Arnavutluk bir Akdeniz ülkesidir. Balkan Yarımadası’nın batı kesiminde yer almaktadır. Kuzeyde Karadağ ve Kosova, doğuda Makedonya ve güneyde Yunanistan ile sınır komşusudur. Arnavutluk’un batısındaki Adriyatik ve İyonya Denizi için bir çıkışı var. Ülke enlem 39 ° N ile 42 ° N arasında ve boylam 19 ° E ile 21 ° E arasındadır. Arnavutluk, İtalya’nın yaklaşık 73 km doğusunda ve ünlü Yunan tatil adası Korfu’ya 200 metreden biraz fazla bir mesafede yer almaktadır.
Arnavutluk'a Ne Zaman Gidilir?
Güneşli plajları nedeniyle Arnavutluk’u ziyaret etmeyi planlıyorsanız, Mayıs ile Ekim ayları arasındaki aylardan birini seçmelisiniz. Mükemmel havanın tadını çıkarmak istiyorsanız, Haziran veya Eylül aylarını seçmek en iyisidir. Temmuz ve Ağustos ayları oldukça sıcaktır. Haziran ve Eylül ayları, bu Akdeniz ülkesinin güzel ve bilinmeyen dağlarındaki uzun yürüyüşler için harika aylardır.
Arnavutluk'ta Hava Nasıl?
Arnavutluk, subtropikal bir Akdeniz iklimine sahiptir. Yazlar uzun, sıcak ve kurak, sıcaklıklar bazen 40°С veya daha fazla olmaktadır. Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama günlük sıcaklık 31 - 32°C arasındadır. Yılda altı ay, tipik yaz aylarıdır ve ortalama gündüz sıcaklıkları 23°C'yi aşmaktadır. Bunlar mayıs-ekim ayları arasındaki aylardır.
Sonbahar değişken ancak ılıman hava koşullarına sahip kısa bir mevsimdir. Aslında sadece bir ay yaz ve kış arasındaki sınırı işaret eden Kasım ayını kapsamaktadır. Bu yılın en yağışlı kısmıdır. Hava sıcaklığı ortalama 16 - 17°С'dir ve yaklaşık 15-16 gün bol yağışlı geçmektedir. Bir ay içinde genellikle yaklaşık 200 - 220 mm yağış düşer.
Kışları serindir. Ancak 12 ile 15°C arasındaki sıcaklıklarda çok soğuk değildir ve Aralık ile Mart ayları arasında sürer. Aralık ve Ocak aylarında yağışlar halen çok fazladır.
Ancak bahar yaklaşırken, hava önemli ölçüde daha kuru olur. Mart ayında baharın geldiğini hissedebilirsiniz. Günler uzar, güneş çok daha güçlü olur ve sıcaklıklar yavaş yavaş tırmanmaya başlar. Bahar, Mart ve Nisan aylarının ikinci yarısını kapsar.
Arnavutluk'ta, bazen kıyı bölgelerinde ince ve uzun ömürlü kar örtüsü ve her yıl dağlarda kalın ve uzun süreli kar örtüsü oluşmaktadır.
Arnavutluk'ta Neler Yapılabilir?
Arnavutluk'un güzel bir sahil şeridi var, ancak plajlarından faydalanmayı planlıyorsanız, kalabalık alanlardan uzak bir plaj seçmenizi ve temiz plajlar ve şeffaf su içeren yerler bulmanızı tavsiye ederiz. Ülkenin güney kesiminde parlak kum veya oval taşlarla kaplı çok sayıda küçük ve güzel koy bulacaksınız. Deniz suyu temiz ve yüzmek için çok çekicidir.
Plajda uzanmak ve denize girmek için harika yerler, Ksamil çevresinde (Yunan'ın Korfu adasının yanında) bulacaksınız. Burada sahile yakın, Akdeniz bitki örtüsü ile kaplı birkaç küçük ve çok güzel adacık bile var.
Arnavutluk'ta görülmeye değer en güzel yerlerden biri de Ohri Gölü'nün kıyısı. Burası gölün Makedon kesimine kıyasla çok vahşi ve sessiz.
Bölgedeki en büyük ve en önemli şehir Pogradec'tir. Burası, Balkanların ruhunu koruyan yaklaşık 30.000 nüfuslu sakin bir yerleşimdir. Göl kıyısında dururken komşu Makedonya'nın güzel manzarasının tadını çıkaracaksınız ve bu yeri kışın ziyaret ederseniz dağlar karla kaplı olacaktır.
Arnavutluk’ta dağ sevenler için çok şey var. Ülkenin Karadağ sınırına yakın kuzey bölgelerinde, vahşi ve erişilmez dağ zirveleri, kozalaklı ağaçların ve yaprak döken ormanların arasında küçük köylerin yer aldığı derin geçitler bulunmaktadır. Bu köyler seni yüzyıllar önce getirecek. Arnavutluk dağları, açık havada doğa yürüyüşü ve vahşi doğada kamp yapmak istiyorsanız gerçek bir cennettir.
Eğer kayak yapmayı tercih ediyorsanız, o zaman ülkenin güney kısımlarına ve özellikle Korca kentine gitmelisiniz. Bu kentin kışın kabarık karla kaplı iyi kayak pistleri var.
Arnavutluk'un Doğası Nasıl?
Arnavutluk topraklarının üçte birinden azı ormanlarla kaplıdır. Birleşmiş Milletler raporuna göre, Arnavutluk'taki ormanlar kendi alanlarının yaklaşık% 28,3'ünü kapsıyor. Arnavutluk'un konumu, bitki çeşitliliğine oldukça katkıda bulunuyor. Ilık Adriyatik kıyısı boyunca Akdeniz'in çeşitli yaprak dökmeyen Akdeniz türleri yetişir, ancak ılık ve kuru iklim bitki örtüsünün oldukça az görünmesini sağlar. Ülkenin içinde farklı geniş yapraklı yaprak döken türler (özellikle nehrin çevresinde) büyür ve dağlık alanlarda çeşitli iğne yapraklı ağaç türlerinin temsilcileri vardır.
Arnavut dağlarından bahsederek, Arnavutluk topraklarının çoğunun dağ sıraları tarafından işgal edildiğini not etmeliyiz. Arnavutluk topraklarına, Hırvatistan ve Karadağ'ın tüm uzunluğunu geçen Dinar dağlarının kısımlarına ulaşıyor. Arnavutluk'ta en yüksek dağı “Corab”tır. Burada yaklaşık 2764 m yükselen Golem Corab tepe yer almaktadır.
Alçak rakımlar sadece Arnavutluk kıyı bölgelerinde bulunur. Kıyı boyunca bazı yerlerde bataklıklar oluşmuştur. Arnavutluk’un kıyı şeridi, özellikle Yunanistan veya Hırvatistan gibi diğer Balkan ülkeleriyle karşılaştırıldığında biraz girintilidir.
Arnavutluk'un Tarihi
Arnavutluk, Avrupa ve Akdeniz'deki en az bilinen ülkelerden biridir. Arnavutluk toprakları zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Zamanında Roma İmparatorluğu, Bizans, Bulgaristan, Sırbistan ve Osmanlı Devleti'nin bir parçasıydılar.
II. Dünya Savaşı sırasında Arnavutluk İtalya tarafından işgal edildi ve sonraki yıllarda, bu alan SSCB'nin güçlü etkisini hissetti. Bütün bu faktörler Arnavutluk'u Doğu Avrupa ve özellikle Balkan Yarımadası'nda tarihin ve günlük yaşamın bir yansıması olan farklı ve renkli bir ülkeye dönüştürdü.
Bugün, Arnavutluk kıtada en yüksek okuryazarlık seviyesine sahip ülkeler arasında ve mezunlar toplam nüfusun yaklaşık %25'ini oluşturuyor.
Arnavutluk'un Nüfusu
Arnavutluk’un nüfusu 3.200.000 kişiye yaklaşıyor. Etnik kökenleri bakımından yerel nüfus nispeten homojendir. Nüfusun %95'inden fazlası Arnavut ve az sayıda Makedon, Yunanlı, Bulgar ve Çingene'den oluşuyor.
Arnavutluk’un nüfusu iki ana dini mevcut İslam ve Hıristiyanlık. Her biri, nüfusun yaklaşık üçte birini İslam'ın hafif bir baskınlığı ile kapsıyor. Arnavutluk nüfusunun geri kalan üçte biri kendilerini “ateistler” olarak tanımladı ve dinleri olmadığını söylüyor.
Arnavutluk nüfusunun belirgin bir özelliği, dine olan ilginin azlığıdır. Kendini Hıristiyan veya Müslüman olarak tanımlayanlar bile din açısından ilgisizler. Bunun sebebi de şu iki faktörden kaynaklanmaktadır. Bunlardan ilki, Doğu Avrupa’daki diğer birçok ülke gibi, Arnavutluk’un on yıllardır komünist bir rejim altında olduğu ve komünizmin din yoluyla toplumdan uzak durmaya çalıştığı bilinmektedir. Öte yandan, bu küçük Balkan devletinde kültürün kendisi biraz farklıdır. Diğer birçok Akdeniz ülkesinde olduğu gibi, klanlar toplumun en önemli parçasıdır. Her bir klanın yaşam, değerler ve öncelikler hakkında kendi algıları ve inançları vardır. Bu gerçek, dinin Arnavut toplumuna derinlemesine girmesine izin vermiyor.
Arnavutluk Ekonomisi
Arnavutluk ekonomisi azgelişmiş durumda, ancak Arnavutluk’un en fakir Avrupa ülkesi olduğu görüşü yanlış. Moldova gibi diğer ülkeler negatif istatistiklerde daha yüksektir.
Arnavutluk'un başlıca gelir kaynağı tarımdır. İstihdam açısından ikincisi hizmet sektörüdür. Akdeniz'deki konumu göz önüne alındığında, Arnavutluk turizm endüstrisinin gelişmesi konusunda büyük umutlar besliyor. Beyaz kumlu ve bol güneşli güzel plajlar, muhtemelen Arnavutluk'un en büyük zenginlikleridir.
Ancak bundan önce ülkenin kıtanın en az gelişmiş olanları arasında altyapı gelişimine büyük miktarda para yatırması gerekiyor. Plajların temizliği ve bakımı için para yatırılmalıdır.
Gayrimenkul piyasasıda birçok kişinin dikkatini çekmiş durumda. Arnavutluk şu anda Akdeniz kıyısına yakın uygun fiyatlı mülk satın almak için en iyi zaman. Bu küçük ülkedeki tatil villalarının fiyatları, diğer Güney Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşüktür.
Arnavutluk Hakkında Ek Bilgi
Hükümetin şekli: Parlamento
Başkent: Tiran
Dil: Arnavutça
Para Birimi: Arnavutluk Leki
Bağımsızlık: 28 Kasım 1912
Yaşam Standardı: Düşük
0 Comments