Modern çağın çok konuşulan konularından birisi; uyku eğitimi. Anne baba adaylarının en merak ettiği konuların da başında geliyor. Peki nedir bu uyku eğitimi, öncüleri kimler ve nasıl uygulanır?
Kabul edelim, her anne babanın hayalidir; tatlı tatlı uyuyan, ağlama krizlerine girmeyen bebekler. Tabi ki gerçek her zaman bu kadar toz pembe değil. Bu da ebeveynleri çözümler aramaya itiyor. Şahsen ben, şu anda 6 aylık hamileyim ve ilk araştırdığım konulardan birisi oldu uyku eğitimi. Çünkü ilk günlerden beri en sık duyduğum cümleyi sizinle paylaşayım; vaktin varken bol bol uyu! Tabi bu cümleyi duyunca insanı ister istemez bir endişeye kaplıyor; ne yapmalıyım, ne yapacağım diye!
Sonra derin bir nefes alıp düşününce, o sizin bebeğiniz olacak ve onu en iyi siz tanıyacaksınız. Neye, ne zaman ihtiyacı olduğuna ve birazdan bahsedeceğim yöntemleri uygulayıp uygulamayacağınıza, bebeğinizi en iyi tanıyacak olan sizler karar vereceksiniz. 🙂
Benim sizlere önerebileceğim birkaç küçük şey ise bir rutin oluşturun, karnını doyurun, ılık bir banyo yaptırın, her gün aynı saatte uyutun ve yatağına yatırmadan önce onu ninnilerle biraz yumşatın. Sonra gelsin mışıl mışıl uykular 🙂
Kim West – Kontrollü Uzaklaşma Yöntemi
Kim West uyku eğitiminin üstadlarından birisi. İşe yine rutinle başlamayı öneriyor Kim West. Bebeği uykuluyken yatağına yatırmayı ve yanına bir sandalye koymayı öneriyor. Bu şekilde ilk 3 gün bebeğin yatağının kenarında oturmayı, her 3 günde 1 sandalyeyi bebeğin yatağından uzaklaştırmayı ve bu şekilde odanın dışına gelene kadar bebeği buna alıştırmayı hedefliyor.
Richard Ferber – Kontrollü Ağlatma Yöntemi
Yine rutin ile başlıyoruz. Bebeğe iyi geceler öpücüğü vererek yatığına yatırıp odadan çıkıyoruz. Bebek ağlamaya başladığında odaya hemen girmiyor, bir süre dışarda bekliyoruz. Örneğin 3 dakika. Daha sonrasında içeri giriyoruz ama bebeği kucağımıza almadan sırtını sıvazlayarak sakinleştiriyoruz. Daha sonra odadan tekrar çıkıyoruz ama bu sefer 1 dakika daha fazla bekliyoruz. 4 dakika sonra içeri girip süreci bebek uyuyana kadar tekrarlıyoruz.
Hangi annenin buna yüreği dayanır bilemiyorum ama uygulayanlar 5 günde sonuç alıyorlarmış.
Tracey Hogg – Yatır Kaldır Yöntemi
Yine rutin sonrasında bebeği yatırıp, şşş derken sırtına pat pat hafifçe vurarak sakinleştiriyoruz. Eğer ağlarsa kucağımıza alıyor yine sakinleştirip, sonra tekrar yatırıyoruz. Bebek uyuyana kadar aynı işlemi tekrar ediyoruz.
0 Comments