Elon Musk’la Birlikte Tesla’da Çalışmak İstememeniz İçin 10 İlginç Sebep

1 dakikada okuyabilirsin


Tesla, dünyanın en değerli otomobil üreticisidir. 2003 yılında kurulduğunu ve ilk otomobilini 2008 yılında piyasaya sürdüğünü düşünecek olursak bu gerçekten inanılmaz bir başarıdır. Üstelik General Motors Company, Daimler AG ve Toyota gibi eski ve köklü rakipleri onlarca yıldır bu işin içinde olmalarına rağmen.

Ancak Tesla, geleneksel bir otomobil üreticisi değil. Aslında kendini bir otomobil üreticisi ile teknoloji şirketi arasında bir yere koyan kendi nişini yaratan bir marka. Bu durum yeni ve benzersiz bir şeyin parçası olmak isteyen iş arayanlar için onu dahada çekici hale getiriyor. Ama Tesla’da çalışmak ya da Tesla ekibinin bir parçası olmak gerçekten dışarıdan göründüğü gibi mi gelin birlikte bakalım.

  1. 10 Elon Musk’ın masasına yakın yürüyemezsiniz


    Bu yazılı bir kural değil, ancak birçok Tesla çalışanının harfiyen takip ettiği bir kuraldır. Elon Musk, Tesla çalışanlarını rastgele işten attığı için o kadar kötü bir şöhrete sahip ki, bir yönetici çalışanlarının o etrafta olduğu zaman masasına yakın yürümesini yasakladı.

    Gereksiz yere, Elon Musk'ın bir sonraki kurbanı olmak için böyle bir hata yapmanıza hiç gerek yok. Planlanmamış veya belirsiz bir soruyu yanlış yanıtlamak sizi iş piyasasına geri göndermek için yeterlidir. Bunun bilinen en önemli örneği 2017 Ekim ayında Elon Musk'la yaptığı bir konuşma sonrası işten atılan talihsiz bir mühendistir.

    Tesla GigafactoryTesla'nın Nevada'daki Gigafactory'sinde bir meslektaşı ona, Elon Musk'un onu görmek istediğini söyledi. Mühendis, Elon Musk'ın yanına gittiğinde, ona çalışmayan bir şey hakkında birden bağırmaya başladı. Mühendis, Elon'un bir aletten mi yoksa bir robottan mı bahsettiğinden emin değildi. Elon Musk mühendisin sorularını görmezden geldi ve "yapıp yapmadığını" sorarken ''f.ck'' kelimesini kullanmaya devam etti. Mühendis daha fazla açıklama istediğinde, Elon Musk ona aptal dedi ve "s.kt.r git ve geri gelme" dedi. ”. Her şey bir dakika bile sürmedi ve mühendis neden kovulduğunu asla anlayamadı.

  2. 9 Sadece önemli toplantılara katılıyorsunuz


    Çalışanların çoğu, özellikle uzun, sıkıcı ve gereksiz olduklarında toplantılardan nefret eder. Elon Musk'ın kimin toplantılara nasıl ve neden katılacağı konusunda katı kurallara sahip olduğu Tesla'da çalışıyorsanız şanslısınız.

    Elon Musk, Tesla'daki toplantıların küçük, kısa ve seyrek olması gerektiğini söylüyor. Ona göre, mükemmel bir toplantının dört ila altı katılımcısı vardır. Daha büyük olabilir, ancak yalnızca gerektiğinde. Ancak, bu durumda, büyük toplantılar kısa ve doğrudan konuya yönelik olmalıdır.

    Tesla çalışanlarının, varlıklarının alakasız olduğunu anladıkları anda toplantılardan ayrılmalarına izin verilir. Birçok işveren bu konudan utanacak ve kaba olduğunu düşünecek olsa da, Elon Musk bir çalışanın varlığının gerekli olmadığı bir toplantıya katılmasının aslında kaba olduğunu söylüyor.

    Öyleyse Elon Musk, verimsiz toplantılar konusunda neden bu kadar titiz? Asıl mesela çalışanlar değil, aslında iş. Elon Musk, çalışanlarının her zaman çalışmasını istiyor. Yani bir toplantıda değilseniz, iş istasyonunuzda olsanız iyi olur.

  3. 8 Bilgi sızdırmaktan dava edilebilirsiniz


    Diğer birçok büyük teknoloji şirketinde olduğu gibi, Tesla çalışanlarının da özel şirket bilgilerini basına sızdırmak gibi bir takım girişimleri oluyor. Tesla, sızıntıları işten çıkarma ve davalarla tehdit ederek karşılık veriyor.

    Mayıs 2019'da Tesla güvenlik ekibi çalışanlarına, üretim verilerini gazetecilerle paylaşmak ve özel şirket bilgilerini ve telefon numaralarını sosyal medyada yayınlamak da dahil olmak üzere çeşitli suçlardan dolayı, birkaç çalışanı kovduklarını ve dava açtıklarını açıklayan bir e-posta gönderdi.

    E-postada Tesla, her çalışanı tarafından şirket bilgilerinin Tesla'nın başarısız olduğunu görmek isteyen belirsiz kişilerden korunmaya ihtiyaç duyduğunu ekledi. Ancak Tesla çalışanları, şirket bilgilerinin sızdırılmasına karşı onları uyaran e-postayı bile sızdırlıkları için pek umursamıyor gibi görünmüyorlar. Zaten şuan tam olarakta onu okuyorsunuz. 

  4. 7 Yöneticinizi atlayabilirsiniz


    Çoğu kuruluşta bilgi, emir komuta zincirinden geçer. Yani, bir departmandaki bir çalışandan müdürüne gider, oda kendi müdürüne iletir. Geri bildirim de aynı kalıbı takip eder.

    Ancak Tesla'da işler biraz farklı işliyor. Bir departmandaki bir çalışan, farklı bir departmandaki bir çalışanla doğrudan konuşmak için kendi yöneticisini ve diğer departmanın yöneticisini atlayabilir. Bu kural aynı zamanda başkan yardımcıları ve Elon Musk'ın kendisi de dahil olmak üzere tüm üst kademe yöneticiler için de geçerlidir.

    Bu benzersiz iletişim stratejisi, Elon Musk tarafından yazılan ve tüm Tesla çalışanlarına gönderilen bir notta ortaya çıktı. Notta Elon Musk, geleneksel emir komuta zincirinin yavaş, aptalca ve akılsız olduğunu söyledi. Ona göre, Tesla başarılı olmayı umuyorsa, bilginin hızlı ve kolay bir şekilde akması gerekiyordu. 

    Başarıdan bahseden Elon Musk, emir zincirinin sadece yöneticilere kendilerini olduğundan daha önemli hissettirdiğini ve departmanları kendileri ile rekabet etmeye teşvik ettiğini, bu da şirketin başarısına zarar verdiğini sözlerine ekledi. Bilgi akışını kontrol etmeye çalışan yöneticilerin kovulacağını da özellikle belirtti.

  5. 6 Düşük maaş alacaksınız


    Tesla bir araba şirketi mi yoksa bir teknoloji şirketi mi? Bu cevap, özellikle maaşlarını benzer işletmelerinkiyle karşılaştırmak istediğimizde çok önemlidir. 

    Bir teknoloji şirketi olarak kabul edersek, ortalama maaşı çok düşük kalacaktır. Ancak biz onu bir otomobil şirketi olarak kategorize ediyoruz, bu nedenle maaşları otomobil endüstrisindeki maaşlara göre tam ortalardadır.

    Tesla 2020'de orta vasıflı çalışanlarına saatte 15 dolar veya yılda 47.147 dolar ödediğini açıkladı. Bununla birlikte, saatte 15 dolarlık bir maaş yılda 31.200 dolara eşit olacağından bu aslında olması gerekenden biraz fazladır. (40 saatlik çalışma haftasını ve bir yıldaki 52 haftayı kullanarak hesaplarsak). Bu, saatte 19.90 dolar veya yılda 41.400 dolar kazanan bir çöp toplayıcısının maaşından daha düşüktür. 

    Düşük ücretler aslında Tesla'da sürekli tekrar eden bir sorundu. 2018'de bir Tesla çalışanının ortalama maaşı yılda 56.163 dolardı. Buna temel maaş, ikramiyeler ve hisse senedi dahildir. Diğer şirketlerle karşılaştırıldığında, Ford çalışanları 64.316 dolar kazanırken General Motors çalışanları 77.849 dolar kazanmıştı.

    Tesla’nın düşük maaşlarının gerçekliği, bunu Facebook ve Alphabet gibi diğer teknoloji devleriyle karşılaştırdığımızda daha net hale geliyor. Facebook'un ortalama maaşı 228.651 dolarken, Alphabet'in ortalama maaşı 246.804 dolardır. Ancak birçok Tesla çalışanı, düşük ücretlere aldırış etmediklerini söylüyor. Çünkü iş piyasasındaki zorlu ortam nedeniyle aldıkları paraya bakmaksızın Tesla'da çalışmaya devam ediyorlar.

  6. 5 Uzun saatler çalışacaksınız


    26 Kasım 2018'de Elon Musk, "Çalışmak için çok daha kolay yerler var, ancak hiç kimse dünyayı haftada 40 saatle değiştirmedi" diye tweet attı. Daha sonra, "Ama yaptığınız işi seviyorsanız, (çoğunlukla) iş gibi hissettirmiyor" diyen bir takip tweet'i gönderdi.

    Bu ifadenin, yalnızca Tesla çalışanlarının anlayabileceği çok büyük sonuçları vardı aslında. Tek bir cümleyle, Elon Musk'ın Tesla çalışanlarının her seferinde fazla mesai yapmasını beklediği anlamına geliyordu. Belki de Tesla'nın bir önceki maddede bahsettiğimiz fazla yıllık maaş hesaplamasını nasıl yaptığının açıklaması fazla mesailerdir. 

    Herhangi bir Tesla çalışanının size söyleyeceği gibi, herkes uzun saatler çalışır. Buna bazen fabrikada masaların altında yatan Elon Musk da dahildir. Bazı çalışanlar, kendilerinin sınırlarını zorladığı için uzun saatler çalışmayı ilham verici buluyor. Ancak diğerleri bunun korkunç ve yorucu bir çalışma şekli olduğunu düşünüyor.

