Kahvaltılık gevreğin mucidi Dr. John Harvey Kellogg’un kahvaltılık gevreği bulmaktaki amacı bir tıp doktoru olarak sindirim sağlığını geliştirmek, kahvaltıda yağlı yiyeceklerin alımını azaltmak ve sağlıklı yiyecekler için uygun bir kaynak sunmaktı. Ama zamanla kahvaltılık gevrek üreticileri bu amacın fazlasıyla dışına çıkarak yararlarından çok zararları olan kahvaltılık gevrekler üretmeye başladılar. Şimdi birçok kahvaltılık gevrek, şeker yüklü ve sindirimi destekleyen liflerden yoksun. Bu da aslında Dr. Kellogg’un istediğinin tam tersi.
Kahvaltılık gevrek yeme alışkanlığınıza daha yakından bakmanızın zamanı geldi. Birçoğumuz bu sevilen çocukluk yemeğini yetişkinliğe de devam ettirmiş olsak da, kahvaltılık gevreklerin sağlığımızı güçlendirmek için yeterli besin içeren dengeli bir öğünden çok şekerli yüklü ürünler olduğunu kabul etmeliyiz.
Gelin size her gün kahvaltılık gevrek yemenin yan etkilerini ve neden her gün yememiz gerektiğini açıklayalım.
-
1 Kendinizi tok hissetmeyeceksiniz.
Hiç kahvaltıda bir kase dolusu kahvaltılık gevrek yedikten sonra kendinizi daha aç hissettiğiniz oldu mu? Bunun nedeni birçok kahvaltılık gevreğin; sağlıklı yağlar, lif ve protein gibi sindirimi yavaşlatan makro besinlerden yoksun olmasındandır. Olması gerekenin aksine kahvaltılık gevreklerin çoğunluğu karbonhidrat bakımından zengindir ve içerdikleri şekerlerin büyük bir kısmı kan şekerini yükselten şekerdir.
Aslında şeker; rafine buğday, mısır veya pirinçten yapılmış bir kahvaltılık gevrek kutusunun içindekiler kısmına baktınığınızda çoğunlukla bu tahıllardan sonra gelen ikinci bileşen olma eğilimindedir. Sonuç olarak kahvaltılık gevreklerin çoğunun glisemik indeksinin (belirli bir gıdanın kan şekeri seviyesini ne kadar yükselteceğini gösteren bir sayı) yüksek olduğu kabul edilir. Kan şekeriniz ne kadar hızlı yükselirse, o kadar hızlı düşebilir ve bu da açlık hissini tetikleyebilir.
-
2 Günün geri kalanında daha fazla yemek yemenize neden olacaktır.
Kahvaltıda böylesine yüksek karbonhidratlı, düşük proteinli bir öğün yemek sizi tatmin etmeyebilir ve gün boyunca daha sağlıklı bir kahvaltıya göre daha fazla yemek yemenize neden olabilir.
European Journal of Nutrition'da günün geri kalanında kalori alımı üzerine yayınlanan bir araştırmada, yumurtalı bir kahvaltı ile kahvaltılık gevrekle yapılan bir kahvaltı arasındaki farkı inceledi. Araştırmacılar, katılımcıların yalnızca yumurta tükettiklerinde kahvaltılık gevreğe göre daha fazla doyduklarını ve daha az açlık hissettiklerini bildirmekle kalmayıp, aynı zamanda yumurta yiyenlerin kahvaltılık gevrek yiyenlere göre gün boyunca 438 daha az kalori tükettiklerini de gördüler.
-
3 Kilo alma olasılığınız daha yüksektir.
Kahvaltılık gevreklerin gün boyunca daha fazla kalori tüketmenize neden olabileceği ve yüksek glisemik indeks değerinin kan şekerinde ani artışlara ve çökmelere neden olabileceği gerçeğiyle birleştiğinde kilo almak kaçınılmaz bir sondur. Spesifik olarak araştırmalar, pirinç ve mısır bazlı kahvaltılık gevrekler gibi yüksek glisemik indeks değeri olan gıdalar içeren diyetlerin, daha düşük glisemik indekse sahip gıdalar içeren diyetlere göre kilo vermeyi zorlaştırdığını göstermektedir.
-
4 Diyabetinizi yönetmekte daha zorlanacaksınız.
Diyabet, kan şekeri seviyelerinin normalden yüksek olmasına ve kalp hastalığı, felç geçirme riskinin artmasına neden olan bir durumdur. Türkiye'de ortalama her 7 kişiden birisi diyabet hastasıdır.
Araştırmacılar, diyabet ve glisemik indeksli gıdalar üzerine yapılan 12 çalışmayı analiz ettiklerinde, düşük glisemik indeks diyetlerinin glisemik kontrolü iyileştirmeye ve diyabetin bir belirteci olan glikozlu albümin seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu buldular. Ancak aynı sonuçlar yüksek glisemik indeks diyetleri için bulunamadı.
Bu sebeple özellikle şeker hastaları için her gün kahvaltıda kahvaltılık gevrek tüketimi söz konusu bile olamazken, olabildiğince de uzak durmaları gereken bir besindir.
-
5 Daha fazla kahvaltılık gevrek yemek daha fazla şekerli yiyecek yemek demektir.
Şeker, şeker tüketimini daha da artırır. Bu durum kesinlikle yüksek şekerli kahvaltılık gevrekler için de geçerlidir. Bir grup araştırmacı özellikle bu fenomeni incelemiştir.
Yüksek ve düşük şeker içeren kahvaltılık gevrek tüken iki farklı çocuk grubu üzerinde yapılan bu araştırmada yüksek şeker içeren kahvaltılık gevrek yiyen çocukların diğer çocuklara göre daha fazla yeme eğiliminde oldukları ve diğer çocuklara oranla iki kat daha fazla şeker aldıklarını görmüşlerdir. Pediatri çalışması, yüksek şekerli kahvaltılık gevreklerin çocukların toplam şeker tüketimini artırdığı ve kahvaltılarının genel beslenme kalitesini düşürdüğü sonucuna varmıştır.
Artık çocuk olmayabiliriz, ancak kesinlikle bu çalışmadan öğrenebileceğimiz bazı çıkarımlar var, oda kahvaltılarımızda şekerli kahvaltılık gevreklere yer vermemiz gerektiğidir.
0 Yorum