RPG’lerde Türkçe adıyla rol yapma oyunlarında yeniyseniz, kullanılan terimler ve jargon başlangıçta kafa karıştırıcı gelebilir. Ancak daha önce bu türde oyunlar oynadıysanız ve yeni bir oyunda karşılaşacağınız bazı temel terimleri biliyorsanız, başlangıç için idare edebilirsiniz.
Bazı RPG oyunlarında bahsedeceğim bu terimler farklı isimlerde karşınıza çıksada, genel olarak RPG oyunlarında en sık kullanılan ve en çok karşılacağınız 17 RPG terimini ele alıyor olacağım. İşte her oyuncunun bilmesi gereken o 17 RPG terimi:
-
1 Deneyim Puanları (Experience Points) (XP veya EXP)
Deneyim puanları diğer bir adıyla tecrübe puanları yani experience points belki de bir RPG oyunda en fazla karşılaşacağınız terimlerin başında gelmektedir. Deneyim puanları, RPG oyunlarında bir düşmanı öldürmek veya aldığınız bir görevi tamamlamak gibi belirli eylemleri gerçekleştirdiğinizde karakterinizin kazandığı puanlardır. Karakteriniz yeterince deneyim puanı biriktirirse bir sonraki seviyeye atlayacaktır. Genel olarak her oyunda başlangıç seviyesi birdir. Bu durumda birinci seviyedeyken yeterli deneyim puanı topladığınızda ikinci seviye bir karakteriniz olacaktır. Her seviye atlamanızdan sonra, deneyim puanı çubuğunuz yada sayacınız sıfırlanacak ve karakteriniz oyundaki maksimum seviyeye ulaşana kadar deneyim puanlarınız birikmeye devam edecektir.
-
2 Karakter Seviyesi (Character Level)
Bir karakterin seviyesi, karakterin oyunda ne kadar güçlü ve gelişmiş olduğunu gösteren sayıdır. Oyunda karşılaşacağınız hemen hemen her şeyin özellikle de düşmanlarınızın da bir seviyesi olacaktır. Karakteriniz kendisinden daha yüksek bir seviyedeki bir düşmanla karşılaşırsa, onu yenme konusunda biraz zorlanacaktır. Bu nedenle kendi seviyeniz kadar karşınızdaki düşmanların da seviyesini her zaman kontrol etmeyi unutmayın.
-
3 Seviye Atlama (Leveling Up)
Seviye atlama, EXP yani deneyim puanı kazanarak karakterinizi güçlendirmektir. Karakterinizin her seviye atlayışında sağlık ve güç gibi temel istatistikleri de iyileşir ve yeni yetenekleri açılır. Daha güçlü düşmanlarla karşılaşabilmek ve daha iyi yeteneklere sahip olabilmek için seviye atlamak oldukça önemlidir.
-
4 Ana Görevler ve Yan Görevler (Main Quests and Side Quests)
Ana görevler, oyunda ilerleyebilmek ve oyunu bitirebilmek için karakterinizin tamamlaması gereken zorunlu görevlerdir. Yan görevler ise ağırlıklı olarak isteğe bağlı görevlerden oluşur ve oyunda ilerleyebilmeniz için hayati öneme sahip görevler değillerdir. Ancak yan görevler çoğunlukla ana görevi tamamlamanızı kolaylaştırabilecek ödüller verirler. Bu nedenle onları da yapmak isteyebilirsiniz.
-
5 Envanter (Inventory)
Envanter, oyunlarda karakterinizin mevcutta sahip olduğu silahlar, zırhlar, görev nesneleri ve iksirler gibi tüm öğeleri bulabileceğiniz kısımdır. Tamamladığınız görevlerden veya öldürdüğünüz düşmanlardan topladığınız nesneleri burada görebilirsiniz. Çoğu oyunda envanterinizde bulundurabileceğiniz nesne sayısı sınırlıdır. Bu nedenle oyunların ilerleyen kısımlarında yeni nesneler alabilmek için işe yaramadığını düşündüğünüz nesneleri düzenli olarak bu kısımda boşaltmanız gerekebilir.
-
6 Yetenek Puanı (Skill Point)
Yenetek puanı diğer bir adıyla beceri puanı, karakteriniz için yeni yetenekler elde etmek veya mevcutta sahip olduğu yetenekleri güçlendirmek için kullandığınız puanlardır. Karakteriniz oynadığınız oyuna göre değişiklik göstermekle birlikte en yaygın olarak seviye atlayarak yeni yetenek puanları elde edecektir. Seviye atlama dışında görevleri tamamlayarak veya hazine sandıkları açarak birçok farklı şekilde yetenek puanları kazanılabilir. Yetenek puanları çoğunlukla yetenek ağacı olarak bilinen kısımda kullanılabilirler.
-
7 Yetenek Ağacı (Skill Tree)
Yetenek ağacı ya da beceri ağacı, karakteriniz için elde edebileceğiniz becerileri görebileceğiniz ve yetenek puanlarını kullanabileceğiniz kısımdır. Yetenek ağacı doğrusal olabileceği gibi farklı dallara da ayrılabilir. Dallara ayrılan yetenek ağaçları, karakteriniz için daha fazla beceri özelleştirmesine ve uzmanlaşmasına izin verir niteliktedir.
-
8 Sınıf (Class)
Bir sınıf veya meslek, oyundaki karakterinize atanan roldür. Karakterinizin ait olduğu sınıf, yeteneklerini ve dövüş stilini belirler. Oyunlarda karşılaşacağınız en popüler karakter sınıfları; savaşçı, büyücü, hırsız, suikastçı, okçu ve şifacıdır. Her sınıfın kendisine ait güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bu nedenle sınıfınızı seçerken bunları göz önünde bulundurmanızda fayda var.
-
9 Üretim, Dövme ve Aşçılık (Crafting, Forging, and Cooking)
Üretim yani crafting, envanterinizden iki veya daha fazla nesneyi birleştirerek yeni öğeler oluşturmak anlamına gelir. Dövme yani forging, savaşta kullanmak üzere yeni silahlar, zırhlar, aksesuarlar ve benzeri eşyaların üretilmesi anlamına gelir. Cooking yani yemek pişirmek ise yiyecek ve iksir gibi ihtiyacınız olabilecek sarf malzemeleri üretme sanatıdır. Bazı oyunlarda her sınıf bunlardan sadece birinde uzmanlaşabilirken, bazılarında ise kendiniz seçim yapabilirsiniz.
-
10 Yaşam Puanı (Hit Point-HP)
HP'nin bilinen en yaygın anlamları yaşam puanı, can puanı ya da sağlık puanıdır. Yaşam puanları, karakterinizin sahip olduğu can miktarı anlamında kullanılan yaygın bir terimdir. HP aynı zaman düşmanları yok etmeden önce ne kadar isabet almaları gerektiğini de temsil eder. Bir örnekle açıklayacak olursam, örneğin karakterinizin 20 HP'si kaldıysa ve bir düşmanın saldırısı size -21 HP hasar verirse, karakterinizin HP'si -1 HP'ye düşeceği için yaşam puanı tükenecek ve ölecektir. HP'inizin azalması durumunda envanterinizde bulunanan yiyecek ve iksirlerle tekrar doldurabilirsiniz.
-
11 Parti (Party)
RPG oyunlarda diğer karakterlerin bir görev sırasında ana karakterinizle bir araya gelmesi durumunda bir partiniz olur. Kimi RPG oyunlar, partinizdeki karakterler arasında geçiş yapabilmenize ve hatta onları özelleştirmenize izin verirken, kimileri ise buna izin vermez. Görev esnasında siz de dahil partideki tüm karakterlerin ölmesi durumunda görev başarısız olacaktır.
-
12 Zindanlar ve Şehirler (Dungeons and Towns)
Zindan, birçok farklı düşman ile karşılaşabileceğiniz, kale veya mağara gibi giriş yaptığınız kapalı ve tehlikeli alanlardır. Zindanlar genelde orta ve yüksek seviyelerde karşılaşacağınız yerlerdir. Zindanlar farklı seviye ve zorluklardan oluşur ve genelde son bölümde güçlü bir bölüm sonu düşmanıyla karşılaşmanız oldukça mümkündür. Bu son düşmanları yenmeniz durumunda oldukça değerli nesneler bulabilirsiniz. Aynı zamanda zindanları tamamlamanız durumunda büyük olasılıkla bir görevide tamamlamış olacaksınız ve sonucunda yine değerli nesnelere sahip olabilirsiniz.
Şehirler yani yerleşim yerleri ise RPG oyunlarda dinlenme ya da buluşma yerleridir. Şehirlerde karakterinizin canı yenilenirken, işinize yaracak eşya ve silah stoklayabileceğiniz satıcılar bulabilirsiniz. Aynı zamanda birçok şehir yeni görevlerle doludur. Bu görevleri aldığınızdan emin olun.
-
13 Ana Düşmanlar ve Mini Düşmanlar (Main Bosses and Mini Bosses)
Aslında Türkçe'ye de artık ana bosslar ve mini bosslar şeklinde geçmiş olsa da tam anlamıyla bölüm sonu düşmanları ve standarta göre daha güçlü düşmanlar anlamına gelmektedir. Ana düşmanlar, oyunda ilerlemek için mutlaka yenmeniz gereken en güçlü düşman türleridir. Ayrıca, ana düşmanları yenmek size standart düşmanlara kıyasla daha fazla deneyim puanı kazandıracaktır. Ana düşmanları yenmeniz durumunda oyunun ilerleyen kısımlarında fazlasıyla işinize yarabilecek eşyalara sahip olabilirsiniz.
Mini bosslar ise standart düşmanlardan daha güçlü ama ana düşmanlar kadar da yenmesi zor olmayan düşmanlardır. Mini bosslarda yine ana düşmanlar gibi standart düşmanlara kıyasla daha fazla tecrübe puanı kazandırırlar ve zaman zaman değerli nesneler elde etmenizi sağlayabilirler.
-
14 Karakter Oluşturucu (Character Creator)
Karakter oluşturucu, sıfırdan bir karakter oluşturmanıza imkan tanıyan bir kullanıcı arabirimi özelliğidir. Örneğin karakterinizin hangi sınıfta olacağını veya hangi cinsiyete, ırka, vücut tipine, saç stiline ve rengine sahip olacağını seçebileceğiniz kısımdır.
-
15 Sıra Tabanlı RPG Oyunu (Turned-Based RPG)
Sıra tabanlı bir RPG'de, düşmanlarınızla birbirinize sırayla saldırırsınız. Sıra size geldiğinde, saldırmak, bloklamak, iyileştirmek veya diriltmek gibi çeşitleri eylemleri yapabilmenize izin verilir. Partinizdeki yer alan tüm karakterlerinizle hamlelerinizi yaptıktan sonra sıra düşmanınıza geçer. Düşmanınızda aynı şekilde kendi hamlelerini yaptıktan sonra size tekrar size geçecektir. İlk kimin partisindeki karakterlerin tümü yenilerse o taraf savaşı kaybedecektir.
-
16 Gerçek Zamanlı RPG Savaş Oyunu (Real Time Combat RPG)
Gerçek zamanlı bir RPG savaş oyununda, karakteriniz ve düşmanlarınız sırayla değil, aynı anda birbirlerine saldırabilirler. Aslında geleneksel savaş oyunlarındaki savaşlarla aynıdır. Sadece çok daha detaylı ve derin bir RPG mekaniğine sahiptir. Savaş esnasında ilk kimin yaşam puanı tükenirse ya da partisinde karakteri kalmazsa savaşı kaybeden taraf o olur.
-
17 Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi RPG Oyunu (MMORPG)
Kısaca MMORPG olarak bilinen bu RPG oyun türünde, karakterinizin binlerce farklı oyuncuyla birlikte aynı oyun dünyasında var olduğu çevrimiçi yani online bir oyundur. MMORPG tarzı oyunlar, tıpkı gerçek dünyaya benzerler. Siz oyundan çıkış yapsanız bile diğer oyuncuların oyunu oynamaya ve olayların yaşanmaya devam ettiği bir dünyadır. MMORPG'ler genellikle sesli ve yazılı sohbet gibi özelliklerle diğer oyuncularla doğrudan iletişim kurmanıza olanak tanırlar. Aynı zamanda görevler için diğer oyuncularla parti kurma veya karşılıklı ticarette bulunabilme imkanınızda bulunur.
Bu 17 terim dışında listeye sığdıramadığım daha birçok terim olsa da, bu 17 terim RPG oyun dünyasına adım atarken oyunlara ve işleyişe biraz daha hakim olmanızı sağlayacaktır. Farklı ve yeni oyunlar oynadıkça RPG terimlerine ve jargonuna daha da hakim olacaksınızdır. İyi oyunlar.
0 Comments