Bankalardan Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır? Ticaret Bakanlığı’nın Açıklaması

5 min


Hesap İşletim Ücreti, banka müşterilerine ait mevduat veya katılım fonu hesaplarına tahsilatı yapacak bankaların belirleyeceği dönemlerde hesaba yansıtılan ve tahsil edilen ücrettir. Bu ücret, mevduat veya katılım fonu kabulüne ilişkin olarak; hesabın güvenli bir şekilde muhafazası, hesaba farklı kanallardan ulaşılabilmesi, hesap ile ilgili hizmetlerin verilmesi karşılığında tahsil edilmektedir. 

Ancak Danıştay 15. Dairesinde açılan davada 06.02.18 tarihinde oy birliği ile alınan karara göre hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında hesap işletim ücreti tahakkuk ettirilmesine ilişkin düzenlemenin 6502 sayılı Kanuna aykırılık teşkil etmesi nedeniyle Hesap İşletim Ücreti’nin iptaline karar verilmiştir. 

Bu bağlamda tüketiciler bankaların kendilerinden tahsil etmiş oldukları Hesap İşletim Ücretlerini geri alabilecekler peki ama nasıl ? 

Ticaret Bakanlığı bu bağlamda kamuoyuna yaptığı duyuruda Hesap İşletim Ücretinin yasal bir dayanağı kalmadığını özellikle belirtmiş olup aşağıdaki şu yöntemlerle tüketicilerin Hesap İşletim Ücretlerini geri talep edebileceğini belirtmiştir: 

  • İlk olarak ücreti tahsil eden bankanızdan iade talebinde bulunmalısınız.
  • Ücretin iade edilmemesi durumunda ispatlayıcı bilgi ve belgeler (dekont ve hesap ekstrası örnekleri vb.) ile uyuşmazlık konusunun değeri dikkate alınarak (2018 yılı için 6.860 TL’ye kadar) Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru dilekçesi ile şahsen, avukat arıcılığıyla veya e-devlet üzerinden https://tuketicisikayeti.gtb.gov.tr  adresli internet sitesinden müracaatta bulunmaları mümkündür.

Peki davanın sonuçlanması öncesinde hangi bankalar ne kadar Hesap İşletim Ücreti alıyordu:

Akbank Hesap İşletim Ücreti

6 ayda bir 66,30 TL, yıllık toplam 132,60 TL

Denizbank Hesap İşletim Ücreti

Ayda bir 11,58 TL, yılllık toplam 138,96 TL

Ziraat Bankası Hesap İşletim Ücreti

3 ayda bir 20 TL, yıllık toplam 80 TL

Garanti Bankası Hesap İşletim Ücreti

6 ayda bir 67,22 TL, yıllık toplam 134,44 TL

Halkbank Hesap İşletim Ücreti

Ayda bir 6,5 TL, yıllık toplam 78 TL

QNB Finansbank Hesap İşletim Ücreti

3 ayda bir 38,25 TL, yıllık toplam 153 TL

Vakıfbank Hesap İşletim Ücreti

Ayda bir 8 TL, yıllık toplam 96 TL

Türkiye İş Bankası Hesap İşletim Ücreti

6 ayda bir 54 TL, yıllık toplam 108 TL

Burgan Bank Hesap İşletim Ücreti

Ayda bir 7,60 TL, yıllık toplam 91,20 TL

Fibabanka Hesap İşletim Ücreti

Ayda bir 7,35 TL, yıllık toplam 88,20 TL

Ing Bank Hesap İşletim Ücreti

Ayda bir 10,70 TL, yıllık toplam 126 TL

Kuveyt Türk Hesap İşletim Ücreti

Hesap işletim ücreti almıyor.

Odeabank Hesap İşletim Ücreti

3 ayda bir 22 TL, yıllık toplam 66 TL

Şekerbank Hesap İşletim Ücreti

3 ayda bir 26,25 TL, yıllık toplam 105 TL

TEB Hesap İşletim Ücreti

6 ayda bir 29 TL, yıllık toplam 116 TL

Türkiye Finans Hesap İşletim Ücreti

Hesap işletim ücreti almıyor.

Hesap İşletim Ücretinin iptali ile ilgili daha detaylı ve kapsamlı bilgiyi Ticaret Bakanlığı’nın yapmış olduğu aşağıdaki açıklamadan ulaşabilirsiniz. 

Hesap İşletim Ücretlerinin İptaline İlişkin Basın Duyurusu

         Tüketicilerden alınabilecek hesap işletim ücretine ilişkin olarak, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4’üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 3 Ekim 2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile düzenleme yapılmıştır.

          Yönetmeliğin 13’üncü maddesi 1’inci fıkrasında bu ücretin finansal tüketicinin hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında ilgili kuruluşun belirlediği dönemlerde tahakkuk ve tahsil edilebileceği belirtilmiştir.     

          Hesap İşletim Ücretinin iptali istemiyle Danıştay 15. Dairesinde açılan davada, 06/02/2018 tarihli karar ile hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında hesap işletim ücreti tahakkuk ettirilmesine ilişkin düzenlemenin 6502 sayılı Kanuna aykırılık teşkil etmesinedeniyle oybirliği ile iptaline karar verilmiştir.

          Bu kapsamda, iptal kararları hukuki işlemi geçmişe etkili olarak ortadan kaldırdığından Finansal Tüketicilerden Alınacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile tahsil edilebileceği hüküm altına alınan “Hesap İşletim Ücreti” nin yasal dayanağı ortadan kalkmış olup, tahsil edilen söz konusu ücretin iadesine ilişkin olarak, tüketicilerimizin;

  • Öncelikle ücreti tahsil eden bankalardan iade talebinde bulunmaları,
  • Ücretin iade edilmemesi durumunda ispatlayıcı bilgi ve belgeler (dekont ve hesap ekstrası örnekleri vb.) ile uyuşmazlık konusunun değeri dikkate alınarak (2018 yılı için 6.860 TL’ye kadar) Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru dilekçesi ile şahsen, avukat marifetiyle veya e-devlet üzerinden https://tuketicisikayeti.gtb.gov.tr  adresli internet sitesinden müracaatta bulunmaları

          mümkün bulunmaktadır.
 
          Bununla birlikte, geçmişe dönük bu ücretlerin iadelerinin sağlanması adına farklı iletişim kanallarından (kısa mesaj, telefon, e-posta vb.) tüketicilerimize ulaşarak danışmanlık hizmeti verilebileceği,  tüketici hakem heyetlerinde dosya açılmasına aracı olunabileceğine ilişkin taleplere itibar edilmemesi, bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması, nüfus cüzdanı, kredi kartı ve adres bilgileri gibi kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerekmektedir. Bu tür durumlarla karşılaşan tüketicilerimizin konuyu Bakanlığımıza, emniyet birimlerine ve savcılıklara bildirmesi önem arz etmektedir.
 
          Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend