2019 rakamlarına göre dünyada yaklaşık 3,5 milyon, Türkiye’de ise 70 bin civarında MS hastası olduğu tahmin ediliyor. Bilim adamları, Akdeniz diyetinin bir parçası olarak işlenmemiş kırmızı etin günlük bir kısmının tüketimi ile MS’ten önceki beyin değişikliklerinde azalma arasında bir bağlantı buldular.
Bilim adamları bu duruma neyin sebep olduğunu tam olarak anlamıyor. Birçoğu, vücudun merkezi sinir sistemine (CNS) otoimmün bir saldırı düzenlediğine ve birçok nöronu kaplayan koruyucu miyelin katmanına zarar verdiğine inanıyor. Sonuç, çeşitli nörolojik semptomlar.
ABD’de, MS geliştirme şansı, genel popülasyon için 1000’de (% 0.1) 1’dir. Bu risk, MS ile birinci dereceden akraba olanlar için daha yüksektir ve% 2-4’lük bir orana sahipken, MS ile özdeş bir ikiz yaşayan insanlar bu durumu geliştirme riskinin% 30-50’si arasındadır.
Bazı durumlarda, beyindeki değişiklikler bir insan herhangi bir MS semptomu farketmeden yıllar önce ortaya çıkar. Uzmanlar, MS için risk faktörlerinin diyet gibi çevresel faktörleri içerdiğine inanmaktadır. Avustralya’nın Perth kentindeki Curtin Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan araştırmacılar, diyetin, özellikle işlenmemiş kırmızı etin, FCD üzerindeki etkisine ilişkin veriler sunmaktadır.
Akdeniz diyetinin bir parçası olarak kırmızı et
Çalışmaları için, Curtin Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Lucinda J. Black ve arkadaşları, çok merkezli, vaka kontrol çalışması olan AusImmune çalışmasından verileri analiz ettiler.
Kırmızı et, protein, demir, çinko, selenyum, potasyum, D vitamini, bir dizi B vitamini ve otla beslenen sığır eti için omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri dahil olmak üzere önemli makro ve mikro besinler içeriyor. Bu besinlerin birçoğu sağlıklı beyin fonksiyonu için önemlidir, bu nedenle işlenmemiş kırmızı et alımı ile MS riski arasındaki bu yararlı ilişkiyi görmek şaşırtıcı değildir.
Kırmızı et sağlıklı mı değil mi?
Ancak, kırmızı etin sağlığa yararlıı olduğu konusunda herkes aynı fikirde değildir. Aslında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kırmızı eti 2015 yılında insanlara “muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırmıştır. Bu yılın başlarında, araştırmacılar az miktarda işlenmemiş kırmızı et yiyen ve günde 65 gram ya da daha az miktarda tüketen kişilerin orta derecede daha yüksek ölüm riskine sahip olduğunu buldular.
Diyet seçimleri karmaşıktır ve kişisel tercihleri, kültürel etkileri ve sosyoekonomik faktörleri içerir. Sağlıklı bir diyeti uzun vadeli sağlık sonuçları ile ilişkilendiren çok sayıda kanıt vardır. Bu bağlamda işlenmemiş kırmızı etin MS’in önlenmesinde nasıl rol oynayacağı henüz öngörülememektedir
0 Comments