Netflix on yıldan fazla bir süredir abonelik tabanlı yayın platformları arasında oturduğu tahtını korusada, kullanıcılar aboneliklerini iptal ettikçe tahtı sallanmaya ve parçalanmaya başlıyor. Birçok abonesinin Netflix’ten ayrılıp daha uygun fiyatlı diğer yayın platformlarına yönelmesi, şirketin saltanatını sürdürebilmesi için daha uygun fiyatlı reklam destekli bir abonelik planına ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor.
Netflix, yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren reklam desteklik iş planına sıcak bakmazken, diğer yayın platformları, kullanıcılarının hizmetlerini bütçelerine uygun bir fiyata izlemelerine olanak sağlayan harika bir yol olduğunu kabul ederek bu seçeneği sundular. Ancak görünen o ki Netflix’te, er ya da geç reklam destekli bir abonelik planı sunmak zorunda kalacakmış gibi görünüyor.
Netflix, Reklam Destekli Bir Planın Yolda Olabileceğini Kabul Ediyor
Netflix’in 2022 yılı 1. çeyrek raporunun açıklanması sırasında Netflix CEO’su Reed Hastings, şirketin artık reklamlar içeren yeni ve daha düşük fiyatlı bir abonelik planı oluşturmayı düşündüğünü belirtti.
Netflix CEO’sunun bu açıklamasının tam tersi olarak Mart 2022’de Netflix CFO’su Spencer Neumann, şirketin harika bir iş modeline sahip olduğuna inandığını ve reklamlar yoluyla sübvansiyonun planlarında olmadığını belirtmişti.
Netflix’in Neden Reklam Destekli Bir Abonelik Planı Olmalı?
Netflix’in 1. çeyrek raporu, reklam destekli bir plan oluşturmalarının sadece yayın platformları arasındaki bir trende ayak uydurmakla ilgisi olmadığını açıkça gösteriyor. Netflix’in, şu 3 sebep nedeniyle böyle bir abonelik planı oluşturması artık kaçınılmaz gibi görünüyor:
1. Reklam Destekli Bir Plan Bazı Abonelerin Geri Dönmesini Sağlayabilir
2022’nin ilk çeyreğinde Netflix için işlerin maalesef pek yolunda gitmediği görülüyor. Şirketin abone sayısı yılın ilk üç ayında 200.000 düşerken ve yakın zamanda abone sayısı ile ilgili yukarı yönlü bir ivme yakalamayazsa, reklam destekli bir plana kesinlikle ihtiyaç duyalacağını gösteriyor.
Netflix’in, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından Rusya’daki hizmetlerini durdurma kararı, abone kaybetmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Ancak, Netflix başta ABD ve Kanada olmak üzere birçok diğer ülkede abonelik fiyatlarını artırdığı için de büyük bir abone sayısı kaybetti. Bu ülkeler arasında yakın zamanda fiyat artışına gittiği Türkiye’de yer almakta. Pek çok ayrılan abone artık Netflix’in sunduğu hizmetlerin bu fiyata değmediğini düşünmekte. Bu nedenle daha düşük fiyatlı bir plan, bu sebeple kaybedilen abonelerin bazılarını geri getirebilir.
2. Ortak Abonelik Yerine Bireysel Aboneliğe Yönelimi Artırabilir
Netflix yayın platformları arasında artık belirli bir doygunluğa ulaştı ve abone olmaya istekli kullanıcı sayısı her geçen gün düşmektedir. Yeni abone sayısının azalmasının yanı sıra tahminlere göre, 100 milyon kişinin başka biri tarafından ödenen bir Netflix hesabını kullandığı düşünülüyor. Yani Netflix’in hesap paylaşımından kaynaklı bir abone kaybı sorunu da var. Hal böyle olunca da dünya çapında 222 milyonda fazla abonesi olan Netflix, şirketin kârlılığı üzerinde büyük bir etkisi olabilecek yüz milyondan fazla potansiyel yeni aboneyi kaçırıyor. Yine, bu reklam destekli plan sayesinde başkalarının hesabını kullanan kişilerin en azından bir kısmının kendi Netflix hesaplarını oluşturmaya yöneltebilir.
3. Daha Rekabetçi Olmasını Sağlayabilir
Reklam izlemek sevilen bir şey olmasa bile daha düşük fiyatlı bir abonelik seçeneğine sahip olmak, diğer platformlara geçen bazı eski aboneleri geri dönmeye ikna edebilir. Örneğin Türkiye’deki artan yeni abonelik fiyatları üzerinden ele alacak olursak tek cihaz için aylık 37,99 TL’lik fiyat nedeniyle aboneliklerini sonlandıran bazı eski Netflix kullanıcılarına, 19,99 TL’lik bir reklam destekli abonelik planı sunulması aboneliklerini bu yeni plan üzerinden devam ettirmelerini istemelerine neden olabilir. Böylelikle sırf daha uygun olduğu için farklı yayın platformlarına yönelen kullanıcılarda bu yeni plan ile birlikte Netflix’i tercih edebilirler.
Gerçek şu ki, pazar artık daha rekabetçi ve insanların yayın platformlarının hepsine abone olacak kadar bir bütçeleri yok. Mevcut yayın platformlarından birini veya en fazla ikisini tercih etmesi gerekiyor. Netflix’te böyle bir ortamda hayatta kalmak istiyorsa reklam destekli daha ucuz bir plan ile uyum sağlaması gerekiyor.
0 Yorum