Yaz ayınında gelmesiyle birlikte çeşitli aromalar ve meyve özleri içeren gazlı içecekler çoğu zaman su yerine daha ferahlatıcı olmaları nedeniyle tercih sebebidir. Her ne kadar yapılan çekici reklamlarla masummuş gibi görünselerde gazlı içecekler sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Bu yazıyı okuduktan sonra eminiz ki gazlı içecek tüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirmek isteyeceksiniz. İşte gazlı içeceklerden uzak durmanız için 10 neden:
-
1 Kendinizi temel besinlerden mahrum bırakıyorsunuz
Sağlıklı içecekler yerine gazlı içecek içen insanlar yeterli A vitamini, kalsiyum ve magnezyum alamazlar. Dahası gazlı içeceklerin içerisinde bulunan fosforik asit, bağışıklığınızın en yüksek verimde çalışmasına yardımcı olan kalsiyum ve magnezyum eksikliğine yol açmaktadır.
-
2 Diyabete yakalanma riskiniz daha fazla
Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren gazlı içecekler doku hasarına, diyabetin gelişimine ve diyabetik komplikasyonlara bağlı olan daha yüksek serbest radikal üretimine de yol açabilir.
-
3 İçlerine konuldukları plastik şişeler size zarar veriyor
Plastik gazlı içecek şişeleri, şişelerden içecek içerisine sızabilen bisfenol A (BPA) adı verilen zehirli bir kimyasal içerir. Ortaya çıkan kanıtlar, bağışıklık sistemi depresyonu da dahil olmak üzere sayısız hastalığın sebebinin BPA kaynaklı olduğu işaret etmektedir. Halk sağlığı uzmanları, çocukların BPA içeren ürünlere, özellikle de her gün tükettikleri veya kullandıkları ürünlere maruz kalmamalarını öneriyor.
-
4 Kilo almanıza sebep olur
Diyet gazlı içecekler düşündüğünüzün aksine aslında kilo alımına katkıda bulunur. 1,550 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, her gün bir şişe yada bir kutu diyet gazlı içecek içen insanların yüzde 41 oranında daha fazla kilolu veya obez olma riski altında olduğu sonucuna varmışlardır. Görünüşe göre herhangi bir tatlı tadı, vücut hücrelerini yağ ve karbonhidratları saklamak için sizi uyarır, bu da sizi acıktırır. Tatlı tatlar ayrıca vücudunuzun yağ yakma yeteneğini engelleyen insülin salınımını da teşvik eder. Bir gerçekte şudur ki yayınlanmış hiçbir çalışma, diyet gazlı içecek içmenin kilo vermenize yardımcı olduğunu kanıtlamamıştır.
-
5 Çok fazla şeker içeriyorlar
Bir kutu gazlı içecek ortalama 10 çay kaşığı şeker içerir. Buda çok fazla şeker demektir. Vücudunuzu bu kadar şekerle sıvı halde beslediğinizde, kan şekerinizi yükseltir ve vücudunuzda insülin reaksiyonuna neden olur.
-
6 Fosforik asit içerirler
Fosforik asit vücudun doğal olarak kalsiyumu emmesini engeller. Yeterli kalsiyum almamak kemik erimesine, osteoporozz ve diş çürüklerine neden olabilir. Ayrıca mide asidiniz ile karışır, besin emilimini engeller ve sindirimi yavaşlatır.
-
7 Su kaybına yol açabilir
Gazlı içecekler yüksek seviyelerde şeker, sodyum ve kafein nedeniyle dehidrasyona yol açabilir. Birçok insan yemeğin yanında su yerine gazlı bir içecek içmeyi tercih eder ve bu nedenle vücudumuz için gerekli günlük su alımını almayı unuturlar.
-
8 Gazlı içecekler suni tatlandırıcılar içerirler
Gazlı içecekler şeker yerine aspartam içerir ve aslında aspartam vücudunuz için daha zararlı olabilir. Raporlar, aspartamın nöbetler, beyin tümörleri, multipl skleroz, diyabet, duygusal bozukluklar ve diğer sağlık sorunları ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.
-
9 Herhangi bir besin değeri içermemektedirler
Gazlı içecekleri hayatınızdan çıkarmak için başka bir nedene ihtiyacınız varsa kesinlikle sıfır besin değerine sahip olmalarıdır. Gazlı içeceklerin tadı güzel olabilir ancak vücudumuz için hiçbir bir olumlu etkisi yoktur.
-
10 Dişlerinize zarar veriyor
Düzenli gazlı içecek tüketmek dişlerinizde plak oluşumuna, çürüğe ve diş eti hastalığına neden olabilir. Ayrıca ağzınızdaki doğal bakteriler gazlı içeceklerdeki şeker ile beslendiğinde, asit oluşturur. Bu asit dişlerinizin çürümesine neden olur.
0 Comments