Okumayı öğrendikten sonra aynı nefes almak ya da yürümek gibi, bozulmaya başlamadığı taktirde pek farkında olmayız. Ancak okuma güçlüğü yaşama; hafif bilişsel bozulma ve fiziksel değişiklikler gibi çeşitli nedenlerle her yaşta gelişebilir.
Zihinsel engeller okumayı zorlaştırabilir

Bulanık düşünme ve konsantre olma zorluğu, okumayı zorlaştırabilir. Dikkatiniz okuduğunuz cümleye odaklanmıyorsa, gözlerinizin ne geçtiğini anlamak için yeterli cümleyi kayıt etmesi mümkün değildir.
Aşağıdaki nedenlerden dolayı bulanık düşünme ya da konsantre olma zorluğu yaşayabilirsiniz:
- Uyku eksikliği
- Stres
- Besin eksikliği
- Konsantre olmayı zorlaştıran bir ilaç
- Okuma veya öğrenme güçlüğü
Bazen yaşa bağlı bilişsel değişiklikler okuma becerilerini etkiler. Okuma; dikkat, kısa süreli hafıza ve hatırlama gerektirir. Bu yaşlandıkça biraz azalır. Okuma hızınızın daha yavaş olması ya da anlamını elde etmek için arada sırada bir cümleyi defalarca okumak zorunda olmanız normaldir. Yaşlandıkça bilgiyi okuma ve saklama kabiliyetiniz daha fazla zaman alabilir veya zorlaşabilir.
Hafif bilişsel bozulma okumayı zorlaştırabilir

Hafif bilişsel bozulma da okuma becerilerindeki düşüşün arkasında ki sebep olabilir. Bilişsel bozulma okuduğunuz şeyi anlamanızı veya saklamanızı zorlaştırabilir.
Bilişsel bozulma, düşünme ve hafıza becerilerinde gözle görülür bir değişikliktir. Ancak kendinize bakma ve günlük işlerinizi yapma yeteneğiniz için büyük bir engel teşkil etmesi söz konusu değildir. Bazı randevuları kaçırabilir, sık sık bir şeyleri kaybedebilir, kullanmak istediğiniz isimleri veya kelimeleri hatırlamakta daha fazla zorlanabilir veya tanıdık yerler bulmak ve önemli tarihleri hatırlamak için daha fazla zaman harcıyabilirsiniz.
Fiziksel zorluklar okuma zorluğuna neden olabilir

Kazalar veya kronik hastalıklar gibi fiziksel değişiklikler de okuma yeteneğinizi etkileyebilir. Örneğin:
Kötü görüş: Belki çift veya yakını göremiyorsunuz, ya da iyi aydınlatılmamış bir odada okumak zor olabilir.
Artrit: Baş, bilek veya parmakların dibindeki osteoartrit yaşla birlikte görülür ve kitap tutma kabiliyetinizi etkileyebilir.
Nöropati (ekstremitelerde ağrı veya uyuşukluk): Bu diyabet veya sırt ağrısından kaynaklanabilir ve uzun süre okuma materyalinin tutulmasını rahatsız edici hale getirebilir.
Travmatik beyin hasarı: Spor yaralanmasından, düşmekten veya trafik kazasından muzdarip olduğunuz bir beyin sarsıntısı konsantre olma veya görme zorluğu yaratabilir (bulanık görme gibi).
El titremesi: Esansiyel tremor, multipl skleroz veya diğer durumlardan kaynaklı el titremesi, kitap tutmanıza engel olabilir.
Ne zaman yardım alınmalı?

Okuma zorluğunu fark ettiğinizde doktorunuzla konuşun. Küçük bir değerlendirme yapabilir veya sizi ayrıntılı bir değerlendirme için bir nöropsikoloğa gönderebilir. Nöropsikologlar ne kadar hızlı okuduğunuzu, ne kadar anladığınızı ve okuduklarınızdan ne hatırladığınızı test edebilir.
Fiziksel değişiklikler sorun olduğunda, altta yatan durumu tedavi etmek daha iyi okumanıza yardımcı olabilir. Yada belki sadece yeni bir çift gözlüğe ihtiyacınız vardır.
Bu geçici çözümleri deneyin

Bazen birkaç basit strateji kullanmak okumayı kolaylaştırabilir. Ağrınız veya titremeniz varsa bir yastık veya kitap tutacağı oldukça işinize yarayacaktır. Sayfa çevirmenin zor olduğunu düşünüyorsanız, iPad veya Kindle gibi bir elektronik okuma cihazlarını deneyin. Bunlar gibi elektronik cihazlarda, sayfa sabit kalır ve sayfayı çevirmek için sadece bir dokunuş yeterlidir. Görme zorlukları için, elektronik sesli okuma cihazları ve büyük boyutlu kitaplar çok yardımcı olabilir.
Konu dikkat meselesi olduğunda uzmanlar sessiz bir alanda okuma, yüksek sesle okuma, veya okurken bir yandan sesli kitap kaydını dinlemenin oldukça yararlı olacağını belirtiyor.
Unutmayın çoğu insan için dünyada olup bitenleri takip etmesi sağlayan ve okuma problemlerini ortadan kaldıran veya azaltan, işe yarayan çözümler var.
0 Yorum