Kışın Neden Daha Fazla Kilo Alırız ve Bunu Önlemek İçin Ne Yapabiliriz?

1 dakikada okuyabilirsin


İnsanlar genellikle kışın kilo alımından tatil sezonunu suçlarlar ve geçerli bir nedenleri vardır. Yazın tatil, güneş derken bir de yaz için kilolar zaten verilmişse insanlar pek yediğine içtiğine dikkat emez. Ancak kilo almamıza sebep olan gerçek suçlu yaz ayı değildir. Kışın güneş ışığının olmaması ve hayatta kalma mekanizmalarımızın oyunda olması nedeniyle kilo alımı başlar, aslında bu durum kaçınılmaz bir sondur.

Biz oncaşey olarak ödevimizi yaptık ve şimdi gelecek kışa tamamen hazırız ve sizi bu yolculukta bize katılmaya davet ediyoruz.

  1. 1 Kışın metabolizmamız hızlanır


    Kışın metabolizmamız gözle görülür şekilde hızlanır. Vücudumuz, sıcaklığını dengelemek ve sıcak kalmak için daha fazla enerji yakmaya çalışır. Bu da, bu ekstra enerji için daha fazla yiyeceğe ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor. Doğal olarak, yeni metabolizma hızımıza yetişmek için daha fazla yemek yememiz gerektiğini hissediyoruz.

    Çözüm: Vücudunuzun kendini ısıtmak için harcadığı kaynakları en aza indirmek için kendinizi ve ortamınızı sıcak ve rahat tutun, böylece fazladan yiyeceğe ihtiyacınız kalmaz. Üstelik bir klimayla, ısıtıcıyla ya da kalın giyinerek bunu yapabilmek o kadar da zor değil.

  2. 2 Hücrelerimiz daha fazla yağ depolar


    Yapılan bir çalışma, yağ hücrelerimizin güneş ışığına olumlu tepki verdiğini ortaya koydu. Güneşe maruz kaldığında cilde en yakın olan hücreler küçülür ve böylece daha az yağ depolar. Diğer taraftan, güneş ışığının olmaması hücrelerin yağ depolama kabiliyetini artırabilir ve bu da bizi kilo almaya daha açık hale getirir.

    Çözüm: Mümkün olduğu kadar çok güneşe çıkın. Daha erken kalkın, böylece güneşin doğuşunu yakalama ve dışarıda daha fazla zaman geçirme şansınız artar.

  3. 3 Bir nevi kış uykusuna hazırlanıyoruz


    İnsanlar fark ettiğimizden daha çok ayılara benziyor. İnsanlar da aynı ayılar gibi soğuk aylarda daha fazla uykuya ihtiyaç duyuyor ve uyuyor. Bilim, soğukla birlikte ilkel içgüdülerimizin devreye girdiğini ve tıpkı kış uykusuna hazırlanan ayılar gibi bilinçsizce kalori stoklamaya çalıştığımızı öne sürüyor. İçimizde derin bir yerde, kışın yiyecekler kıtlaştığında, gerekli besinleri bulamama korkusu hala yaşıyor.

    Çözüm: Rahatlayın. Bununla ilgili gerçekten yapabileceğiniz hiçbir şey yok. En sevdiğiniz Netflix dizisi ve sıcak çikolatayla battaniyelerin içinde o kadar rahatlayın ve bir ayı olduğunuzu hayal edin. Aramızdaki tek fark, onların uyuduğu zamanın yarısında uyanık olmamızdır.

  4. 4 Yemek yiyerek ısınmaya çalışıyoruz


    Üşüme, yağ depolamayı teşvik eden bazı davranış değişikliklerini tetikleyebilir. Özellikle yemek yemek, vücut sıcaklığımızı yükseltmenin bir yoludur ve bu nedenle soğuklarda, yemek yeme isteğimiz yüksek olur. Vücudumuz bir şeyi metabolize ettiğinde, doğal olarak ısı üretir, bu yüzden ısınmamıza yardımcı olması için daha fazla yiyecek isteriz. Ayrıca sıcak hamur işleri ve tatlılar gibi kilo alımını hızlandıracak yiyecekler yeme eğilimindeyiz.

    Çözüm: Sindirimi daha uzun süren yiyecekler, proteinler ve karbonhidratlar açısından zengin yiyecekler sizi daha uzun süre sıcak tutacakları bu tarz yiyeceklere yönelin. Tiroid ve böbrek üstü bezlerinizin vücut ısınızı düzenlemesine yardımcı olun. Bu yüzden B vitamini ve magnezyum ile dolu muzu tüketmeyi ihmal etmeyin.

  5. 5 Daha çok uyukluyoruz


    Kışın günler kısaldığında yaşadığımız güneş ışığı eksikliği hormonlarımızı etkiler. Pineal bezlerimiz, uyku-uyanma döngümüzden sorumlu olan daha fazla melatonin üreterek güneş ışığı eksikliğine yanıt verir. Bu yüzden daha uykulu hissetme eğilimindeyiz ve daha yüksek melatonin seviyeleri iştahımızı artırabilir. Temel olarak, soğuk aylarda kendimizi daha fazla yerken ve daha az hareket ederken buluyoruz.

    Çözüm: Fasulye, patates, salatalık, et, balık, peynir, elma, ceviz ve fıstık gibi melatonin içeren yiyecekleri yiyerek ve kendinizi güneş ışığına maruz bırakarak melatonin üretiminizi kontrol etmeye çalışın. Domates, zeytin, tahıl ve işlenmemiş sütte önemli miktarda melatonin içerir. Kahve çekirdeklerinin de önemli bir konsantrasyonu vardır. Ve tüm bunlar vitamin ve mineral bakımından da zengindir, bu yüzden sadece melatonin seviyelerini dengelemekle kalmaz, aynı zamanda genel olarak sağlığınızı da artırır.

  6. 6 Daha az hareket ediyoruz


    Yukarıda belirtilen her şeyle, kışın spor salonuna gitmek için çok daha az motive olduğumuzu söylemeye gerek yok. Soğuk hava ve daha kısa günler, her zamanki faaliyetlerimiz için dışarı çıkmamıza engel olur. Bu nedenle kış yaşam tarzı ve içeride daha fazla zaman geçirmek kilo alımına gerçekten katkıda bulunabilir.

    Çözüm: Evde yapabileceğiniz egzersizlere geçin. Hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmaya çalışın (kış yaklaşık 3 ay sürecek, her zaman oturmak istemezsiniz!). Günlük programınıza 20-30 dakikalık bir yürüyüş ekleyin ve kendinizi sorumlu tutacak bir yürüme arkadaşı bulun. Kayak ve buz pateni gibi kış sporları sadece yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda son derece eğlencelidir.

Kaynak: 1


Paylaşmayı unutma!

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
1
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend