Malazgirt Türk tarihi için büyük öneme sahip bir savaştır çünkü bu savaşın sonucunda Anadolu'nun kapısı Türklere açılmıştır.
Malazgirt Meyhan Muharebesi (Malazgirt Savaşı) 26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt ovasında, Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan ve Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşmiştir.
Malazgirt savaşı neden olmuştu derseniz döneme bir bakalım:
Selçuklu Türkleri bu savaştan yıllar önce Anadolu içlerine gaza akınları tertip etmişlerdi. Bu akınlar sonucunda Anadolu'nun coğrafyasının Türklerin yerleşmesi için uygun olduğunu keşfettiler. Zaman içerisinde Anadolu'daki halk, Bizans baskısından bunalmış, Türklerin hoşgörülü yönetimine sığınmışlardı. Bu durumdan rahatsız olan ve tehlikeyi fark eden Diyojen, güçlü ordusuna da güvenerek doğudaki tüm İslam devletlerini kendisine hedef belirlemişti. Diyojen'in ilerlediğini öğrenen Alparslan Malazgirt ovasının doğusunda ordugah kurup savaş hazırlıklarına başlamıştı.
Bizans bu savaşı kaybetti, peki sonuçları neler oldu?
Bu zaferin sonucu hem Türk tarihi hem de Dünya tarihi açısından önemli sonuçlar doğurdu. Anadolu'nun kapısının açılması ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar süren zaman diliminde irili ufaklı bir çok Türk devleti kuruldu. Anadolu Türklerin vatanı haline geldi. Diğer bir açıdan ise Avrupa, Bizans'ın yenilmesi sonucunda paniğe kapılmış ve Türklere karşı bir ittifak oluşturmuştu. Haçlı ittifakı da bu savaşın sonucu olarak oluşmuştu. Haçlı seferlerinin ana amacı ise Türklerin ilerleyişini durdurmaktı.
0 Comments