Güney Hindistan’daki Kochi’deki uluslararası havaalanı, dünyada yalnızca güneş enerjisine dayanan ilk havaalanıdır. Geçen yıl Birleşmiş Milletler sponsorluğunda üst düzey bir çevre ödülü kazandı.
Beş yıl önce havaalanı yetkilileri enerji tasarrufu için yeni yollar aramaya başladı. İlk başta, yolcu terminallerinden birinin üzerine güneş panelleri yerleştirdiler. İlk maliyetler çok büyüktü, ancak zaman geçtikçe güneş panelleri daha ucuz hale geldi. Havaalanının altı yıl içinde yatırılan parasını geri alması bekleniyor.
Günümüzde kullanılmayan arazinin geniş alanlarına yerleştirilen 40.000’den fazla güneş paneli, sadece havaalanı için değil, şehrin büyük kısımları için de yeterli enerji üretmektedir. Günümüzde 29’dan fazla megawatt üretiliyor ve üretim, kentin artan enerji ihtiyacını karşılayacak kadar 40 megawatt’a yükselecek. Ek olarak, güneş panelleri 3 milyon ağacın dikilmesi kadar karbonu emmektedir.
Kochi’nin güneş enerjisiyle çalışan havaalanı, Hindistan’ın güneş enerjisi kullanımını artırma ve karbon salınımını azaltma projelerinden yalnızca biri. 2022 itibariyle Hindistan’ın güneş kapasitesini 100.000 megawatt’a çıkarması bekleniyor.
Proje çeşitli çevre kuruluşlarından dikkat çekmiştir. Özellikle Afrika ülkeleri enerji üretiminin daha fazlasını güneş enerjisine doğru ilerletmeyi düşünüyor.
0 Yorum