Abbas Hilmi Paşa, 1893 yılında Mısır Valisiyken bir gün yatıyla Dalaman yakınlarındaki Sarsala Koyu’na geldiğinde, o dönemlerde bomboş ama verimli bir ova olan Dalaman’ı çok sevdi. Av meraklısı Paşa, uçan kaçan hayvanların rahatça dolaştığı bu ovayı görünce, buraya daha sık gelmeye karar verdi.
Bütün Dalaman’ın sahibi olan Abbas Hilmi Paşa, hali hazırda bir çiftliğinin de bulunduğu Dalaman’a 1908 yılında, bir de av köşkü yaptırmaya karar verdi. Bu tarihlerde Paşa’nın bir inşaat projesi daha vardı; valisi olduğu Mısır’ın İskenderiye kentine de bir tren garı yaptıracaktı.
Bu inşaat planlarını hazırlaması için görevlendirilen Fransız firması Paşa’ya ait olacak olan av köşkünün inşaat malzemelerini yanlışlıkla Mısır’a, Mısır’a tren istasyonu yapmak için gönderilmesi gereken inşaat malzemelerini de Dalaman’a gönderdi.
Dalaman’da çalışan işçiler, zaman kaybetmeden ve yanlışlığın farkında varmadan, köşkün yapılacağı yerde hemen inşaata başladılar. İnşaatı hızlandırmak için, gemiyle gelen işçiler de ekibe katılınca, yoğun çalışmalar sonucu kısa sürede Paşa’yı bekleyen sürpriz hazır hale getirildi.
Gar, ilginç hikayesiyle birlikte günümüzde de sapasağlam duruyor.
Sonu olarak av köşkü yerine, hiçbir zaman hiçbir trene ya da rayına kavuşamayacak Gar Binası yapıldı. Bu sırada da Mısır’da gar olması planlanan yere döneme göre oldukça işçilikli bir av köşkü yapılmıştı.
Dalaman’da 100 yıldan fazla süredir bulunan, özel taşlardan yapılma, yüksek kapılı, görkemli tren garına en yakın raylar 200 km uzaklıkta. Garın çevresinde ise Mısır’dan gelen palmiyeler ona eşlik ediyor.
1928’de devlet tarafından el konulan çiftlik ve tren garı, 1958’e kadar Jandarma Karakolu olarak kullanıldı. Sonra ise Devlet Üretme Çiftliği’ne verildi ve bu sayede bölgenin tarımına önemli katkılar yapıldı.
Yakın bir süre önce restorasyon yapılan bina şu anda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) hizmet binası olarak hayatına devam ediyor.
0 Comments