Ermenistan’a Dair Bilmeniz Gereken Her Şey

1 dakikada okuyabilirsin


Ermenistan, Avrupa’nın en az bilinen ve yalıtılmış ülkelerinden biridir. Yabani doğa, bilinmeyen kültür ve bu topraklarda yüzen sayısız efsane ekonomide olumlu rol oynayabilir. Birçok insan Ermenistan’ı Nuh’un gemisinin bulunabileceği yer olarak biliyor.

Ermenistan'a Ne Zaman Gidilir?

Ermenistan'a seyahat etmeye karar verdiyseniz, Mayıs, Haziran ve Eylül aylarında, yani havanın çok sıcak olmadığı zamanlarda gitmek daha iyi olacaktır. Bu aylarda standart kıyafetler yaz kıyafetleridir. Elbette, özellikle mayısta hafif paltolar da giyebilirsiniz, ancak bu aylarda çok soğuk bir hava ile karşılaşmazsınız.

Ermenistan'da Hava Nasıl?

Ermenistan subtropikal ve ılıman iklim bölgesi arasındaki sınırda yer almaktadır. Her iki bölgenin karakteristik özelliklerine sahiptir. İklim genellikle karasaldır. Mevsimler arasındaki sıcaklık farkları oldukça fazladır. Mesela başkent Erivan'da Aralık ve Ocak ayları çok karanlık, soğuk ve sert aylardır. Gece sıcaklıkları (-5) ve (-10) ° C arasındadır ve günler nadiren 1-2 ° C'den daha sıcaktır.

Şubat ayında hava durumu son iki ayla karşılaştırıldığında daha sıcaktır. Günler çok daha keyifli hale gelmektedir. Gün içindeki termometreler genellikle 5 ila 10 ° C arasındadır.

Mart ve Nisan ayları normalde bahar aylarıdır ve sıcaklıkları 14 ila 20 ° C arasındadır. Doğa hayata döner ve her şey çok yeşil ve güzeldir.

Mayıs ayından eylül ayının sonlarına kadar, günler 24 ila 35 ° C sıcaklıkta sıcaktır.

Ekim ılımlı ve keyifli. Günler hala oldukça sıcak ve güneşlidir. Sıcaklıklar 20 - 21 ° C civarındadır.

Kasım ayında hava hızla bozulmaya başlar. Kış aylarında yağış miktarı çok fazladır.

Ermenistan'ın Doğası Nasıl?

Ermenistan'ın sert dağ manzaralarının hakim olduğu vahşi ve güzel bir manzarası var. Daha az irtifaya sahip olan dağ yamaçları, ovalar ve nehir vadileri, dağların çıplak ve ormanlarının daha az olduğu kısımlarının aksine, yoğun yaprak döken ve iğne yapraklı ormanlarla kaplıdır.

Ermenistan'ın en büyük doğal yerlerinden biri, Sevan Gölü'dür. Uzunluğu 72 km'nin üzerindedir. Ülkenin doğu kısmında yer almaktadır.

Ermenistan'ın batı kesimlerinde, bugün Türkiye sınırları içerisinde bulunan Kutsal Ağrı Dağı'nın nefes kesen manzaralarını gözler önüne seriyor. 

Ermenistan dağlık bir ülkedir. Yüksekliği 800 metreden az olan çok az yer var. Başkentin merkezi Erivan bile, deniz seviyesinden yaklaşık 1010 metre yükseklikte bulunuyor.

Ermenistan Coğrafyası

Ermenistan, Avrupa'nın güneydoğu kesiminde, 38 - 41 ° kuzey enlemleri arasında ve 43 - 46 ° doğu boylamları arasında yer almaktadır. 29,743 km² alana sahiptir.

Kuzeyde Gürcistan, batıda Türkiye ile, doğuda Azerbaycan ve güneyde İran ile sınır komşusudur.

Karadeniz 160 km, Hazar Denizi en fazla 195 km uzaklıktadır.

Ülkenin en büyük kısmı Güney Kafkasya dağları tarafından işgal edilmiştir. Avrupa kıtasının son noktası budur. Ermenistan sınırlarının ötesinde Asya kıtası yer almaktadır.

Ermenistan Nüfusu ve Yerleşimleri

Ermenistan nüfusu esas olarak Ermenilerden oluşur. Nüfusun %93'ünden fazlası Ermeni kökenlidir. Nüfusun yaklaşık %97'si Hristiyan'dır. Ülkede yaklaşık üç milyon insan yaşıyor. Bunların yaklaşık 1,5 milyonu başkent Erivan'da yaşıyor.

Diğer önemli ve önemli merkezler Vanadzor (150.000) ve Gümrü'dür (130.000).

Vanadzor, kuzey Ermenistan'da dar bir oyukta yer almaktadır. Her tarafta şehir yüksek dağlarla çevrilidir. Yaklaşık 1320 metre yükseklikte yer almaktadır.

Gümrü, Ermenistan'ın batı sınırının yakınında bulunmaktadır. 1540 metre yükseklikte yer almaktadır. Düz bir alana yerleştirildiği için, çevresinde iyi gelişmiş tarım ve sayısız tarım arazisi vardır. Şehir, başkent Erivan'dan arabayla yaklaşık bir saat uzaklıktadır.

Ermenistan Ekonomisi

Ermenistan, esas olarak Sovyet döneminde inşa edilmiş büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Yaşam standardı düşüktür. Ekonomi, sanayi sektörüne güçlü bir şekilde dayanmaktadır. Ülkede ağır ve hafif sanayi gelişmektedir. Sanayi üretiminin temelini deri, tekstil ve gıda ürünleri oluşturur. Meyve yetiştiriciliği ve bağcılık da ağırlıklı tarımın payıdır.

Sovyetler Birliği döneminde ülke çok iyi gelişmiş ve zengin olmuştur, ancak bugün Avrupa kıtasındaki en fakir ülkelerden biridir. Ülkenin resmi para birimi Dram'dır (AMD). Ermenistan'ın ekonomik gücü neredeyse tamamen Erivan'ın başkentinde ve çevresinde yoğunlaşmıştır.

Ermenistan Hakkında Ek Bilgi

* Ermenistan MÖ 6. yy'da kuruldu.

* Ermenistan, dünyadaki ilk Hıristiyan ülkedir.

* Ermenistan Sovyetler Birliği'nin eski bir üyesidir.

* Ermenistan en zengin Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi.

* Ülke tamamen Müslüman ülkelerle çevrili.

* 1936'da Sovyet Sosyalist Ermenistan Cumhuriyeti ilan edildi.

* 23 Eylül 1991'de Ermenistan bağımsız bir devlet ilan edildi.


Paylaşmayı unutma!

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
1
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend