Bir bireyin bilinçli olarak kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını tutması, geride bırakması veya engellemesi psikolojide, fiziksel çalışmayı aktif engelleme olarak tanımlanmaktadır.
Bu ise insan doğasına aykırıdır. Çünkü bu çesit bir bastırma, bilincin kabul edemeyeceği bir takım isteklerin bilinçaltına itilmesinden ibarettir. İtilen bu arzular orada birer kompleks halinde saklanacak ve her fırsatta çeşitli şekillerde bilince çıkmaya çalışacaklardır.
Bireyin duygularini engellemesi veya ifade etmemesi kısa sürede biyolojik değişimleri ve uzun sürede sağlığı etkilemektedir. Fowles’e göre bu tip insanların elleri daha fazla terlemektedir ve deri iletkenlik dereceleri yükselmektedir. Kalbimizde ve ellerimizde görülen biyolojik değişimlerin psikolojik duruma göre farklılaştığı sıklık ile görülmektedir. Bazen duyguları bastırma, bedenin bir bölümünün normal işleyişini bölebilecektir. Misal verilecek olur ise: bastırma altındaki insan, cinsel gerilimden korktuğu için “iktidarsız” veya “frijit” olabilir veya histeri körlüğü veya histeri felci olarak adlandırılan durumlar psikosomatik olarak bedenin bir savunması olarak da geliştirebilir.
Kadınların daha yoğun duyguları yaşamaları ile daha sık düştükleri bir hata biçimidir. Hisler mutlaka doğru yöntemlerle açığa vurumalıdır. Kavga dili haklı da olsa kişiyi haksız durama düşürebilir; karşı tarafı savunmaya iter.
Duyguların doğru bir şekilde ifade edilmemesi ile bilinçaltına itilen istekler, daha ileri ki aşamalarda “yüceltme” (sublimasyon), “aklîleştirme” (rasyonalizasyon) ve “yansıtma” (projeksiyon) şeklinde tezâhür edebilir.
0 Yorum