Samsung ve Apple arasında 2011’de başlayan ve devam eden davada San Jose, Kaliforniya’da mahkeme Samsung’u iPhone’un bazı özelliklerini yasadışı bir şekilde kopyalayarak kendi ürünlerini satın almaya teşvik etmesi nedeniyle Apple’a 539 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Bu karar 2011’de başlayan yasal savaşın son dönüm noktası oldu.
Mahkeme daha önce Samsung’u iPhone’nun patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle 1.05 milyar dolar tazminata mahkum etmişti. Apple’ın ise istediği tutar 2.5 milyar dolardan fazlaydı. Ancak Samsung karara itiraz ederek bu tutarı ödemeyi reddetmişti. Tazminat konusunda yargılamanın yenilenmesi kararı verildikten sonra tekrar alınan kararda Samsung’un dava konusu patentlerden bazılarını ihlal ettiği gerekçesiyle Apple’a 399 milyon dolar tazminat ödemesine karar verilmişti.
Kaliforniya’daki federal mahkemede jüri üyeleri tarafından alınan yeni kararda Samsung’un üç konuda Apple’ın patentlerini ihlal ettiğine karar verildi. Bunlar iPhone’ların yuvarlatılmış köşeleri, ön yüzü çevreleyen çerçeve ve ekrandaki ikon ızgarasını içeriyordu.
Apple için bu dava kazanacakları tutardan çok bir itibar meselesi haline gelmişti. Alınan karar sonrası Apple yaptığı açıklamada: “Tasarımın değerine derinden inanıyoruz ve ekiplerimiz, müşterilerimizi memnun edecek yenilikçi ürünler yaratmak için yorulmadan çalışıyorlar. Apple, akıllı telefon devrimini iPhone’la ateşledi ve Samsung’un tasarımımızı açıkça kopyaladığı bir gerçektir. Apple olarak çok sayıda insanın sıkı çalışmalarını ve yeniliklerini korumaya devam edeceğiz. Hizmetlerinden dolayı jüriye minnettarız ve Samsung’un ürünlerimizi kopyalamak için ödeme yapması gerektiği konusunda hemfikiriz” diyerek kararla ilgili memnuniyetini açıklamıştır.
0 Yorum