Sinizm, M.Ö. 4. yüzyılda Yunan şehir devletlerinde ortaya çıkmış bir toplumsal düzene baş kaldırı felsefesidir. Sokrates’in öğrencisi olan Antisthenes tarafından kurulan Kinik okulunun kelime anlamı “kyon”dan gelmektedir. Kyon eski yunancada köpek anlamına gelir. Bunun arkasında yatan sebebin ise bu okul temsilcilerinin, halk tarafından, hırçın ve saldırgan tavırları sebebiyle köpekvari bir yaşam sürdüklerinin düşünülmesidir.
Siniklerin temel felsefeleri zamanın medeniyet değerlerine yönelik olumsuz ve eleştirel tavırlarıdır. Sinikler, din ve devlet gibi olguların gereksiz olduğuna inanırlar. Çağın yozlaşmışlığından, toplumsal ve siyasi karmaşadan kurtulmayı vaat ederler. Bu sebepledir ki Sinizme ün kazandıran isimlerden biri olan Diogenes bir rivayete göre tüm ihtiyaçlarından sıyrılarak bir fıçı içerisinde yaşamaktadır.
Başka bir rivayete göre Büyük İskender, güneş altında dinlenmekte olan Diogenes’i ziyaret ederek ona yapabileceği bir şey olup olmadığını sorduğunda Diogenes ona: “Sizden istediğim tek şey kenara çekilmenizdir. Bunu yaparsanız güneşime mani olmazsınız ve bana vermeniz mümkün olmayan şeyi benden almamış olursunuz.” der.
Diogenes ayrıca, gündüz vakti eline feneri alarak “Hey insanlar” diyerek insanları etrafına toplamış, daha sonrasında “Ben insanları çağırdım pislikleri değil” diyerek sopayla kovalayıp, Olimpiyat oyunları dönüşünde kalabalığın olup olmadığını soran kişilere, “Evet, kalabalık vardı ama insanlar çok azdı” cevabını vermiştir. Sinikler bolluk ve zenginliğin peşinde erdemini yitirdiğini düşündükleri kişilere sık sık bu tarz imalarda bulunmuşlardır.
0 Yorum