2021 Yılında Dünyada Yaşanan Önemli Olaylar

1 dakikada okuyabilirsin


2019 yılında başlayan ve tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına alan COVID-19 salgını 2021 yılında da insanların yaşamlarını ve ekonomilerini etkilemeye devam ederken, pandemi haricinde de meydana gelen olaylar nedeniyle dünya için zorlu bir yıl oldu diyebiliriz. Bu bağlamda 2021 yılında dünyada meydana gelen en önemli olayları sizler için bir araya getirdik. Listede yer alan önemli olaylar dışında eklemek istediklerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

  1. 1 Devam eden COVID-19 salgını.


    2021 yılında da devam eden COVID-19 salgını, salgına karşı geliştirilen aşıların piyasaya sürülmesi, dağıtımı ve etkinliği gibi konuları da beraberinde getirdi. Hem pandemi hem de aşı ile ilgili süregelen tartışmalar da dahil olmak üzere salgınla ilgili mücadele ve küresel çabalar sürdürüldü.

  2. 2 Joe Biden'ın 20 Ocak'ta Amerika Birleşik Devletleri'nin 46. Başkanı olarak göreve başlaması.


    Joe Biden'ın 20 Ocak 2021'de ABD başkanlık görevine başlamasıyla birlikte pandemi, göç ve iklim değişikliğinin ele alınması da dahil olmak üzere çeşitli konularda ABD politikasında değişikliğe gitme kararı aldı.

  3. 3 Suriye ve Yemen'de devam eden iç savaş.


    2021 yılında da devam eden Suriye iç savaşı ve Yemen'deki kriz her iki ülkeyi ve dünyayı olumsuz etkileyeme devam etti. Her iki ülkede de yaşanan çatışmalar ciddi insani acılara ve insanların yerinden edilmesine neden olmuştur. Bu ülkelerden yaşanan göç nedeniyle yine bazı ülke sınırlarında insani krizler yaşanmış ve göç esnasında birçok insan hayatını kaybetmiştir.

  4. 4 ABD ve İran arasında artan gerilim.


    ABD ile İran arasında 2021'de tırmanmaya devam eden gerilim, her iki ülkenin de askeri manevralar yapması ve karşılıklı tehditler savurmasıyla devam etmiştir. Bu durum bölgedeki tansiyonu yükseltirken, olası savaş senaryoları birçok ülkeyi endişelendirmiştir.

  5. 5 Dünya ekonomisinde ve borsalarda yaşanan dalgalanmalar.


    Ekonomi ve iş dünyasındaki birçok önemli şirket üç aylık sonuçlarını açıkladı. Açıklanan bu olumsuz tablolar nedeniyle borsalar önemli bir dalgalanma yaşadı ve dünya çapında hükümetler ekonomilerini desteklemek için teşvik paketleri ve diğer önlemleri açıklamaya devam ettiler. 

  6. 6 İskoçya'nın Glasgow şehrinde yapılan 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı.


    İklim değişikliği, küresel ısınma ve çevre sorunları tüm dünyada başlıca endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu amaçla Kasım 2021'de Glasgow'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) dünyanın dört bir yanından 197 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltma ve daha temiz enerji kaynaklarına geçiş planlarını duyurması dünyamızın geleceği için oldukça önemlidir. 

  7. 7 1 Şubat Myanmar Askerî darbesi.


    Myanmar ordusunun mevcut iktidara ve kabinesine yönelik gerçekleştirdiği askeri darbe başarılı olmuştur. Böylelikle Myanmar'daki 10 yıllık demokratik sivil yönetim sona ermiştir. Yıl boyu yapılan darbeye karşı protestolar devam etmiştir.

  8. 8 ABD Kongre Binası baskını.


    6 Ocak'ta dönemin ABD Başkanı Donald Trump'un destekçileri tarafından ABD Kongre Binası'na yapılan saldırı dönemin Başkanı Donald Trump'ın görevden alınmasıyla sonuçlanmıştır. Baskında 4 protestocu ve 1 polis hayatını kaybederken, 15'den fazla poliste yaralanmıştır. Baskına karışan 700'den fazla kişi ise tutuklanmıştır.

  9. 9 ABD'nin Afganistan'dan tamamen çekilmesi.


    ABD'nin 11 Eylül saldırılarının ardından işgal ettiği Afganistan'dan 20 yılın sonunda çekilme kararı aldı. Amerikan birliklerinin tamamen Afganistan'dan çekilmesi, 20 yıllık savaşın sona ermesi anlamına gelmekteydi. Amerika'nın Afganistan'dan çekilmesi ABD'de açısından iyi bir karar olduğu düşünülürken, ABD sonrası Afganistan'ı ve Afganistan halkını neler beklediği konusunda görüş ayrılıkları yaşanmıştır.

  10. 10 47'ncisi düzenlenen G7 Zirvesi.


    İngiltere'nin ev sahipliğinde Cornwall'da 47. G7 zirvesi gerçekleştirildi. Zirvede üzerinde durulan iki önemli konu COVID-19 salgını ve iklim değişikliği olmuştur.

  11. 11 Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları


    COVID-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılında yapılamayan ve 2021 yılına ertelenen Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları 2021 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında Japonya'da gerçekleştirildi.  Türkiye olimpiyatlarda 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere kazandığı 13 madalya ile 206 ülke arasında 35. sırada yer almıştır.

  12. 12 Birleşik Krallık, AB ortak pazarından ve gümrük birliğinden resmen ayrıldı.


    Birleşik Krallık, 31 Aralık 2020'de saat 23:00'da resmi olarak AB ortak pazarından ve gümrük birliğinden resmen ayrıldı. Yani Birleşik Krallık 2021 yılına Avrupa Birliği'nden ayrılarak girmiştir.


Paylaşmayı unutma!

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend