Kulakiçi kulaklık olarak da adlandırılan kablosuz kulaklıklar; rahatlıkları, uzun pil ömürleri ve gün boyunca rahatlıkla takılabilmeleri nedeniyle artık kulak üstü kulaklıklara göre daha fazla tercih edilmekteler.
Ancak bu kulaklıklardan, özellikle de düşmemeleri ve ortam gürültüsünü dışarıda tutabilmeleri için kulak içerisine takılabilenleri, çok uzun süre ve çok sık takarsanız sağlığınız açısından bazı sorunlar yaratabilirler.
İşte neden bütün gün kulaklık takmamanız gerektiğinin nedenleri:
-
1 Kulak içi kulaklıklar dış kulak iltihabı riskini artırabilir.
Yüzücü kulağı hastalığı olarakta bilinen dış kulak iltihabı, dış kulak kanalının iltihaplanmasıdır. İltihap, aşırı nem veya cilt travması nedeniyle kulak kanalının veya dış kulağın ince derisi zarar gördüğünde ortaya çıkar.
Kulak kanalınıza takılan kulaklık ve işitme cihazı gibi cihazlar dış kulak iltihabı riskini artırabilir. Bunun da nedeni, özellikle sıcak havalarda ve egzersiz sırasında takarsanız nemi kulak kanalında tutmalarındandır.
-
2 Kulak enfeksiyonlarına neden olabilirler.
Kulaklığınızı her gün bütün gün takıyorsanız, onları kullanım arasında temizlemiyor olabilirsiniz.
Çoğu insan, kulaklıklarını yalnızca ara sıra veya kirli bir yere düşürdüklerinde ya da koyduklarında temizlemektedir. Ancak bu sebepler haricinde kulaklıklarınızı düzenli ve düzgün bir şekilde temizlemeden kullanıyorsanız, bakteriyel enfeksiyon kapma riskiniz oldukça fazladır.
Bu risk, kulaklıklarınızla birlikte sürekli uyuyan biriyseniz veya kulaklığınızı başka biriyle paylaşıyorsanız da artabilir.Kulaklığınızı sık kullanıyorsanız ancak temizlemiyorsanız, sağlığınız için onları düzenli dezenfekte etmenin ve kalıntıları temizlemenin etkili bir yolunu bulmalısınız.
-
3 Kulaklıklar kulak kiri sorunlarına neden olabilir.
Bazı kişiler diğerlerinden daha fazla kulak kiri üretir ve kulağınızda bütün gün kulaklıkla gezerseniz bu bir sorun haline gelebilir.
Uzun süreli kulaklık kullanımı, kulak kirinin sıkışmasına ve tıkanıklığa neden olabilir. Vücudun kulak kirini dışarı atması gerekir ve kulak kirinin de uygun şekilde dışarı atılabilmesi için kuruması gerekmektedir.
Gün boyu kulağınızda sürekli kulaklık olması bu süreçte komplikasyonlar yaratabilir. Kulak kiri kaynaklı tıkanmalar ağrıya, işitme sorunlarına, enfeksiyonlara ve diğer sorunlara neden olabilir. -
4 Kulakta sivilcelere neden olabilir.
Tüm gün kulaklık takmanın olası bir başka hoş olmayan yan etkisi de kulak akneleri veya sivilceleridir.
Kulak içi kulaklıklar nedeniyle artan terlemeye, tıkanmış gözeneklere veya cilt tahrişine bağlı olarak kulak sivilceleri görülebilir.
Arkası açık kulaklık başlıkları, kulağınıza nefes almak için daha fazla alan sağlar, ancak yine de cildiniz ve dış kulağınızla temas halindedir. Bu nedenle, özellikle daha hassas veya yağlı cilde sahip kişiler için, kulaklıkları her gün uzun süre kullanmak hala sağlık açısından sorunlara neden olabilir.
Uzun Süreli Kullanım İçin Uygun Olan Kulaklıklar Var Mı?
Özellikle işiniz için günlük olarak sürekli kulaklık kullanmanız gerekiyorsa, her kulaklık çeşidinin modeline ve tasarımına göre bazı avantajları ve dezavantajları vardır.
Kulak üstü kulaklıklar genellikle nefes alabilirlik açısından daha iyidir ve kulak kanalına doğrudan dokunmadığından enfeksiyon riskini azaltır. Ancak uzun süre ağır bir kulaklık takarsanız boyun yorgunluğuna neden olabilirler. Ayrıca ısı ve nemi hapsetme sorununu tamamen ortadan kaldırmazlar.
Kulak içi kulaklıklar kesinlikle daha hafif, daha az fark edilir ve seyahat etmek için daha uygundur. Ancak kulak kanalınıza yakınlıkları risk oluşturur.
Gerçekten yapabileceğiniz en iyi şey, kulaklıklarınızı temiz tutmak, başkalarıyla paylaşmamak ve kulağınızın nefes alabilmesi için yeterince mola verdiğinizden emin olmaktır. Spor salonu için bir çift kulaklık kullanıyorsanız, bunları daha sonra temizlemeli ve tekrar takmadan önce kulaklarınızın kuruması için yeterince zaman tanımalısınız.
Genel anlamda sağlığınız açısında risk yaratan durum kulaklık kullanmak değildir. Asıl sorun tüm gün onları temizlemeden veya zaman zaman çıkarmadan sürekli kullanmanızdır.
0 Yorum