Montessori adını İtalyan pedagog ve antropoloji profesörü olan Maria Montessori’den almaktadır. Montessori, İtalya’nın ilk kadın doktorudur ve çocuk gelişimi ile ilgili yürttüğü çalışmalarıyla tanınmaktadır. Montessori stili çocuk yetiştirmek de Maria Montessori’nin bu çalışmalarından ötürü gelmektedir.
Montessori’ye göre her çocuk özeldir ve bir bireydir. Hepsinin kendilerine özel becerileri, yetenekleri vardır. Çocuklarda öğrenme, bu kişilik özelliklerine göre şekillenir.
Montessori stili çocuk yetiştirmede ödüller ve cezalar yoktur. Çocuğa bir birey gibi davranma, onu hayata hazırlama vardır. Özellikle 0-6 yaş aralığının çocuğun kişiliğinin inşa edildiği yıllar olarak tanımlar. Bu yıllarda ebevnylerin çocuklarını gözlemleyerek, onların ihtiyaçlarına göre çocuklarını yetiştirme biçimlerini şekillendirmeleri gerekmektedir.
Montessori evreninde hazırlanmış çevre çok önemlidir. Çocuklarınıza, onların kişiliğini inşa edecek alanlar vermeniz gerekmektedir. En önemlilerinden bahsedecek olursak, Montessori çocuklarınızı alanlara hapsetmeyin der, onları beşiğe koyup, siz yanına gidip onu alana kadar beşiğin içinde kalmaya zorlamayın. Yatağı açık olsun, istediği zaman buradan inebilsin ve oyuncaklarıyla oynayabilsin, ruhunu özgür bırakın çocukların! Hatta bunu 3. aydan itibaren yapabilirsiniz der. Aşağıda görebileceğiniz gibi özel Montessori yatakları var, Türkiye’de de epey satılıyor, ancak burada yatağın çıkış kısmına bebeğiniz düşse bile yaralanmayacağı kalın bir minder veya halı koymakta fayda var, tedbiri elden bırakmamak lazım 😀
İster çocuk odasında, ister banyoda, ister mutfakta olsun, Montessori çocukların eline değmeğen bir şeyin beyinlerine de değmeyeceğini söyler. Bu yüzden onun ulaşabileceği bir çekmeceye onun tabak ve çatallarını koyun, yemek hazırlanırken, bırakın o tabağını ve çatalını kendisi alsın ve masaya koysun. Masaya bir şey döküldüğünde, ilk başta siz yavaşca ona nasıl sileceğini gösterin, sonra ona minik bir bez verin ve o silmeye çalışsın. Aynı şekilde, dolabını onun boyuna uygun seçerseniz, kıyafetlerini kendisi yerine koyabilsin, banyoda boyuna göre bir el yıkama alanı koyabilirseniz, kendi ellerini kendisi yıkasın. Yani bir birey olsun, kendine yetmeyi daha küçük yaşlardan öğrensin.
0 Comments