Grip Nedir? Grip Hakkında Yanlış Bildiklerimiz

3 dakikada okuyabilirsin


Grip, virüsler yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır. Bir insandan diğerine rahatlıkla bulaşabilir. Gribin en yaygın bulaşma şekli virüse yakalanmış bir kişinin tükürükleri yoluyladır. Buna da damlacık enfeksiyonu adı verilir. Grip olmuş bir kişide sürekli artan bir ateş ile titreme nöbetleri, kas ağrıları, baş dönmesi gibi semptomlar görülür. Grip sadece yatakta kas ağrıları, halsizlik gibi belirtilerle kendini göstermez. Aynı zamanda günlük hayatınıza da engel olur. Hem hastalıktan hızlı kurtulmak, hem de vücut direncinizi artırarak kendinizi gribe karşı dört mevsim kurayabilmek için mutlaka önlem almalısınız. Gribin tedavisi için en iyi yol, sağlıklı beslenerek gerekli vitamin ve mineralleri almak ve dinlenmektir. Gripten kısaca bahsettikten sonra grip hakkında yanlış bilinen şeyler nelerdir bir onlara bakalım.

Grip Hakkında Yanlış Bilinenler

Havanın soğuk olması aslında gribe yakalanmanızın sebebi değildir. Ancak havanın soğuk olduğu zamanlarda vücudunuzun direnci düştüğü için bünyeniz virüslere açık olur ve grip virüsü zayıf düşen kişilere bulaşarak kendisini gösterir. 

Bir önceki sene grip geçirmiş olmanız gribe karşı bağışıklık kazandığınız ve grip olmayacağınız anlamına gelmez. Çünkü grip virüsleri çok çeşitli olduğundan bir önceki sene bağışıklık kazanılmamış başka tip bir virüs tekrar aynı belirtiler gösteren bir gribe yakalanmanıza sebep olabilir. 

Grip kendi kendine, evde dinlenerek geçebilecek bir hastalıktır. Ancak 39 dereceyi geçen ateş, devamlı kulak ağrısı ve lenf bezlerinde şişme gibi durumlar gözlendiğinde en yakın sağlık kuruluşuna giderek bir doktora görünmenizde fayda var.

Gripten Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler

Normalde sağlıklı ve yetişkin bir birey, gribi bir hafta gibi kısa bir sürede tamamiyle atlatır. Ancak vücut direnci düşük kişilerde bu süre biraz daha uzayabilir. Vücut direncini düşüren en önemli etkenlerden biri beslenme alışkanlıklarıdır. Kendinizi gripe karşı korumak ve vücut direncinizi diğer hastalıklara karşı artırabilmek şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Mutlaka düzenli beslenin ve öğün atlamamaya dikkat edin.  
  • Dengeli bir beslenme alışkanlığı edinin ve her besin maddesinden eşit miktarda tüketmeye çalışın. 
  • Dört mevsim meyve tüketmeye özen gösterin. Mevye tüketemiyorsanız mutlaka portakal veya greyfurt suyu için. 
  • Vücudunuzu yoracak kızartma, fast food, hamur tatlıları gibi yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.
  • Protein ağırlıklı yemekler yerine sebze tüketimine yönelin.
  • İhtiyacınız kadar kalori alın. Fazla kalori alımı kadar düşük kalori alımı da zararlıdır. Yetersiz beslenme sizi virüslere karşı korunmasız hale getirir ve vücut direncinizi zayıflatır.
  • A ve C vitamini gibi vitaminler ve antioksidan maddeler içeren brokoli, havuç, kabak, karnıbahar ve maydanoz, griple baş etmede etkin rol oynarlar.  
  • Yaz aylarında güneşten aldığınız D vitaminini kış aylarında balık yiyerek karşılamak, gribe karşı korunmanızı sağlar.

Bu bilgiler tamamen tavsiye ve öneri niteliğinde olup kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle en doğru tedavi için sağlık kuruluşlarının sizinle ilgili önerilerini dikkate alın.


Paylaşmayı unutma!

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend