İş yerinizde, işverenleriniz, yöneticileriniz ve çalışma arkadaşlarınızla iletişim söz konusu olduğunda her zaman ekstra dikkatli olmalısınız. Ağzınızdan çıkan kelimelere dikkat etmez, yanlış bir şey söylerseniz, çoğu zaman kendinizi iş yerinizde hedef haline getirir ve istenmeyen, birlikte çalışılmak istenmeyen kişi haline getirirsiniz. Her çalışanın işyerinde ideal bir çalışan olabilmesi için uyması gereken bazı etik ve görgü kuralları vardır. Bu bağlamda iş yerinizde şimşekleri üzerinize çekmemeniz için, şu 6 ifadeyi iş yerinizde söylemekten mutlaka kaçınmalısınız bizden söylemesi.
-
1 "Bu benim sorunum değil"
Böyle bir ifade sizi sadece bencil ve benmerkezci, sadece kendi işini yapmayı düşünen bir çalışanmış gibi gösterecektir. Günümüzde birçok işveren ve yönetici başkalarına yardım etmek için elinden geleni yapmaya çalışan yardım sever bir çalışanla çalışmayı tercih edeceklerdir. Bu benim sorunum değil gibi bir ifade kullanmak, yöneticinizi veya işverininiz gözünde sahip olduğunuz iyi izleniminizin bir anda sıfırlanması neden olacak bir ifadedir.
-
2 "Bence de…"
Her zaman düşüncelerini ve fikirlerinizi doğru, açık bir şekilde ifade edin. ''Bence de'' ifadesi sizin kararsız tarafınızı göstererek, görüşlerinizin veya düşüncelerinizin havada asılı kalmasına neden olacaktır. Açıkça fikrinizin sorulduğu, doğrudan tarafınıza yöneltilen sorulara bence de gibi vereceğiniz bir cevap kendinize güvenmediğinizin bir işareti olacaktır. Bunun yerine kendinizden emin bir şekilde nedenleriyle birlikte kararınızı ve düşüncenizi açıklamak çok daha iyi bir izlenim yaratmanızı sağlayacaktır.
-
3 "Sorun değil"
Çoğu çalışan ''sorun değil'' ifadesini kendisine yardımı için teşekkür eden birine yanıt vermek amacıyla kullanmaktadır. Oysa ki bu ifade size teşekkür eden birine verebileceğiniz hiçte nazik olmayan bir ifadedir. Sorun değil ifadesi çoğu çalışan veya yönetici tarafından kendisiyle kişisel bir probleminiz varmış yönünde algılanabilmektedir. Bu nedenle bunun yerine daha samimi ve içten bir cevapla karşılık vermek çok daha doğru olacaktır.
-
4 "Yapmaya çalışacağım"
Bu ifade aslında başarısızlık olasılığını ima eden bir ifadedir. Yani sizden istenen şeyi yapıp yapamayacağınız konusunda karşınızdaki kişi de soru işaretleri yaratan bir ifadedir. Eğer sizden istenen şey gerçekten yapamayacağınız ve iş tanımınızda olmayan bir şeyse açıkça yapamayacağınızı söylemeniz en doğrusu olacaktır. Ancak sizden istenen şey sizin görevinizse bu durumda söylemeniz gereken ifade tabi ki yaparım ya da yapacağım olmalıdır. Hem bu şekilde bir ifade kendinizden ve yeteneklerinizden daha emin görünmenizi sağlayacaktır.
-
5 “Bu işi yapmaktan nefret ediyorum”
Bu ifade son derece tehlikelidir ve işinizden kovulmanıza bile neden olabilir. Bu ifadeyi kullanmanız iş arkadaşlarınızın ve yöneticilerinizin size yargılayıcı, olumsuz bir bakış açısıyla bakmasına neden olmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Çünkü kimse yaptığı işi sevmeyen, keyif almayan kimseyle birlikte çalışmak istemeyecektir. Aynı şekilde sürekli olarak bu şekilde bir olumsuz düşünce kullanmak sizin de işinize karşı olan bakış açınızı etkileyerek, işinizden zevk almamanıza neden olacaktır. Bunun yerine sizin bu şekilde düşünmenize neden olan sorunların neler olduğunu belirleyerek, gerek kendinizle gerekse de yöneticinizle çözmeye çalışmalısınız. Çünkü işinizden ne kadar nefret ettiğinizi söyleyerek ortada dolaşmanın, size hiçbir faydası olmayacaktır.
-
6 "Bunun için zamanım yok"
Çok meşgul olsanız bile, bu ifadeyi sizden yardım isteyen diğer insanlara karşı doğrudan söylemekten mutlaka kaçınmalısınız. Meşgul olduğunuzu söylemenin son derece profesyonel ve daha nazik yolları olduğunu unutmayın. ''Şuan da biraz meşgulüm, elimdeki işimi tamamladıktan sonra yardımcı olmak isterim'' bunu söylemenin farklı yollarından sadece biridir.
0 Yorum