Piller uzun yıllardır hayatımızı kolaylaştıran cihazlardır. Ama bugünlerde eskiden olduğu kadar yaygın ve geniş bir alanda kullanılmamaktadırlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte pille çalışan cihaz ve aletler yerlerini pilsiz çalışabilenlere bırakmıştır. Piller de git gide farklılaşarak farklı alanlara yönelik ve yeni ihtiyaçları karşılayabilecek nitelikte gelişim göstermektedir. Pilleri günlük hayatımızdan da henüz tamamiyle çıkarabilmiş değiliz. Özellikle televizyon, klima gibi elektronik aletlerin kumandaları, saatler ve oyuncaklar halen pille çalışmaya devam etmektedir. Piller çok uzun zamandır hayatımızda olmalarına rağmen birçoğumuz pillere dair pek az şey bilmekteyiz. O zaman piller hakkında daha fazla şey öğrenmenizin zamanı geldi. Pillere dair şu 5 bilgiyle piller artık sizin için kumandınızla zap yapmanızı sağlayan bir nesne olmaktan çok daha fazlası olacaklar.
-
1 Tarihteki ilk pil.
İtalyan fizikçi ve kimyager Alessandro Volta'nın 1800 yılında bakır ve çinko plakalar arasına tuzlu sıvı koyarak elektrik akımı elde ettiği düzenek tarihteki ilk basit pildir. Alessandro Volta, Voltaik pili icat eden, pilin mucidi olarakta bilinmektedir.
Volta'ya pilin icadında ilham veren kişi 1748'de elektrik yüklerini artı ve eksi olarak tanımlayan Amerikalı bilim insanı Benjamin Franklin olmuştur.
-
2 İlk modern ve şarj edilebilir pil.
Tarihteki ilk modern pili 1860'ta Fransız bir elektrik mühendisi olan Georges Leclanche bulmuştur. İlk şarj edilebilir pili ise 1899'da İsveçli bir mühendis olan Waldmar Jungner icat etmiştir.
-
3 Standart piller ikiye ayrılır.
Standart piller alkalin ve lityum olarak ikiye ayrılmaktadır. Alkalin pil içindeki çözelti çinko ve manganezden, lityum pilin içindeki ise propilen içinde çözündürülmüş lityum perklorattan meydana gelmektedir.
Alkalin piller 7, lityum piller ise 10 yıl bozulmadan durabilirler. Hiç kullanmadığınız pillerin ömrü buzdolabında saklanmaları durumunda daha da uzun olacaktır.
1.5 voltluk olan ve aynı zamanda tek kullanımlık olarak adlandırılan alkalin bir kalem pil ortalama 10 saat kullanılabilmektedir. Nikel ve kadmiyum içeren şarj edilebilir piller ise yaklaşık 1000 kez tekrar şarj edilebilmektedirler.
-
4 Pilin yapısı.
Pillerin genel anlamda dış kılıfı plastikten, metal kılıfı ise nikelden yapılmaktadır. Pilin negatif ucunun hemen yanında, pilin içeğindeki bileşenleri sabitlemek için plastik veya naylondan yapılma bir destek kısmı bulunmaktadır.
-
5 Piller insan ve çevre sağlığı için risklidir.
Pillerin içeriğindeki cıva, kurşun, çinko, kadmiyum ve nikel gibi kimyasal maddeler insan ve hayvan sağlığı açısından zararlı olabilecekleri için gelişigüzel bir şekilde çöpe veya çevreye atılmamalıdırlar. Atık piller yine çevre açısından bir risk oluşturmamaları için kesinlikle toprağa gömülerek imha edilmemeleri gerekmektedir. Bunun yerine modern geri dönüşüm tesislerine gönderilmek üzere atık pil kutularına atılmalıdırlar. En önemli sebebi ise 1.5 voltluk bir kalem pilin toprağa gömülmesi durumunda 4 metrekare toprağın kullanılamaz ve verimsiz hale gelmesine neden olmasındandır.
Piller kesinlikle doğrudan güneş ışınlarına ve yüksek sıcaklığa maruz bırakılmamalıdır. Piller doğrudan ısı ve sıcaklığa maruz bırakılmaları durumunda patlayabilirler ve içerlerindeki kimyasal maddelerin çevreye saçılmasıyla insan ve çevre sağlığına zarar verebilirler. Son olarak pillerin üretim veya kullanım kaynaklı zedelenmesi ya da ezilmesi söz konusu olursa patlama, yanma veya elektrik çarpmasına sebep olabilirler.
0 Comments