Onlar artık dünyanın dört bir yanında şubeleri olan dünyaca ünlü yiyecek ve içecek markaları. Kuruldukları günden bugüne hem marka değerleri hem de marka bilinirlikleri gün ve güne katlanarak artmakta.
Yoğun ve tempolu gündelik hayatımızda artık bırakın yemek hazırlamaya kendimize ayıracak vaktimizin dahi olmadığı, bir an önce bir şeyler yiyip direk uyumak yada dinlenmek istemediğimiz günlerin sayısı oldukça fazla. Bu gibi durumlarda hem pratik hem doyurucu olmaları nedeniyle fast food zincir restoranları imdadımıza yetişmektedir. Popüler kültür ve etkili reklamlarla da kitlelerin dikkatini çekmeyi başarabilen bu markalar aslında zamanında küçük birer işletme olarak başlamışlardı serüvenlerine. Evinizin altındaki veya hafta sonları uğrak yeriniz olan şehrinizdeki küçük ve sevimli kafe veya restoranlardan aslında hiçbir farkları yoktu. Gelin bu markalar serüvenlerine nasıl ve nerede başlamışlar bakalım.
-
1 McDonald’s
McDonald’s; Des Plaines, Illinois'de yer alan McDonald’s 1. Mağaza Müzesi (McDonald’s #1 Store Museum) gerçekte McDonald’sın ilk değil dokuzuncu mağazasıdır. Bu mağaza amacıyla “Historic Site Of The Original McDonald’s” adı altında bir McDonald’s tarih müzesine dönüştürülmüştür.
Richard ve Maurice McDonald'ın ilk restoranları 1940'da Kaliforniya'daki San Bernadino'da 15 sente hamburger sattıkları küçük bir dükkandır. Bu dükkanları yıllarca yıl önce kapanmıştır. Ama yıllar önce bir milyonun üzerinde 15 sente hamburger sattıkları bu dükkanı onurlandırmak üzere Des Plaines, Illinois'deki odokuzuncu mağazı bu gerçek birinci mağazadan izler taşıyan bir müze haline getirilmiştir.
-
2 Burger King
1954'de Miami'de, Burger King'in 18 sente hamburger ve milkshake satmaya başlamasıyla insanların yemek yeme alışkanlıkları hızlı yemek kültürüne doğru bir evrilme geçirmeye başladı. Burger King'in bu noktadaki amacı McDonald's'ın bu alanda elde ettiği başarısından pay alabilmekti. Bu arada adı Burger King olmadan önce adı Insta-Burger King'di. Satışların ve talebin artmaya başlamasıyla 1954'de Insta-Burger King yeni bir iş ortağı getirdi ve adını Burger King olarak kısalttı. Burger King, McDonald’sın statüsüne ulaşamamış olabilir, ancak kesinlikle bu alandaki en büyük rakibi olduğunu kanıtlamıştır.
-
3 Starbucks
Starbucks'ın ilk lokasyonu, herhangi bir kahve tutkununa oldukça tanıdık gelecek; ünlü kahve karışımınında adı olan Pike Place Market'te açılmıştır. Starbucks, 1977'de başka bir noktaya taşınmadan önce, Washington eyaletinin Seattle şehrinde Pike Place Market adı verilen bu halk pazarındaki noktada yedi yıl hizmet vermiştir. Starbucks ne kadar hızlı büyümüş yada artık ne kadar fazla mağazası olursa olsun köklerini ve kültürünü korumayı başarabilmiş bir markadır. Birçok ünlü marka gibi Starbucks'da yıllar içerisinde logosunu değiştirmiştir. Ancak Pike Place'de hala orijinal kahverengi logosunu görebilirsiniz.
-
4 Kentucky Fried Chicken (KFC)
İronik olarak, Kentucky Fried Chicken serüvenine Kentucky'de başlamamıştır. İlk önce kapılarını Utah, Salt Lake City'de açmıştır. Kentucky'li olan Albay Harland Sanders bir yıl önce bir restoran toplantısında tanıştığı Harman Cafenin sahibinden tavuk tarifini Harman'ın menüsüne koymasını istiyor ve sahibide kabul ediyor. İşte tüm hikaye yıllardır tarifi bir sır gibi saklanan dünyaca ünlü bu kızarmış tavuğun çok beğenilmesiyle başlıyor. Orjinal bina bugün yıkılmış olsada KFC'nin doğduğu yeri sembolize etmek adına Harman Cafe tabelası hala aynı yerde duruyor.
-
5 Pizza Hut
İlk Pizza Hut tam olarak bir kulübe değildi, ama kesinlikle bir konak da değildi. 1958 yılında, kurucular (ve kardeşler) Dan ve Frank Carney, Wichita Eyalet Üniversitesi'nde öğrenciydiler. Herşey yerel bir ev sahibinin mülkündeki bira üretimi yaptığı kulübeyi bir pizza dükkanına dönüştürmelerini önermesiyle başladı, Carney kardeşler de onun teklifini kabul ettiler. Oldukça küçük tuğla bir binan içinde, yalnızca sekiz harften oluşan Pizza Hut isimli sade bir tabela ile bu işe başladılar. Kardeşler bu küçük kulübeden çıktıktan sonra, Wichita Eyalet Üniversitesi'ne taşındı. Kampüsteki bu bina da şimdi bir Pizza Hut müzesidir.
-
6 Dunkin’ Donuts
Dunkin’ Donuts'ın kurucusu olan William Rosenberg 1950'de, Open Kettle isimli çörek dükkanın adını Dunkin Donuts'a çevirdi ve bir devrim başlattı. O zamanlar bir fincan kahve için çok cüzi bir miktar ödeyerek normal yada kafeinsiz olarak seçim yapabiliyordunuz. Quincy, Massachusetts'teki ilk dükkanları 2011'de retro köklerine geri dönerek makyajlandı. Eski yazılı tabelasından, tezgah taburelerine kadar, dekoru sizi zamanda geçmişe götürecek şekilde düzenlendi.
-
7 Tim Hortons
Tim Hortons ülkemizde henüz olmasada Kanada markası oluşu nedeniyle başta Kanada, ABD, İngiltere ve İspanya'da oldukça popülerdir. Tim Hortons'un tarihi oldukça efsanedir. 1964 yılında, eski NHL oyuncusu Tom Horton Kanada'da bir çörek dükkanı açmaya karar verir. Her biri sadece on sentten çörek ve kahve satarak. Hamilton, Ontario'daki orijinal ilk bina yıkılmış olsada Ottawa Caddesi'ndeki köşede aynı zamanda Tim Hortons Way takma adıyla bilinen bu caddede yer alan Tim Hortons Memory Lane isimli müzede kahve ihtiyacınızı giderebilir, Tim Hortons'ın tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
-
8 Bojangles’
Bojangles' ise şuanda sadece ABD'de faaliyet gösteren ama oldukça popüler ve fazlaca şubesi olan bir fast food zinciri. Bojangles'ın kurucularından Richard Thomas ve Jack Fulk, 1977'de dükkan açtıklarında fast food mutfağını yakından tanıyorlardı ve insanların fast fooda olan ilgilerinin farkındaydılar. Aslında Richard Thomas'ın kendi franchise sahibi olduğu KFC restoranları ve Jack Fulk'unda bir Hardee restoranı vardı. Bu iki markanın kültürünü farklı bir konseptle bir araya getirerek, güneyli insanları bir lezzet fırtınasına sürükleyen bir tavuk ve bisküvi zinciri kurdular.
0 Comments