Acaba Hamile miyim? Erken Gebelik Belirtileri ve Semptomları

1 dakikada okuyabilirsin


Bazı kadınlar gebeliğin ilk haftalarıyla ilk üç aylık dönem arasında erken belirti ve semptomlar yaşayabilirken, kimilerinde daha sonraki zamanlarda gebeliğin semptomları görülebilir. Erken hamileliğin ilk belirti ve semptomları, adet döneminden önce görülen semptomlara da benzer olabilir, bu nedenle bir kadın semptomlarının hamilelikle ilgili olduğunu düşünmeye bilir.

Hamilelik Belirtileri Her Kadın için Aynı mıdır?

Hamilelik belirtileri her kadında değişiklik gösterebilir. Hatta aynı kadın her gebelikte aynı semptomları yaşamayabilir. Hamileliğin ilk belirti ve semptomları da hamileliğin farklı noktalarında fark edilebilir veya başlayabilir. Hamilelik testi, idrardaki veya kandaki insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyelerine dayanır ve hamilelik için karakteristik tanı testidir. hCG, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesinden sonra üretilen bir hormondur. Evde yapılabilen modern gebelik testleri bazen kaçırılmış bir adet döneminden önce pozitif olabilir. Kan testleri, hamileliği idrardaki gebelik testlerinden daha erken tespit edebilir.

Hamileliğin erken ve sonraki aşamalarında en sık görülen semptomları şunlardır:

Erken Gebelik Belirti ve Semptomları

Gebeliğin erken evrelerinde başlayan bir dizi semptom şunlardır:

  1. 1 Kaçırılan (geç) adet

    Kaçırılmış bir adet dönemi, hamileliğin ayırt edici belirtisidir ve adet kanaması hamilelik boyunca görülmez. Bazen, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi sırasında yaşanan hafif kramplar ve lekelenme adet dönemiyle karıştırılabilir. Adet döngüleri düzensiz olan kadınlar da adet döneminin olmadığını hemen fark etmeyebilir. Hamileliğin belirti ve semptomlarının kaçırılan adet döneminden önce ortaya çıkması nadirdir, ancak bir kadının döngüleri düzensizse bu olabilir.

  2. 2 İmplantasyon kanaması veya krampları

    Döllenmiş yumurta, döllenmeden 6 ila 12 gün sonra rahim zarına yapıştığı zaman hafif kanama veya lekelenme meydana gelebilir. Aynı zamanda hafif kramplar da ortaya çıkabilir. Genellikle normal bir adet döneminden çok daha hafif olmasına rağmen, implantasyon kanaması bazen adet dönemiyle karıştırılabilir.

  3. 3 Vajinal akıntı

    Bazı kadınlar hamileliğin erken döneminde vajinalarında kalın, süt gibi bir akıntı fark edebilir. Bu, gebeliğin ilk haftalarında vajina duvarları kalınlaştıkça ortaya çıkar. Bu akıntı hamilelik boyunca ortaya çıkabilir. Akıntıyla ilişkili hoş olmayan bir koku varsa veya yanma ve kaşıntı oluyorsa, bu bir mantar veya bakteri enfeksiyonunun bir işaretidir. Böyle bir durumda bir uzmana başvurmalısınız.

  4. 4 Göğüs değişiklikleri

    Çoğu kadın, hamileliğin ilk haftalarında göğüslerinde değişiklikler yaşar. Bu değişiklikler ağrı, hassasiyet, ağırlık, dolgunluk veya karıncalanma hissi olabilir. Bu tarz rahatsızlıklar birkaç hafta sonra azalır.

  5. 5 Areolanın (meme ucu çevresindeki renkli alan) koyulaşması

    Meme ucu çevresindeki alan veya meme başı rengi koyulaşabilir.

  6. 6 Sabah bulantıları ve kusma

    Sabah bulantısı aslında yanlış bir terimdir çünkü mide bulantısı hamilelilik boyunca günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Bazı kadınlar hiçbir zaman sabah bulantısı yaşamazken bazılarında şiddetli mide bulantısı görülür. Bulantılar genellikle gebeliğin 2. ve 8. haftaları arasında olur. Çoğu kadın, 13. veya 14. hafta civarında bulantılardan kurtulur, ancak bazılarında hamilelik boyunca mide bulantısı devam edebilir.

  7. 7 Sürekli idrara çıkma

    6. haftadan 8. haftaya kadar bazı kadınlarda hormonal değişiklikler nedeniyle daha sık idrara çıkma yaşanabilir. İdrar yaparken yanma gibi başka belirtiler ortaya çıkarsa, bir idrar yolu enfeksiyonu geçirmediğinizden emin olmak için mutlaka doktora görünmelisiniz.

  8. 8 Kabızlık

    Hormon seviyeleri bazı kadınların hamileliğin erken döneminde kabızlık sorunu yaşamasına neden olabilir.

  9. 9 İştahsızlık

    İştahsızlık hamileliğin erken döneminde başlayabilir ve hamilelik boyunca devam edebilir. Aynı şekilde belirli bir yiyecek için mide bulantısı veya hoşnutsuzluk hissi de yaşanabilir.

  10. 10 Ruh hali değişiklikleri

    Ruh hali dalgalanmaları, değişen hormon seviyeleri nedeniyle hamileliğin ilk üç ayında oldukça yaygındır. Stres veya diğer faktörlerle de ilgili olabilirler.

  11. 11 Yorgunluk

    Bu belirtinin çok spesifik olmaması ve çok sayıda farklı faktörle ilişkili olması nedeniyle, kadınlar genellikle hamileliğin ilk haftalarından itibaren kendilerini daha yorgun hissettiklerini söylerler.

  12. 12 Belirli kokulara karşı hassasiyet

    Bazı kokulara karşı gebeliğin erken dönemlerinde mide bulantısı ve hatta kusma durumu yaşanabilir.

  13. 13 Baş dönmesi ve bayılma

    Muhtemelen glukoz seviyelerini veya kan basıncını etkileyen hormonal değişiklikler nedeniyle baş dönmesi ve bayılma hissi erken gebelikte ortaya çıkabilir.

  14. 14 Baş ağrısı

    Yaşanan baş ağrıları da değişen hormon seviyeleri kaynaklı olabilir ve hamilelik boyunca ortaya çıkması mümkündür.

  15. 15 Sırt ağrısı

    Genellikle geç gebeliğin bir belirtisi olarak kabul edilen bel ağrısı, aslında gebeliğin erken aşamalarında da başlayabilir. Kadınların hamilelik boyunca sırt ağrısı yaşaması olağandır.

  16. 16 Nefes darlığı

    Vücudun artan oksijen ihtiyacı (büyüyen fetüsü destekleyebilmek için) bazı kadınların nefes darlığı hissetmesine neden olabilir. Bu belirti gebeliğin sonraki aşamalarında daha da sık görülebilir.

Daha Sonraki Gebelik Belirtileri ve Semptomları

Gebeliğin erken semptomlarının çoğu ikinci ve üçüncü trimesterde devam edebilir. Örneğin:

  • Ruh hali değişiklikleri
  • Baş ağrısı
  • Sık idrara çıkma
  • Sırt ağrısı
  • İştahsızlık
  • Yorgunluk

Göğüs ağrıları ve mide bulantısı gibi bazı semptomlar, genellikle hamilelik ilerledikçe ortadan kaybolur.

Gebeliğin ilerleyen dönemindeki ek semptomlar, büyüyen rahimin büyüklüğü ve ikinci trimesterde doğum yapana kadar kilo alımı ile ilgilidir. Erken gebelik belirtilerinde olduğu gibi, tüm kadınlar bu semptomların hepsini yaşamaz ve semptomların şiddeti kadından kadına göre farklı olabilir.

Hamileliğin ilerleyen dönemindeki 8 olası semptom:

  1. 1 Kilo almak

    Çoğu kadın hamilelik sırasında toplam 25 ila 35 kilo alır. Kilo alımı, büyüyen fetüs, plasenta, göğüs büyümesi ve artan kan ve sıvı hacmine bağlıdır. Doğum uzmanınız doğum öncesi ziyaretleriniz sırasında kilonuzu yakından takip edecektir.

  2. 2 Göğüs değişiklikleri

    Göğüsler hamilelik boyunca genişler. Hamileliğin geç döneminde meme uçlarından kolostrum (doğumdan hemen sonra oluşan sarımsı bir sıvı) olabilir.

  3. 3 Şişmiş ayaklar ve ayak bilekleri

    Büyümüş rahimden kaynaklı basınç, bacaklardaki damarların kan akışını yavaşlatarak sıvı birikmesine neden olabilir. Bu durum da ayaklarda ve ayak bileklerinde şişliklere neden olur.

  4. 4 İdrar kaçırma

    Rahimin mesane üzerinde yarattığı basınç, sık idrara çıkmaya neden olur (bu durum hormonal değişiklikler nedeniyle gebeliğin erken döneminde başlamış olabilir). Hamile kadınlar bazen gülme, hapşırma veya öksürme sırasında idrar kaçırma durumu yaşayabilirler.

  5. 5 Braxton Hicks kasılmaları

    Doğumdan önceki haftalarda birçok kadın rahim kasılmaları yaşar. Gerçek doğum kasılmalarının aksine Braxton Hicks kasılmaları zayıftır ve düzenli aralıklarla meydana gelmez. Doğum kasılmalarında sıklık ve yoğunluk artar.

  6. 6 Göğüste ağrılı yanma hissi

    Büyüyen rahimden gelen basınç, mideyi yukarı doğru ve normal konumundan dışarı iterek mide ekşimesi semptomlarına yol açabilir. Ek olarak, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler, mideden asit reflüsünü kontrol eden sfinkterlerden (sfinkter vücuttaki herhangi bir deliğin açılış veya kapanışında görev alan ve bu deliğin çevresini çember biçiminde saran kastır) birinin gevşemesine neden olabilir.

  7. 7 Varisli damarlar

    Artan kan hacmi; varisli damarlar, hemoroidler veya küçük örümcek damarlarının oluşumuna neden olabilir.

  8. 8 Nefes darlığı

    Rahim, diyaframı göğse doğru iter ve genişler. Bu durum da kolay nefes alamamanıza ve sıkça nefes nefese kalmanıza neden olur

Gebelik Semptomlarını Yatıştırmaya ve Hafifletmeye Neler Yardımcı Olur?

Hamileliğin bazı rahatsız edici semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek bir dizi ilaçlar ve kişisel bakım stratejileri vardır. Bazı antibiyotikler de dahil olmak üzere birçok ilacın hamilelik sırasında alınması da mümkündür. Reçetesiz satılan ilaçlar, reçeteli ilaçlar veya herhangi bir takviye veya vitamin almadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.

Aşağıdaki, bazı kişisel bakım önlemleri, rahatsız edici olabilecek hamilelik semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir:

  • Doğru beslenme ve egzersiz, kilo alımını kontrol altında tutarak ve karın kaslarınızı güçlendirerek semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. İlk üç aylık dönemden sonra, uzun süre sırtüstü yatmayı gerektiren egzersizlerden kaçının.
  • Hamilelik kemeri veya askısı, karnınızı desteklemeye yardımcı olabilir.
  • Özellikle bacaklarınızda şişme varsa, çok sıkı olmayan rahat ayakkabılar giyin.
  • Bağırsakları çalıştırmak ve kabızlığı önlemek için bol miktarda lif tüketin. Bu, taze meyve ve sebzeler ve tam tahıllar anlamına gelir. 
  • Diğer çocuklarınızı veya ağır nesneleri kaldırırken dikkatli olun. Kaldırırken dizlerinizi büktüğünüzden emin olun ve sırtınızı düz tutmaya çalışın.
  • Mide bulantısıyla mücadele etmek için az, sık öğünler yiyin ve mide bulantısını tetikleyen yiyeceklerden kaçının. Özellikle yağlı yiyeceklerden kaçının ve bol sıvı tüketin. Az ve sık yemek mide ekşimesini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Sert bir yatak üzerinde uyuyun. Bacaklarınızın arasına bir yastık koyarak yan yatmak, biraz rahatlama sağlayan bir pozisyondur.
  • Göğüsler hassas veya ağrılıysa iyi destek sağlayan bir sütyen giyin.

Gebelik Semptomları ve PMS (Adet Öncesi Sendrom)

Göğüs hassasiyeti, yorgunluk, duygudurum dalgalanmaları, hafif kramplar ve sırt ağrısı gibi erken gebelik belirtilerinin çoğu, kadınların adet döneminden önceki günlerde adet öncesi sendromu (PMS) sırasında veya yumurtlamadan sonra yaşayabileceği belirtilerdir. 

Adet dönemi başlayana veya gebelik testi pozitif olana kadar, bu semptomların PMS veya hamilelik ile ilgili olup olmadığını söylemenin bir yolu yoktur.


Paylaşmayı unutma!

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend