Dünyanın yedi harikasının tamamı insanlar tarafından inşa edilen ve olağanüstü güzellikte olan antik yapı ve yapıtlardır. Günümüzde geçerliliğini kabul ettiğimiz yedi harikanın listesi MÖ 2. yüzyılda son şeklini almıştır. Bu eserlerden sadece Keops Piramidi ne yazık ki günümüze kadar ulaşmıştır.
Aşağıda göreceğiniz dünyanın yedi harikası bir diğer deyişle antik dönemin yedi harikasıdır. Buna ek olarak İsviçre merkezli “New7Wonders Vakfı”, dünyanın yedi harikasının güncellenmesi gerektiğini düşünerek bir yarışma başlatmıştı. Bu yarışmanın sonucunda belirlenen yeni dünyanın yedi harikasını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
-
1 Keops Piramidi
Milattan Önce 2560 yılında inşa edilen ve günümüz Mısır'ında bulunan Keops Piramidi, Giza Piramitlerinden birisidir. Giza Piramitleri 3 piramitten oluşur ancak sadece Keops Piramidi dünyanın 7 harikasından birisidir. Firavun Khufu (Keops) tarafından yaptırılan piramidin yapımının 20 yılı aştığı düşünülmektedir. Yapıldığı yıldan itibaren 43 yıl boyunca dünyaki en yüksek yapı olan Keops Piramidi tam olarak 145,75 m yüksekliğindedir.
-
2 Babil'in Asma Bahçeleri
Milattan Önce 7. yüzyılda Babil kralı Nebukadnezar tarafından Mezopotamya'da yapıtırılan Babil Asma Bahçeleri, çok katlı bir bahçeye benzetilmektedir. Bu harika yapıda egzotik bitkiler, akan sular, çeşitli ağaç ve bitkilerin bulunduğu düşünülmektedir. Ne yazık ki çeşitli sebeplerle günümüze ulaşamayan bu harika yapı resimlerle gösterilmektedir.
-
3 Zeus Heykeli
Zeus Heykeli Milattan Önce 450 yılında, Tanrı Kral Zeus'u onurlandırmak adına yapılmıştır. Metal parçalar, fildişi ve altın kullanılarak yapılan heykel, 12 metre yüksekliğe sahip olup zamanında Olimpia bölgesinde yer almaktaydı. Ne yazık ki gerçekleşen bir yangınla birlikte yok olmuştur.
-
4 Rodos Heykeli
Güneş Tanrısı Helios için yaptırılan Rodos Heykeli, 32 metre yüksekliğe sahiptir. Demir, taş ve bronz kullanılarak yapılan heykelin yapım süresi yaklaşık 12 yıl sürmüştür. Yaşanılan depremler sebebiyle yıkılarak günümüze ulaşamamıştır.
-
5 İskenderiye Feneri
Milattan Önce 290 yılında yapılan 166 metre ile dünyanın en yüksek feneri ünvanına sahip olan İskenderiye Feneri'nin yapımı yaklaşık 40 yıl sürmüştür. 15. yüzyılda yok olan Fener, gemicilik faaliyetleri ve ticaret için kullanılmıştır.
-
6 Kral Mausollos'un Mezarı (Halikarnas Mozolesi)
M.Ö 350 yılında, Kral Mausollos için karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmıştır. Bodrum’un o zamanki adıyla Halicarnassus'da bulunan yapıt, 30 metre genişliğe ve 25 metre uzunluğa sahiptir. Haçlı Seferleri sırasında kuşatmacılar tarafından Bodrum Kalesi yapılması için bütün taşları kullanmıştır ve günümüze ulaşamamıştır.
-
7 Artemis Tapınağı
Milattan Önce 550 yılında inşa edilen ve Efes'te bulunan Artemis Tapınağı'nın yapımı 120 yıl kadar sürmüştür. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiş olup, 90 metre yüksekliğe sahipir. Hem dini müessese hem de ticaret mekanı olarak kullanılmış olan yapı kendi adını ölümsüzleştirmek isteyen biri tarafından yıkılmıştır. Ayrıca tapınağın yakıldığı gece Büyük İskender doğmuş ve doğduğu gece yakıldığını öğrenince onarılması için yardım teklif etmiş ancak kabul edilmeyince kendi ölene kadar onarmaya çalışmıştır. Ancak M.S. 262’de çıkan yangın ile sütun dışında tamamen yok olmuştur.
0 Comments