  7. 4 Stresten bayılabilirsiniz


    Tesla’nın uzun çalışma saatleri, hafta sonu vardiyaları, zorunlu fazla mesai ve katı son tarihler, çalışanlarını stres altında bırakıyor. Yüzlerce kişi çalışırken nöbet, göğüs ağrısı ve nefes darlığı yaşadığını belirtiyor. Hatta bazıları bayılıyor, yüz üstü düşüyor ve başlarını yere o kadar sert vuruyor ki, kesiklerle sonuçlanıyor.

    2017 itibariyle ambulanslar yaralı işçileri hastaneye taşımak için zaman zaman Tesla fabrikalarına girdi. Bununla birlikte, Tesla'nın yöneticileri (genellikle baskı altında olan) yaralı insanlara bakmak için montaj hatlarını asla durdurmadı. Yaralı kişi yerde kalırken diğer çalışanlara çalışmaya devam etmelerini söylediler.

  8. 3 Ücretsiz Red Bull enerji içecekleri alırsınız


    Tesla, fazla çalışan çalışanlar için standardı yükseltiyor. Tesla'daki tipik bir vardiya 12 ila 16 saat sürer. Bu, tüm hafta ve bazen hafta sonları, özellikle üretim son tarihlerinin dar olduğu dönemlerde de devam eder. Bu, birçok Tesla işçisini vardiyalarının sonunda o kadar yorgun bırakıyor ki, sanki zombilermiş gibi boş alana bakıyorlar. Çalışanlar buna "Tesla bakışı" diyor.

    Peki Tesla, uzun çalışma saatleri ve zorunlu hafta sonu vardiyalarında çalışanları nasıl uyanık tutuyor? Bunu elbette onlara ücretsiz Red Bull enerji içeceği vererek yapıyor.

  9. 2 Bir sendika kuramaz veya üye olamazsınız


    Tesla çalışanlarının sendika kurması veya sendikaya üye olması yasaklanmıştır. Bu resmi Tesla politikası olmasa da Tesla'nın bakış açısı ve tutumu, çalışanlarının sendikalaşmasını istemediğini gösteriyor.

    Örneğin, 21 Mayıs 2018'de Elon Musk, sendikalı çalışanların hisse senedi opsiyonlarını kaybedeceklerini belirterek şu tweet'i gönderdi: “Otomobil fabrikamızdaki Tesla ekibini oy sendikasına katılmaktan hiçbir şey alıkoyamaz. Eğer isterlerse yarın katılabilirler. Ama neden sendika aidatlarını ödeyip hisse senedi seçeneklerinden boşuna vazgeçelim?''

    Tweet, Tesla’nın sendika karşıtı faaliyetlerinden sadece biriydi. Sendika yanlısı çalışanları tehdit etti, sendika yanlısı faaliyetler nedeniyle işçileri işten attı, işçilerin sendika yanlısı broşürleri diğer işçilere dağıtmasını engelledi ve çalışanların sendika yanlısı amblemli giysiler giymesini engellemek için bir kıyafet yönetmeliği çıkardı.

  10. 1 Uyarılmadan kovulabilirsiniz


    Tesla, işçilerini uyarmadan kovduğu için kötü bir şöhrete sahiptir. Çalışırken bir anda size bundan sonra hizmetlerinize artık ihtiyaç duyulmadığı söylenebilir. Genellikle neden işten çıkarılacağınıza veya ekibinizdeki başka birinin neden işten çıkarıldığına dair hiçbir ipucu yoktur. Örneğin, bir mühendis, bir toplantıya gelmeyince müdürünün kovulduğunu fark etti.

    Pek çok işten çıkarma, sözde toplantılar ve konferanslar olarak başlar. Tesla'nın enerji bölümündeki eski bir satış görevlisi, saat 13:00'da bir e-posta aldığını ve kendisinden ve ekibinden o gün daha sonra bir video konferansa katılmalarının istendiğini söyledi. Kendisi de toplantıda kovulan 250 kişi arasında yer aldı.

    Araç teslim ekibinde çalışan başka bir çalışan, Pazartesi sabahı işe geldikten bir saat sonra kovuldu. Üç yönetici içeri girip bir meslektaşını konferans odasına çağırdığında bir şeylerin ters gittiğini biliyordu. Çünkü üç yöneticiyi bir arada görmek alışılmadık bir durumdu. Konferans odasına çağırılan meslektaşı eşyalarını toplayıp odadan çıktığında bir sorun olduğunu fark etti. Odaya davet edilinceye kadar düşük performans gösterdiği için işten çıkarıldığını düşündü. Ancak işten çıkarılmasının asıl sebebinin çalıştıkları departmanın ve pozisyonun kapatılmış olması olduğunu öğrendi. Halbuki daha önce kimse ona bundan bahsetmemişti ve yeni bir iş aramaya fırsatı bile olmadan bir anda işsiz kalmıştı. 

Kaynak: 1


Paylaşmayı unutma!

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
1
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
11
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
1
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend