Her dört yılda bir futbol taraftarları kendi ülkelerini veya sempati duydukları ülkeleri desteklemek ve izlemek için Fifa Dünya Kupası adı altında bir araya geliyor. Yarışma her dört yılda bir de olsa maliyetli bir etkinlik olması nedeniyle hazırlanmak için ev sahibi ülkeler önceden bilgilendirilmektedir.
Bu sene Rusya’nın ev sahipliğindeki Dünya Kupası tüm heyecanı ile devam ediyor. Rusya’nın 2018 FIFA Dünya Kupası’na hazırlık aşamasında 11 milyar dolar harcadığı bildiriliyor. Bu miktara hem turistleri hem de oyuncuları barındıracak altyapı ve tesis yapım maliyetleride dahildir. Ulaştırma ve altyapı maliyetleri tamamen ev sahibi ülkeye aitken, FIFA yalnızca etkinliğin işletme maliyetlerini karşılamaktadır.
2014 yarışmasına ev sahipliği yapan Brezilya ise, yaklaşık 15 milyar dolar harcadı. Bu, Güney Afrika’nın 2010’da harcadığı tutardan 4 milyar dolar daha fazladır. Turnuvaya ev sahipliği yapmanın ekonomik olarak uzun vadede buna değip değmeyeceği konusunda sürekli bir tartışma var. Ancak Rusya’nın 2018 Dünya Kupası’na ev sahipliği yaparak başta turizm ve yatırım avantajlarıyla ekonomisine yaklaşık 26 milyar dolar ile 30 milyar dolar arasında katkı sağlayacağı tahmin edilmekte. Yani bir bakıma 11 milyar dolar olan 2018 Dünya Kupası hazırlık maliyetinin fazlasıyla karşılığını alacağı anlamına geliyor.
Gelecekte Rusya’dan sonra Fifa Dünya Kupası etkinliğine ev sahipliği yapacak ülkeler de daha şimdiden hem inşaat hem de maliyet anlamında hazırlıklara çoktan başladılar bile. Şöyle ki Katar 2022 Dünya Kupasına ev sahipliği yapıyor olacak ve Dünya Kupası projeleri için haftada yaklaşık 200 milyon dolar ile 500 milyon dolar gibi bir tutar harcıyor. Katar’dan sonrada 2026 FIFA Dünya Kupası ABD, Kanada ve Meksika’nın ortak ev sahipliğinde düzenlenecek.
0 Comments