Kedi Hastalıkları ve Tedavileri Nelerdir?

5 min


Kedilere birçok hastalık bulaşabilir. Sokaktan sahiplenmiş olun ya da petshoptan almış olun hastalıklara karşı kedilere mutlaka așı yapılmalıdır. Așı yapılmadığı takdirde kedilerde felç, körlük ve hatta ölüm meydana gelebilir. Kedilerde görülebilen hastalıklar ve tedavileri şu şekildedir:

Kansızlık (Anemi)

Bakteri enfeksiyonları, zehirlenmeler, parazitler, böbrek ve karaciğer hastalığı, yetersiz yemek veya kan kaybı, kedilerde kansızlığın ana nedenleri arasındadır. Bu hastalıkla kedide iştahsızlık, bozuk görünümlü tüyler ve hareketsizlik meydana gelir. Tedavi için demir içeren ilaçlar verilmelidir. 

Deri Kuruması (Dehidrasyon)

İshal ve kusma nedeniyle kedilerin vücut dokusundaki su kaybıdır. En önemli belirtisi derinin esnekliğini kaybetmesidir.

Kedi Öksürme Hastalığı (Bordetella Bronchiseptica) 

Kedilerde bu hastalığı Bordetalla bakterileri yapar. Bu bakteriler kedilerin solunum yollarını enfekte ederek enfeksiyöz bronşite neden olmaktadırlar. Hastalık çınlayan bir öksürük şeklinde kendini göstermektedir. Böyle bir durum fark edildiğinde mutlaka veterinere başvurulmalıdır. Çünkü hastalık nadirende olsa insanlara enfekte edebilmektedir.

İshal (Diyare) 

Bağırsakları tahriş eden maddeleri hayvan dışarı atmak ister. Bu nedenle kedide sulu ve bazen kanlı ishal görülür. Tedavi için kediye 24 saat yemek ve süt verilmemeli, ancak mutlaka bol su verilmelidir. 

Eklampsi 

Kalsiyum seviyesinin düşmesiyle kedide, kaşınma, bacaklarda zafiyet ve güçsüzlük, zor nefes alıp verme, kusma, kramplar ve bayılma görülür. Eklampsinin tedavisi için kediye kalsiyum iğnesi yapılır. 

Egzama 

Kedilerde egzamanın birçok nedeni olmasına karşın, en yaygın olanı alerjidir. Ayrıca böcek veya pire sokması sonucu da oluşabilir. Egzamalı deri kuru ve pullu olur. Tedavi için egzama türüne uygun ilaç kullanılmalıdır. 

Kusma

Kedilerin kusmasının birçok nedeni vardır. En önemli nedeni ise kedinin yutmuş olduğu tüyleri dışarı atmak istemesidir. Ayrıca bağırsak kurtları da kusmaya neden olabilir. Bu durumda kedi öksürür ve kusabilmek için çimen yer. Tedavide, kediye 24 saat yemek verilmez. Eğer kusma devam eder, kusmukta kan ya da kusma ile birlikte ishal görülürse veterinere başvurulmalıdır. 

Pire

Bulaşıcı bir hastalıktır. Pireli bir kedinin tüyleri arasında siyah küçük parçalar oluşur (Bunlar pirelerin dışkılarıdır). Bu siyah parçalar ıslatıldığında ise renkleri kırmızıya dönüşür. Bu kırmızı renk kediden emilen ve sindirilmemiş olan kanın belirtisidir. Tedavi için pire tozu, pire boyun bağı, pire damlası ve pire losyonu kullanılır. 

Zehirlenme

Kediler birçok şeye karşı hassastırlar: Aspirin, parasetamol, karbon asidi bileşimleri gibi. Bunlar kedide kusma, nefes alma zorluğu, durgunluk, bayılma gibi belirtiler oluşturur. Kedi, herhangi bir asitli madde, petrol, terebentin, boya incelticisi, kuru temizleme malzemesi, sinek ilacı vb. içmiş ya da yemiş ise kusturulması gerekir. Eger kedi, antibiyotik, aspirin ya da fare zehri yutmuş ise önlem olarak 2 çay kaşığı tuz, yarım fincan sıcak suda eritilir ve kediye en az 2 çay kaşığı içirilir. Sonrasın da ise mutlaka veterinere götürülmelidir. 

Kedi Nezlesi (Viral Rhinotracheitis) 

Birçok virüs tarafından meydana gelen kedi nezlesi hastalığı adı nedeniyle insanlardaki gibi basit bir hastalık gibi görünsede oldukça önemli ve tehlikelidir. Kedi nezlesine neden olan en önemli virüsler ise herpes virüsü ve calici virüsüdür. Hastalık hapşurma belirtisi ile başlar. Burun ve göz yaşı akıntısı oluşur, devamında ise ateşle birlikte iştahsızlık görülür. Hasta kedinin burun kanatları yapışınca, kedi, ağızdan nefes alıp vermeye başlar. Bunun sonucunda enfeksiyon, hava borusuna, bronşlara ve akciğere bulaşır. Bazı durumlardaysa körlük ve ağızda ur oluşur. Kedi nezlesi hemen fark edilip müdahale edilmezse kedinin ölümüyle sonuçlanabilir. 

Bunun için tedavide antibiyotik, göz merhemi ve göz damlası ile vitaminler kullanılıp, burna ve göz altına bir miktar vazelin sürülmeli, kediye papatya çayı verilmelidir. En önemlisi ise, hastalığa karşı kediye her yıl aşı yapılması gereklidir. 

Kuduz

Kedilerde tavır değişikliği, sinirlilik hali ve felçler kuduzun belirtileri arasındadır. Kediler bu hastalığa yakalanınca tükürük ile virüsleri çıkarmaya başlarlar. Bu tükürükler bir yara ile temas ederse hastalık hemen bulaşabilir. Hastalık virüslerini dezenfeksiyon maddeleri ile yok etmek mümkündür. En çok kullanılan dezenfeksiyon maddesi ise Formalin’dir. Hastalık ilerledikçe hayvan ışıktan kaçarak loş yerlere saklanır ve yüksek sesle miyavlar. Eğer kedide felç durumu görülürse kuduz hastalığından şüphelenmek gerekir. Virüsler gözyaşı bezlerine geçmiş ise, yapılacak bir göz üstü testiyle hastalığın varlığı tespit edilebilir.

Kedilerde Ana Bağışıklık Aşıları
Aşı cinsi Birinci aşı Tekrarı
Kedi salgını hastalığı (Panleukopenie)

Kedi Lösemi Virüsü (FeLV)

Kedi Nezlesi (Rhinotracheitis- Herpes ve calici virüs enfeksiyonu)

9. yaşam haftasında 12-13. yaşam haftasında
Kuduz 12. haftadan itibaren Yaklaşık 4 hafta sonra
FIP (Feline infektiöse peritoniti- Bulaşıcı karın zarı iltihabı) *Bu aşının kediye hastalık bulaşmadan önce yapılması gerekir. 16. haftadan itibaren Yaklaşık 3 hafta sonra

Burada yazan bilgiler bilgilendirme amaçlı olup, etkin ve doğru bir tedavi için bir veteriner hekime başvurmalısınız.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend