Başarılı bir blog oluşturmak çok fazla planlama, sabır ve çaba gerektirir. Blog yazmaya başlamadan önce yardımcı olacak bazı ipuçlarını bu yazımızda sizinle paylaşıyor olacağız.
Hemen hemen herkes hayatının bir noktasında bir blog açıp yazmak ister. İster kişisel bir günlük olarak kullanmak amacıyla, ister hobilerinizi veya becerilerinizi sergilemek, isterseniz de işinizi dünya çapında milyonlarca kişiye tanıtmak için olsun, bir blog yazmanın size sunabileceği çok şey var.
Yakında bir blog açmayı planlıyorsanız, ilerleyen zamanda sorun yaşamamak için öncesinde yapmanız gereken bazı noktalar var. Yeni bir blog açmadan önce aklınızda bulundurmanız ve dikkat etmeniz gereken 7 önemli şey şunlardır:
-
1 Blogunuz İçin Hedeflerinizi Belirleyin
Blog yazmanın teknik yönüne girmeden önce neden bir blog açmak istediğinizi detaylıca düşünün. Blogunuzla ilgili hedeflerinizi önceden belirleyerek, çabalarınızı doğru yöne yönlendirebilirsiniz.
Hedefleriniz para kazanmak, yazma becerilerinizi geliştirmek, bir marka oluşturmak, ağınızı genişletmek veya yalnızca kendinizi anlatmak olabilir.
Blog yolculuğunuz sırasında başarmayı hedeflediğiniz her şeyi ya not alın ya da yapılacaklar uygulamalarını kullanın. -
2 Spesifik Bir Alan Seçin
Blog yazmaya başlamadan önce ne hakkında blogunuzu oluşturacağınıza dair spesifik bir alan seçin. Eğer blog açma amacınız bir günlük tutmak veya yazma becerilerinizi geliştirmekse bu adımı atlayabilir ve doğrudan blogunuzu açıp yazmaya başlayabilirsiniz.
Ancak blogunuzun arama motorlarında üst sıralarda yer almasını istiyorsanız doğru alanı seçmek ve o alana yoğunlaşmak çok önemlidir.
Blogunuzda ne tür konuları tartışacağınızı henüz belirlemediyseniz, eğitim geçmişinize, uzmanlığınıza ve hobilerinize bir göz atın ve güçlü olduğunuzu düşündüğünüz alanlara yönelin.
Seçimlerinizi belirledikten sonra, alanınızı yapmaktan veya yazmaktan keyif aldığınız şeylerle sınırlandırın. Yani blogunuzda yazmaktan zevk alabileceğiniz, başkalarına anlatmaktan sıkılmayacağınız ve potansiyel olarak diğer insanların hayatlarına değer katabilecek bir konu seçin. Yanlış bir konu seçerseniz, yazmaya olan ilginizi kaybedebilir ve kısa bir süre sonra blogunuzda yazmayı bırakabilirsiniz. -
3 Rekabet Analizi Yapın
Rekabet analizi yapmak, yazmak istediğiniz konular için arama motorlarında sıralamaya girmenin sizin için ne kadar kolay veya zor olduğunu ortaya çıkaracaktır.
Rekabet analizi yapmanın en basit yolu, en popüler arama motoru olan Google'u kullanmak ve yazı yazmak istediğiniz konularda en üst sıralarda hangi sayfaların çıktığını aramak olacaktır.
Eğer en üst sıradaki sayfalar sizin yazacağınız konuları derinlemesine ele alıyorsa, özellikle de SEO'ya aşina değilseniz, sıralama şansınız düşük olacağından, bu konularla alakalı bir blog açıp, yazılar yazmak pek mantıklı olmayacaktır.
Bu nedenle, yazmayı düşündüğünüz konuları araştırmaya devam edin ve sorunuza cevap bulamadığınız veya üst sıralardaki sayfalardan daha iyi ele alabileceğinizi düşündüğünüz konular bulmaya çalışın. -
4 Barındırma Sağlayıcınızı Seçin
Bilgisayarınıza dosya kaydetmenizi sağlayan depolama aygıtları gibi, blogunuza yazacağınız yazıların ve ekleyeceğiniz görsellerin online olarak erişilebilir olması için bir site barındırma hizmeti almanız gerekmektedir. Bu hizmetin bilinen diğer bir adı da hostingtir. Bunu web sitenizin yaşadığı bir oda olarak düşünün ve barındırma hizmetleri size bu odayı sağlayan ev sahibidir.
Bir web barındırma hizmet sağlayan kurumsal bir firmadan destek alıp bütçenize uygun ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek en doğru seçimi yapabilirsiniz. Eğer kısıtlı bir bütçeniz varsa herhangi bir web barındırma hizmeti almadan blog oluşturabileceğiniz Blogger'a göz atabilirsiniz.
-
5 Bir Alan Adı Seçin
Alan adı, web sitenizin internette bulunurluğunu sağlayan adı ve adresidir. Bu nedenle web siteniz için akılda kalıcı ve markalaşmaya uygun bir alan adı seçmeniz önemlidir.
Bir alan adı belirledikten sonra yapmanız gereken adım, onu güvenilir bir alan adı kayıt şirketlerinden biri aracılığıyla kaydettirmektir. Ek olarak blogunuza ait sosyal medya hesapları da açmak isteyeceğiniz için seçtiğiniz alan adının aynı zamanda sosyal medya platformlarında da müsait olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
Seçtiğiniz alan adının .com ya da .net gibi hangi alan adları için müsait olduğunu hem de hangi sosyal medya platformları için bu ismin müsait olduğunu namecheckr.com sitesinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
-
6 Para Kazanma Stratejinizi Belirleyin
Bir blog açmadan önce para kazanma stratejinizi belirlemelisiniz. Eğer blogunuzdan para kazanmak gibi bir niyetiniz yoksa bir sonraki maddeye geçebilirsiniz.
Ama eğer ürünlerinizi pazarlamak, potansiyel müşteriler bulmak, hizmetlerinizi, kurslarınızı veya danışmanlıklarınızı satmak veya sadece reklam yayınlamak istiyorsanız buna önceden karar vermelisiniz.
Bir strateji belirlemek, finansal hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak ve daha kolay para kazanabileceğiniz konuları ele alarak blogunuza yön vermenize olanak sağlayacaktır. -
7 Temel SEO Bilgisine Sahip Olun
Blogunuzda size yardımcı olması için bir SEO uzmanı ile çalışabilirsiniz. Ancak arama motoru sıralamalarınızı takip etmek ve blog performansınızı doğru bir şekilde analiz edebilmek için bazı temel SEO bilgilerine sahip olmak sizin açınızdan faydalı olacaktır.
Ayrıca, SEO öğrenmek blogunuzu bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olacak, konu araştırması yapmak, rakip analizi ve doğru para kazanma stratejinizi seçme gibi daha önce ele aldığımız konularda işinize yarayacaktır.Hiç SEO bilgisi olmayanlar aşağıdaki ücretsiz SEO kurslarıyla kısa sürede temel SEO bilgisine sahip olabilirler:
- Yoast'tan yeni başlayanlar için Ücretsiz SEO Eğitimi,
- LinkedIn Learning'e ait SEO Temelleri eğitimi,
- Udemy'de bulabileceğiniz Moz SEO Eğitim Kursu.
Blogunuzla ilgili ilerleyen zamanlarda herhangi bir sorunla karşılaşmamak için yukarıda açıkladığımız tüm adımları uyguladığınızdan ve hiçbirini atlamadığınızdan emin olun. Blok açma konusunda bir noktada takılırsanız, blog yolculuğunuza başlamanıza yardımcı olması için profesyonel bir web yazılım uzmanından ve sonrasında bir SEO uzmanından destek alabilirsiniz. Kafanıza takılan her türlü soruyu yine yorumlarda bize de sorabilirsiniz. En kısa sürede mutlaka yanıtlıyor olacağız. Yeni blogunuzda başarılar dileriz.
0 Yorum