Gizemi 4500 yıl öncesine kadar dayanan, yıllık neredeyse 8 milyon turist çeken ve dünya mirası arasında yer alan Stonehenge, İngiltere’nin Salisbury düzlüğünde bulunmaktadır. Bu alan Londra’ya yaklaşık 130 km uzaklıktadır. Adı ise eski İngilizce olan “Asılı Taşlar” ifadesinden gelmektedir.
Stonehenge, bunca zamandır sırrı çözülemeyen yapılardan biri olma özelliğine sahiptir. Bilim insanları bu anıtın tam olarak ne zaman, nasıl ve hangi amaçla yapıldığını hala çözebilmiş değiller. İlk olarak antik çağda yapıldığını iddia eden kesimler olmasına rağmen bir grup da antik çağdan önce yapıldığını iddia etmektedir. Ancak genel kanı olarak yaklaşık 4500 yıl öncesine dayandığı sanılmaktadır.
Stonehenge‘in neden yapıldığı konusunda 2 temel görüş vardır. Bunlardan ilki tapınak olarak dinsel törenlerde kullanmak amacıyla yapılmış olmasıdır. İkincisinin ise gözyüzü gözlemleri ile alakalı olduğu düşünülmektedir. Zira Stonehenge‘in çemberi bölen ve yapının girişinden geçen ekseni yaz dönencesine (21 Haziran) yani gündoğumuna doğru konumlandırılmıştır. Buna karşılık olarak yakınındaki İrlanda‘da yine aynı zamanda inşa edilen Newgrange yapısı da kış dönecesi (21 Aralık) gündoğumuna denk gelecek şekilde konumlandırılmıştır. O zamanlarda yaşıyan insaların mevsimi anlama takip etme yönetimi olarak kullanmış olmaları da yüksek ihtimaldir.
Bu kadar devasa taşların bu alana çok uzak yerlerden nasıl getirildiği ise başka bir soru işareti. Zira bu taşların aslında bulundukları yerler km’lerce uzaklıktadır ve bu alana taşınarak getirilmiştir. Yerleştirdikleri yerler, konumları ve fiziksel zorlukları sebebiyle insan gücünün bunu nasıl başardığı hala gizemini korumaktadır. İlk yapıldığında 30 devasa taştan oluşan Stonehenge, günümüze 17 tanesi ile gelebilmiştir ve bu alanı ziyaret eden turistleri büyüklüğü ile oldukça şaşırtmaktadır.
0 Comments