Alaska Rusya’ya Ne Kadar Yakın?

5 dakikada okuyabilirsin


0
1 paylaşım

Bir tarafta dünyanın en büyük ülkesi Rusya ve diğer tarafta Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 49. eyaleti Alaska. Bir dünya haritası açıp Alaska’nın Rusya’ya ne kadar yakın olduğuna bir bakarsanız, eminiz siz de şaşıracaksınız. Peki Rusya ve Alaska birbirine tam olarak ne kadar yakın ve Rusya ve Amerika nasıl birer komşu oldular?

Rusya, 30 Mart 1867’de Alaska’yı ABD’ye 7,2 milyon dolara satmıştır. Bu da bugünün parasıyla yaklaşık 118 milyon dolara denk gelmektedir. Rusya tarafından araziyi satış için değerlendirmek üzere gönderilen ekibe göre Alaska’nın tahmini değeri 10 milyon dolar civarındaydı. O dönemlerde Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri, İngilizlere karşı ortak düşmanlıkları nedeniyle müttefiktiler. Ama Rusya için Alaska’yı savunmak zordu ve Rusya bu süre zarfında finansal zorluklar yaşıyordu. Ekonomik ve güvenlik sebepleriyle İngiltere’yi Alaska’dan uzak tutabilmek adına bölgeyi ABD’ye satmaya karar verdiler. 

Özellikle ABD’dede yaşanan iç savaştan sonra, Rusya ile yapılan Alaska’nın satın alımı anlaşması başlangıçta ABD hükümeti için bir kayıp olarak görülse de, satın alma işlemi gerçekleştikten sonra bölgede altın rezervlerinin keşfi, Alaska’nın öneminin büyük oranda artmasını sağladı. 

Rusya ile Alaska Arasındaki Coğrafi Sınır

Bering Boğazı, Rusya ile Alaska arasındaki coğrafi sınırdır. Alaska ve Rusya arasındaki en yakın kara mesafesi yaklaşık 88 kilometredir. Diğer bir deyişle bu iki kıta Pasifik ve Arktik Okyanusu’nu birbirine bağlayan dar bir su geçidi olan Bering Boğazı ile bölünmüştür. Bu boğazın ortasında, iki bölge arasındaki mesafeyi azaltan Büyük ve Küçük Diomede Adaları bulunur. Büyük Diomede Adası Rus topraklarındadır, Küçük Diomede Adası ise Amerika Birleşik Devletleri’nin bir parçasıdır. Her iki ada da oldukça seyrek nüfusludur ve aralarında yalnızca 4 kilometre vardır.

Bering Boğazı, Avrasya ile Kuzey Amerika’yı birbirine bağlar. En kuzeydeki Rus bölgesi ile Alaska bölgesi arasındaki buzlu su neredeyse tüm yıl boyunca donar. Buradaki su kütlesi sadece Temmuz ve Ekim ayları arasında gezilebilir niteliktedir. Vrangel Adası dışında, iki sınır arasında çok fazla kara parçası bulunmamaktadır. 

Rusya’dan Alaska’ya Geçiş Nasıl Olmaktadır?

Rusya ile Alaska arasındaki mesafe coğrafi olarak yaklaşık 88 kilometredir. Yani oldukça yakın gibi görünsede, Alaska’nın Rusya’ya ne kadar yakın olduğunun cevabı seçeneklere göre değişmektedir. Rusya’da Alaska’ya geçiş için seçenekler şunlardır:

1. Bering Boğaz Köprüsü 

Bering Boğazı Köprüsü, Rusya’dan Alaska’ya kara yolu ulaşımını sağlaması planlanan bir köprü projesidir.  Hem Rus hem Amerikan hükümetleri bölgeye bir köprü yapımı konusunda planları olsa da bölgenin zorlu coğrafi koşulları projeyi zorlu ve maliyetle hale getirmektedir. Bu nedenle henüz kara yoluyla ulaşım sağlanamasa da gelişen teknolojiyle birlikte Bering Boğaz Köprüsü projesinin hayata geçirileceği düşünülüyor. 

Ancak bundan 10.000 yıl önce, buzul çağının son zamanlarında deniz seviyesinin alçalmasıyla birlikte Rusya’nın Komandor Adaları ile Amerika Birleşik Devletleri’nin Aleut Adaları arasında Bering Köprüsü adında bir kara bağlantısı ortaya çıkmıştır. Bu kara bağlantısı sayesinde de ilk insanların Amerika’ya ulaştıkları düşünülmektedir. 

2. Hava Yoluyla Yolculuk Etmek

Alaska’ya yaklaşık 4.800 kilometre uzaklıkta olan Moskova’dan yapılacak bir uçak yolculuğu yaklaşık 6 saat srümektedir. Alaska’nın Anchorage şehriyle, Rusya’nın Petropavlovsk-Kamçatski Yarımadası arasında her yıl Rus havayolu Yakutia Airlines tarafından sezonluk uçuşlar düzenlenmektedir. Bu uçuşlara katılan yolcular karla kaplı dağlar arasından geçerek gerçekten zorlu ve sıra dışı bir yolculuk yapmaktadırlar.

3. Yürüyerek Yolculuk Etmek

Diomede Adaları, birbirlerine 4 kilometre uzaklıktadır. Kış mevsiminin yoğunlaştığı dönemlerde denizdeki buz o kadar kalınlaşır ki, adalar arasında yürüyerek gidilebilmesi mümkün olur. Bu da Amerika Birleşik Devletleri’nden Rusya’ya sadece 20 dakikada yürünebileceği anlamına gelmektedir. Daha önceleri bölgedeki yerli insanlar bu şekilde karşılıklı olarak yolculuk edebilmektelerdi, ama günümüzde bunu yapabilmek için devletlerden özel izinlere ihtiyacınız var.

4. Yüzerek Yolculuk Etmek 

Lynne Cox, 1987 yılının yazında ABD ve Sovyetler Birliği arasını yani Bering Boğazı’nı yüzerek geçen ilk kişi olarak bilinmektedir. Cox, elindeki tüm birikimini bunu yapabilmek için harcamıştır. Eskimoların ve bir mürettebatın yardımıyla her iki devletten de izin alarak boğazı geçmeyi başarmıştır. ABD Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasındaki Soğuk Savaş gerilimini düşeren Soğuk Savaş kahramanı ünlü kadın yüzücü olarak tanınmaktadır.


Paylaşmayı unutma!

0
1 paylaşım

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend