İnternet Hakkında 32 Şaşırtıcı Gerçek

6 dakikada okuyabilirsin


İnternetin icadından bu yana yaklaşık 40 yıl geçti. Ve şimdi onu kullanan milyarlarca insanla, onsuz nasıl yaşayabileceğimizi düşünemiyoruz. Yıllar boyunca internet hakkında birçok ilginç bilgi ortaya çıktı. En ilginçlerinden bazılarını sizin için derledik. Bu 32 şaşırtıcı gerçek arasında; eğlenceli, korkutucu ve tuhaf internet gerçekleri de var. Bu gerçeklerin neler olduğunu merak ettiyseniz mutlaka okumaya devam edin öğreneceğiniz şeylere siz de çok şaşıracaksınız. 

1. Wi-Fi’nin “Fi” kısmı, sadakat anlamına gelmez. Aslında bunun bir anlamı yok. Mucit, Hi-Fi ile kafiyeli olduğu için seçmiçtir. 

2. Yaklaşık 4,66 milyar insan internet kullanıyor, dünya nüfusunun sadece yarısından biraz fazlası.

3. Ortalama internet hızı 5,6 Mbps’dir. En yüksek ortalama 26,7 Mbps ile Güney Kore’dedir. Bu arada, Filipinler’de ise sadece 3,54 Mbps’dir.

4. Hepimiz internetten alışverişi severiz, ancak internette satılan ilk ürünün bir torba marihuana olduğunu biliyor muydunuz? Bu alışveriş 1971 yılında yapılmıştır.

5. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Google dünyanın en popüler web sitesidir. Günde yaklaşık 5 milyar arama yapılmaktadır. 

6. İnternetin ağırlığını hiç düşündünüz mü? Ağırlığı olsaydı yaklaşık 2 ons veya 50 gram olurdu. Milyarlarca elektron ağırlığındaki bu sayı fizikçi Russel Seitz tarafından keşfedilmiştir.

7. Yaklaşık 640 milyon internet kullanıcısı Çin’dendir. Bu, her 5 kullanıcıdan birinin Çinli olduğu anlamına gelir. 

8. İlk web kamerası videosu 1991’de Cambridge Üniversitesi’nde oluşturuldu. Ama hangi nedenle? Sadece bir kahve demliğini izlemek için.

9. Trafiğin sadece üçte birinin insan aramalarından oluştuğunu biliyor muydunuz? Diğer aramalar farklı botlar ve kötü amaçlı yazılımlar tarafından yapılır.

10. E-postaların %70’inin spam e-postalar olması şaşırtıcı değildir. Ancak ilk istenmeyen e-postanın 1978’de gönderildiğini biliyor muydunuz? Bu e-posta Gary Thuerk adında bir bilgisayar satıcısı tarafından gönderilmiştir. 

11. Google kullanıma sunulduğundan beri 20 petabayttan fazla veri topladı. Bir petabayt ne kadardır? Bir petabayt bir milyon gigabayta denk gelmektedir. Yani evet, bu oldukça fazladır.

12. İnternet düşündüğünüzden çok daha eskidir. Halkın interneti ilk kullanışı 1991 yılındadır. Ondan önce ise onlarca yıl özel olarak kullanılıyordu. 1969’da ilk galaksiler arası ağ (a.k.a İnternet) oluşturuldu.

13. İlk sosyal ağ Facebook değildi. Myspace bile değildi. Bunlar yerine Sixdegrees.com’du. Bu sosyal ağ sadece 2 yıl sürmüştür (1997-1999). Bu sosyal ağ benzer ilgi alanlarına sahip daha küçük bir grupla fotoğraf ve bilgi paylaşmak için kullanılmıştır. 

14. İlk e-posta gönderen Ray Tomlinson oldu. Alıcı kimdi? İlk e-postanın alıcısı kendisiydi. Ancak ne yazık ki, ne yazdığını hatırlamamaktadır. Artık her gün 293 milyardan fazla e-posta gönderilmektedir.

15. Konu internet olduğunda Li-Fi gelecek. Peki Li-Fi ne? Li-Fi, tıpkı Wi-Fi gibi çalışır, ancak radyo frekanslarını kullanmak yerine ışık frekanslarını kullanır. Bu inanılmaz, çünkü bu teknoloji Wi-Fi’den 100 kat daha hızlı olmayı vaat etmektedir. 

16. Tinder gibi çevrimiçi arkadaşlık siteleri aşkı bulma şeklimizi değiştirdi. Ama ne kadar biliyor musunuz? Match.com sayesinde bir milyondan fazla bebek doğmuştur. 

17. Günümüzde her gün 100.000’den fazla alan adı kaydedilmektedir. Ama ilk alan adının 1985’te kaydedildiğini biliyor muydunuz? Alanın adı Symbols.com’du ve bir bilgisayar sistemleri şirketi tarafından kullanılıyordu.

18. İlk tweet 2006’da atıldı. Tweet çok basitti ve basitçe “Twittr’imi kuruyorum” dedi. Artık her gün 500 milyondan fazla tweet gönderilmektedir. 

19. Gangnam Style’ın eskiden YouTube’un en popüler videosu olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Bu rekor şimdi başka bir müzik videosu tarafından kırıldı. Bu rekor meşhur bir çocuk şarkısı olan Baby Shark Dance videosuna aittir. Video şuan da 10 milyardan fazla izlenmeye sahip.

20. Arkadaşlarınızla video oyunları oynamayı seviyor musunuz? Online oyunlar geçmişten günümüze uzun bir yol kat etti. İlk online oyunlar 1980’lerde yaratıldı. Bu oyunlara MUD adı verildi ve metin tabanlıydı. Bugün hala aktif olanları bulabilirsiniz.

21. Herkes yavaş internetten nefret eder. Ama en hızlı internetlerden birine kimin sahip olduğunu biliyor musunuz? Cevap NASA’dır. İnternet hızları saniyede 91 gigabit. Bu, ortalama bir Amerikalının internet hızından 13.000 kat daha hızlıdır. 

22. Kullanımı kolay olduğu ve bilgileri çok kolay bulabileceğiniz için hepimiz Google’a alışkınız. Ama ilk arama motorunun adı neydi biliyor musunuz? Adı Archie ve internetin ilk kez halka açıldığı yıl olan 1991’de kurulmuştur. 

23. Günümüzde pek çok şey internete bağlı. Bunlar akıllı telefonlardan buzdolaplarına kadar uzanır. Ama bazı öğeler kadar tuhaf değiller. İnternet kullanan şemsiye, tişört ve su şişesi gibi birkaç günlük kullanım şey de bunlar arasında.

24. Dark web ve deep web, insanların yasa dışı bir şey satın almak veya yapmak için gittikleri yerlerdir. Bunun nedeni, orada hükümet düzenlemelerinin olmamasıdır. Bunun için özel bir web tarayıcısına ihtiyacınız olduğu için normalde oraya giremezsiniz. Ve dark/deep webdeki web sitelerinin miktarı akıllara durgunluk veriyor. Tüm web sitelerinin %96’sı dark web veya deep web’de.

25. İlk web sitesi 1991 yılında oluşturuldu. Adı World Wide Web Project ve birçok belgeye ulaşabileceğiniz bir yer. Ve isterseniz, o yeri hala aktif olduğu için ziyaret edebilirsiniz.

26. Tahminler; Google, Microsoft, Facebook ve Amazon’un toplu olarak en az 1.200 petabayt depoladığı yönündedir. (Bu 1,2 milyon terabayt anlamına gelmektedir.)

27. İnternetin tamamını indirmek isteseydiniz, yaklaşık 11 trilyon yılınızı alırdı.

28. Dizine alınmış web en az 5,12 milyar sayfa içerir.

29. Instagram’a her saniye ortalama 995 fotoğraf yüklenmektedir.

30. İnternetteki görüntülerin yaklaşık %80’i çıplak kadınlara ait. Mevcut tüm online web sitelerinin %12’si NSFW’dir. Her üç indirmeden 1’i NSFW’dir. Online yetişkin endüstrisi saniyede ortalama 3000$ kazanmaktadır.

31. İnternetin ilk 50 milyon kullanıcısına ulaşması sadece dört yıl sürmüştür. 

32. 7 kişi tüm interneti kontrol etmektedir. İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu’na (ICANN) atanmış ve yedi farklı anahtara sahip yedi kişi vardır. Bir felaket durumunda, bu yedi kişi tekrar bir araya gelebilir ve internetin durumunu geri yükleyebilir.

Umarız bu yazımızı beğenmişsinizdir. Siz de internet hakkında başka ilginç gerçekler biliyor musunuz? Eğer biliyorsanız onları yorumlara yazmaktan çekinmeyin. Biz de duymayı çok isteriz.


Paylaşmayı unutma!

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
1
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend