WordPress sitenizi yenilemeyi mi planlıyorsunuz? İşte yeni bir WordPress temasına geçmeden önce yapmanız gereken her şey bu yazımda.
Her web sitesi sahibinin zaman zaman web sitesi temasını değiştirmesi kaçınılmazdır. Yükleme sürelerini azaltmak, daha iyi özelleştirme seçenekleri eklemek veya web sitesinin görünümünü değiştirmek için mevcut temayı daha hafif bir temayla değiştirmek isteyebilirsiniz.
Sitenizdeki WordPress temasını değiştirme süreci basittir. Ancak bu işi tam ve doğru yaptığınızdan emin olmak için tema değişimi öncesinde bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Şimdi size WordPress temanızı değiştirmeden önce yapmanız gereken 7 şeyin ne olduğundan tek tek bahsedeceğim.
-
1 Sitenizin Yedeğini Alın
İlk ve en büyük önceliğiniz, web sitenizin tam bir yedeğini almak olmalıdır. İçeriğinizi ve veritabanınızı yedeklediğinizde, web sitenizin en güncel halinin bir kopyasını edinmiş olursunuz. Temayı değiştirirken işler planlandığınız gibi gitmezse, önemli değişiklikleri kaybetmeden sitenizi geri yüklemek için her zaman yedeğinizi kullanabilirsiniz.
Çoğu kullanıcı günlük veya haftalık otomatik yedeklemeler alsa da, yedeklemeden sonra yapılan değişiklikleri kaybetmemeniz için yeni bir yedek alıp bulutta veya bilgisayarınızda saklamak önemlidir. Web sitenizin yedeğini almak için çeşitli eklentiler mevcuttur. İster bu eklentileri kullanarak isterseniz de manuel olarak yedek alma işlemini tamamlayabilirsiniz.
-
2 Ziyaretçilerinizi Bilgilendirmek için Sitenizi Bakım Moduna Alın
Siteniz yayındayken sitenizin WordPress temasını değiştirmek ziyaretçileriniz açısından iyi bir deneyim olmayabilir. Bu nedenle, tema değişikliği esnasında ziyaretçilerinize içeriklerin, resimlerin, üstbilgi ve altbilgilerin kaydığı, bozuldığı bir web sayfası göstererek onlara kötü bir kullanıcı deneyimi yaşatmak yerine, bakım yapıldığını belirten bir mesajla karşılaşmaları daha sağlıklı olacaktır.
Web sitenizi çeşitli yollarla bakıma alabilirsiniz. Sitenizi bakım moduna almak için özel bir kod yazabilir, bir eklenti kullanabilir veya üçüncü taraf sayfa oluşturucuları kullanabilirsiniz. En kolay yöntem, yalnızca birkaç tıklamayla bakım modunu etkinleştirmenize ve devre dışı bırakmanıza izin veren bir eklenti kullanmaktır. Bunun için WordPress kitaplığındaki herhangi bir ücretsiz eklentiyi kullanabilirsiniz.
-
3 Kod Parçacıklarını Kopyalayın
WordPress temanızın işlevselliğini geliştirmek için bazı özel kod parçacıkları kullanmış olabilirsiniz. Kod parçacıklarını nasıl eklediğinize bağlı olarak, temaları değiştirirken onları kaybetmek istemezsiniz. Kod parçacıklarını tema dosyanıza manuel olarak eklediyseniz, herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka hepsini kopyalamanız gerekir.
Parçacık eklemek için özel bir eklenti kullanıyorsanız, bu eklenti parçacıkları tutabilir veya tutmayabilir veya bunları yeni temanıza uygulayabilir. Her iki durumda da, tema dosyanıza veya eklentiye eklediğiniz tüm özel kodları kopyalayıp kaydetmek daha uygun olacaktır. Bir şeyler ters giderse, yeni temanızı özelleştirmek için aynı kod parçacıklarını kullanmaya devam edebilirsiniz.
-
4 Temanızın Mevcut Özelleştirmelerini Not Edin
Widget'lar, başlık öğeleri, altbilgi öğeleri, özel metinler vb. dahil olmak üzere temanızdaki farklı öğelerin mevcut yerleşimini dikkatlice not etmelisiniz. Çünkü WordPress temasını değiştirmek tüm bu tür özelleştirmeleri varsayılana döndürürse, sonrasında bunları manuel olarak kendiniz yapabilirsiniz.
Yeni temanızın özelleştirme fizibilitesini kontrol etmek de önemlidir. Yazı tiplerinin ve düzeninin ne kadar özelleştirilebilir olduğunu, bir sayfa oluşturucuyla kullanmanın ne kadar kolay olduğunu ve kod parçacıklarını kullanarak onu ne kadar kolay özelleştirebileceğinizi mutlaka analiz edin. Bu nedenle yeni temanızı, beğeninize göre yeniden tasarlayabilmeniz için eski temanızla aynı düzeyde özelleştirme imkanı sunduğundan emin olun.
-
5 Sitenizin Hız Skorlarını Not Edin
Web sitenizin mevcut durumundaki hız ve performans testini eski temanız üzerinde yapıp sonuçlarını not etmeniz önemlidir. Web sitenizin eski temanızla olan performansını yeni temanız ile karşılaştırmak için temayı değiştirdikten sonra testi tekrarlayabilirsiniz. Örneğin yeni temanız sitenizin yükleme süresini iyileştirmek yerine aşırı yüklediyse eski temanıza geri dönmek isteyebilirsiniz.
GTmetrix, bir web sitesinin performansını analiz etmek için mükemmel bir araçtır. Siteniz için bir performans testi yapın ve tema değişikliği öncesinde sitenizin performansını ve yapı puanlarını, web hayati bilgileriyle birlikte not edin. Kod parçacıklarını birden çok sayfada kullandıysanız, yeni bir temada aynı sayfalara kod parçacıkları eklemenin onu aşırı yüklemeyeceğinden emin olmak için her sayfanın ayrı performans raporlarını da göz atabilirsiniz.
-
6 Temanızın Farklı Cihazlarla Uyumluluğunu Kontrol Edin
Web sitenizin hedef kitlesi, web sitenize mobil, tablet veya masaüstü gibi çeşitli cihazlardan erişim sağlamaktadır. Bu nedenle, duyarlı ve tüm cihazlarla uyumlu bir temaya sahip olmak zorunludur. Genel olarak WordPress temalarının masaüstü versiyonları mükemmel çalışırken mobil versiyonlarında hatalar veya eksiklikler vardır.
Kullanmayı planladığınız temanın tasarımı gereği mobil uyumlu olup olmadığını kontrol edin veya temayı mobil uyumlu hale getirmek için ne kadar çaba harcamanız gerekeceğini mutlaka kontrol edin.
Uyumluluk kontrolünün bir parçası olarak, eski temanızın mobil cihazlarda yüklenme hızına göz atın, mobil kullanıcıların hemen çıkma oranını kontrol edin ve mobil kullanıcıların ortalama kalış sürelerini takip edin. Daha sonra bu verileri yeni temanızdaki verilerle karşılaştırabilirsiniz.
-
7 Diğer Kullanıcıların Geri Bildirimlerini Kontrol Edin
Sizinle aynı temayı kullanan diğer site sahiplerinden geri bildirim almak, yeni tema seçimi konusunda doğru bir karar vermenize yardımcı olacaktır. Farklı web sitelerinde temanın aldığı puanları ve yorumları kontrol edebilir, çeşitli forumlardaki tema ile ilgili tartışmaları okuyabilir veya ilgili forumlardan doğrudan kendiniz tema ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Temanın, gerçekten geliştiricinin reklamını yaptığı şeyi sunduğundan emin olduğunuzda gönül rahatlığıyla tema değişikliğinizi yapabilirsiniz.
Doğru Değişikliği Yaptığınızdan Emin Olun
WordPress temanızda bir değişiklik yaparsanız, doğru temayı seçtiğinizden emin olmak için yazının başına geri dönüp yukarıda listelenen her şeyi gözden geçirmeniz yararınıza olacaktır. Temanızda yaptığınız değişiklikle ilgili olarak ziyaretçilerinizden geri bildirim alabilirsiniz. Ziyaretçilerinize web sitenizin yeni arayüzünü sorun ve onların geri bildirimlerini dinledikten sonra gerekli ayarlamaları yapın.
Ayrıca, mevcut tüm web sitesi içeriğini kontrol edin ve önemli bir biçimlendirme sorunu olmadığından emin olun. Ardından, web sitenizi herhangi bir aksaklık için dikkatlice analiz edin ve gerekli ayarlamaları mutlaka yapın. Ayrıca, analitikte SEO sıralamalarınızı takip etmek, bu değişikliğin web sitenizin trafiği üzerindeki etkisini görmenize yardımcı olabilir.
Yeni temanızda trafik düşüşünü, hemen çıkma oranının arttığını veya ortalama kalış süresinin azaldığını gördüğünüzde temanızı kesinlikle eski haline döndürmelisiniz.
Nulled (Lisanssız) WordPress Teması Kullanmayın
Umarım yukarıdaki adımları takip etmek WordPress temanızı hiç sorun yaşamadan değiştirmenize yardımcı olur. Bununla birlikte, web sitenizin güvenliğinden ödün vermemek için, geliştiricinin orijinal tema dosyasını kullandığınızdan ve lisanssız bir WordPress teması kullanmadığınızdan emin olmalısınız.
0 Yorum