PlayStation 4’ünüzde Yavaşlama Varsa Ne Yapmalısınız? Nasıl Hızlandırılır?

Zaman geçmiyor ki her geçen gün bir daha değerlenen PS4’lerimize bir şey olacak diye korkmayalım. Buyrun neler yapmalıyız hep birlikte bakalım.3 min


Zaman geçmiyor ki her geçen gün bir daha değerlenen PS4’lerimize bir şey olacak diye korkmayalım. Sıfır fiyatları 5-6 bin liralara çıkınca, üstelik yakında çıkması beklenen PS5’in de yeni çıkan gümrük vergisi ve doların Nirvanalara ulaşması sebebiyle (en azından benim için) ulaşılmaz fiyatlarda piyasaya çıkacağını öğrendikten sonra artık PS4 cihazımıza daha temkinli yaklaşmaya başladık. 

Öncelikle son zamanlarda aldığınız, indirdiğiniz piyasaya yeni çıkan oyunları oynarken PlayStation4’ünüzde kasılmalar, ağırlaşmalar hissetmişsinizdir. Aslında bu kısmen normal. Çünkü artık oyun mimarları PlayStation 4 donanımındaki gücü artık kaşıkla sıyıracak şekilde kullanmaya başladılar. İlk çıktığında gücünün %20-%30’u kullanılırken son zamanlarda çıkan oyunlarda %90-%95’lere kadar dayandı. Isıtmak için fanını son güce çıkartmasından da bunu anlayabilirsiniz. Bu sebepten dolayı yer yer kare atlamaları ve ıkınmalar yaşanabiliyor. 

Tabi bu ıkınmalar her zaman normal değil. En azından biraz sonra söyleyeceklerimi kontrol etmeniz cihazınızın ömrünü kesinlikle uzatacaktır.

1) Isınma, ısınma, ısınma

PlayStation’ınınız 2018den önce çıkan oyunlarda bile kasılmalar yaşıyorsa, fan sesi olur olmadık yerlerde birden artıyorsa mutlaka cihazın fan çıkışının açık olduğuna ve kapakların toz ile dolmadığına emin olun. Çünkü eğer fan çıkış yeri kapalı ise cihaz kendini soğutamayacaktır ve sizi şu zorlu Covid zamanlarında konsolsuz bırakacaktır. 

2) Güncelle bizi Sony

Sony’nin bize gönderdiği güncellemeler bazen ıvır zıvırlar için olsa da bazen cihazın çalışma şekline etki edecek çok gerekli ayarlar da içerebiliyor. Bu sebepten ötürü güncellemeleriniz gelir gelmez yapın. Şu oyunu oynayayım, bugün vaktim yok gibi şeylere hiç sapmayın. Güncelleme candır!

3) Harddisk’iniz Çöpdisk olmuş olabilir?

Cihazın içerisinde fabrikasyon olarak gelen hard disk öyle ahamlı şahamlı bir şey değil. Belki inanmayacaksınız ama o sadece 500GB 5400 RPM SATA II. 2020 fiyatına göre 100-120 liralık bir şey. Bir de alan da düşük olunca sürekli bir şekilde oyun yükle sil, yükle sil yaptığımız için hard disk çok da uzun olmayan bir süre içinde çöp oluyor. Artık eski randımanda çalışmayıp bize uzun loading süreleri ile bekletmeye ve oyun içinde ağırlaşmalara sebep oluyor. En iyisi biraz maliyetli olacak ama bir SSD almak. SSD aldığınızda oyunlarda ciddi bir FPS artışı ve %60-%70 oranda azalan bir loading süresi sizi bekliyor olacak. Montajı da çok karışık değil, bunu başka videoda anlatırım.

4) Şef arkada çalışıyor olabilir?

Cihazımız bize sürpriz yapmak için arkaplanda oyun indiriyor veya kuruyor olabilir. Bu da internet bağlantısını ve ram’i etkileyeceğinden dolayı ağırlaşma hissedebilirsiniz. Bu normal. Bu noktada cihazınıza kızmayın ve ona yaptığı sürpriz için teşekkür edin. O sizi çok seviyor.

Eğer cihazınızda bunları kontrol etmenize rağmen kasılmalar varsa yorum olarak bırakın.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
1
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend