Endonezya’nın başkenti Jakarta batma tehlikesiyle karşı karşıya. Çevreci gruplar tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, şehir 2050 yılına kadar tamamen su altında kalabilir. Jakarta, yaklaşık 10 milyon kişiye ev sahipliği yapan, dünyanın en yoğun nüfuslu şehirlerinden biridir.
Jakarta yılda ortalama 10 cm batıyor ve şu anda yarısı deniz seviyesinin altında. Daha da endişe verici olan başkentin kuzeyi, modern binaları ve yüksek binaları ile son on yılda 2,5 metre battı. Jakarta’nın bu kadar hızlı batışı kısmen Endonezya başkentinde akan 13 nehirden kaynaklanmaktadır. Muson mevsiminde sağanak yağışlar sürekli olarak su baskınlarına neden olur.
Doğal sebeplere ek olarak, sorunun bir kısmı insan yapımıdır. Kent, büyüyen nüfusu için yeterli miktarda suya sahip değildir. Yetkililer, kentin ihtiyaç duyduğu temiz suyun yalnızca %40’ını sağlayabilirler. Pek çok insan, içme ve diğer amaçlar için suyu yerden çeker. Sonuç olarak, yeraltı suyunun giderek azalmasından kaynaklı üstündeki toprak batmaktadır.
Birçok üçüncü dünya kentinde olduğu gibi, altyapı da artan nüfusa ayak uyduramamaktadır. Kentin su kaynakları için yeterli kanalizasyon ve boru mevcut değildir. Endonezya makamları şehir bu şekilde batmaya devam ederse milyonlarca insanı tahliye etmeyi ve yeniden yerleştirmeyi düşünüyor.
Küresel ısınma Jakarta’nın geleceği için de büyük rol oynuyor. Okyanus seviyeleri arttıkça şehre daha fazla su girmekte ve nehirlerin bazen yukarı akmasına neden olmaktadır. Okyanus suyunu şehir dışında tutmaya yönelik bir deniz duvarı inşa ediliyor.
0 Comments