Lukla, Katmandu’dan sadece 40 dakika uzaklıkta olan gezegendeki en tehlikeli havalimanıdır. Nepal’in en riskli havalimanı olmasının yanı sıra, Lukla aslında Everest’e tırmanmak isteyen dağcılar için önemli bir giriş ve çıkış limanı olarak hizmet veren ülkenin en işlek bölgesidir.
Lukla’nın pisti (sadece bir tane var) 2001 yılında restore edilmiş olmasına rağmen, ilk olarak 1964 yılında Yeni Zelandalı dağcı olan Edmund Hillary tarafından inşa edilmiştir. Edmund Hillary aynı zamanda bu tarihten yaklaşık 11 yıl önce, 29 Mayıs 1953’te, yerel saatle 11:30’da Everest’in zirvesine ulaşan ilk tırmanışçıdır.
Lukla’nın tek olan pisti sadece 527 metre uzunluğundadır. Bu da İngiltere’nin başkenti Londra’daki 6 ana havalimanından biri olan Heathrow Havalimanı’nın kuzey pistinden (3,902 m) neredeyse sekiz kat daha küçük olduğunu anlamına gelirki buda oldukça oldukça şok edicidir.
Kısa pistler tehlikelidir çünkü bir pilotun hem uçağı yerden kaldırmak hem de güvenli bir şekilde inmesi için sınırlı bir alanı vardır. Pist kısaldıkça, yaşanabilecek en ufak bir hata durumu çok çabuk daha kötü hala getirebilir. Lukla deniz seviyesinden 2,896 metre yüksekliktedir. Yükseklik ne kadar fazla olursa hava yoğunluğu da o kadar düşüktür. Yani uçakların daha yüksek hızlarda iniş yapmasını gerektirir.
Pistin ve yükselmenin tehlikelerinin ötesinde, Lukla Havalimanı onu çevreleyen sert yeryüzü şekilleri nedeniyle oldukça güvencesizdir. Pistin iniş pistinin sonunda bir taş duvar ve dik bir dağ bulunur. Olurda uçak bir şekilde durmayı başaramaz ise merak etmeyin pistin sonunda yer alan bu sarp ve dik kayalıklar onu mutlaka durduracaktır.
Kalkışa gelince, pistin bu tarafı dik bir uçurumun ucunda sona erer. Bu yüzden başarılı bir şekilde kalkış yapamaz iseniz, uçağın daha eteklerindeki yine bu sarp kayalıklara çarpması kaçınılmazdır. Bütün bu unsurlar herhangi bir aksaklıkta kalkışı iptal etmeyi veya basit bir şekilde iniş yapmayı imkansız kılmaktadır ve pilotlara hata için çok düşük bir pay bırakmaktadır.
Bunun ötesinde, bu bölgedeki hava sürekli olarak değişir ve bulut örtüsü aşırı olabilir. Buda sıklıkla büyük türbülansların yaşanmasına neden olur. Bu durum tehlikeli olmamakla birlikte, yolcuların böyle bir duruma kendini hazırlaması ve dayanıklı olması gerekebilir. Yani düşündüğünüz kadar keyifli bir uçuş olmayacaktır.
Ne yazık ki oldukça yakın bir tarih olan 28 Mayıs 2017’de yaşanan kaza, Lukla’yı dünyanın en tehlikeli havalimanı olarak tekrar gündeme getirdi. Everest’e tırmanmayı planlıyorsanız, uçmak yerine Lukla’ya karayoluyla gitmeyi düşünebilirsiniz.
0 Comments