi Arabistan ek olarak Kanada ile olan tüm ticari ilişkilerini dondurdu ve Kanada’nın Riyad Büyükelçisi Dennis Horak’ın ülkeyi 24 saat içinde terk etmesini istedi. Yaşanan diplomasi krizinin ardından açıklama yapan Kanada, “insan haklarını savunmaya devam edeceğini” söyleyerek yanıt verdi.

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, diplomatın sınır dışı edilmesinden “derinden endişe duyduğunu” söyledi, ancak şunları ekledi: “Kanada, dünya çapında kadın hakları ve ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere, insan haklarının korunması için her zaman ayağa kalkacaktır. “Bu değerleri teşvik etmek için hiçbir zaman tereddüt etmeyeceğiz ve bu diyalogun uluslararası diplomasi için kritik olduğuna inanıyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.

Chrystia FreelandÖnde gelen Suudi kadın hakları savunucusu Manal El Şerif Kanada’ya “konuşma” için teşekkür etti ve diğer Batılı güçlerden de benzer tepkiler beklediklerini iletti.

Peki Kimler Gözaltında Tutuluyor veya Tutuklandı?

Geçtiğimiz Salı günü, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, 15 Mayıs’tan bu yana Suudi hükümetini eleştiren en az 15 insan hakları savunucusu ve kadın hakları savunucusunun tutuklandığını veya gözaltına alındığını söyledi.

Bunlardan sekizinin “usulle ilgili gözden geçirmeler” beklenmeksizin serbest bırakıldıklarına inanılmaktadır, ancak diğerlerinin nerede olduğu bilinmemektedir. Gözaltına alınanlardan bir kısmı “yabancı şahıslarla şüpheli temas” dahil olmak üzere ciddi suçlarla suçlanıyor ve 20 yıl hapisle karşı karşıya kalabilir.

Samar BadawiTutuklular arasında hapiste olan blog yazarı Raif Badawi’nin kız kardeşi Suudi-Amerikalı insan hakları savunucusu Samar Badawi de var. İnsan hakları grupları, Samar Badawi’nin geçen hafta, kadın hakları savunucusu Nassima el-Sadah ile birlikte tutuklandığını bildirdi. Samar Badawi, 2012’de ABD Uluslararası Cesaretli Kadınlar Ödülü’ne layık görüldü ve Suudi Arabistan’ın erkek koruyucu sistemine meydan okuduğu biliniyor. Kardeşi Raif Badawi ise 2014 yılında ”İslama hakaret etme” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
1
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend