Pek çok kişi temizlik denilince kaçacak deli arar ve temizlikten hoşlanmaz. Temizlik yapmayı sevmeseniz bile bir yerleri temizlemiş olmanın getirdiği bir tatmin duygusu vardır. Özellikle tüm evin temizliğini bitirdekten sonra her şey temiz ve yerli yerindeyken kendinizi daha huzurlu ve düzenli hissedebilirsiniz. Hatta uzun süredir temizlik yapmıyorsunız, kendinizi büyük bir şeyleri başarmış gibi hissedebilirsiniz. Aslında temizlik birçok kişi için stresliyken bir meditasyon şeklidir, bu yüzden işiniz bittiğinde kendinizi biraz daha rahatlamış hissedersiniz.
Yine de çoğumuz için temizlik, kaytarmadan yapılması gereken gerekli bir kötülüktür. Mutfak evin en çok insan trafiğinin olduğu yerdir ve bu nedenle en bakteri yüklü odalarından da biridir. Evin en bakteri dolu odası denilince aklınıza hemen banyo gelmiş olabilir, ancak yemeklerin hazırlanmasıyla birlikte mutfak da mikroplar için bir üreme alanı haline gelir. Hatta iyi temizlenmemiş bir mutfak, klozet kapağından daha kirli bile olabilir.
Mutfağı temizlerken doğal olarak aklımıza ilk en pis yer olarak yemek hazırlığımızın çoğunu yaptığımız lavabo ve tezgah gelir. Lavabo ve tezgahı temizledikten sonra da muhtemelen buzdolabı ve ocak aklınıza gelecektir. Peki ama mikrodalga fırınınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Mikrodalga fırınınızı düzenli ve aktif olarak kullanıyorsanız en az tezgahınız ya da ocağınız kadar temizliğine özen göstermelisiniz.
Mikrodalga fırın kirlendiğinde ne olur?
Evinizde mikrodalga fırınınızı düzenli olarak kullanıyorsanız, fırınınızın kirlenmesi kaçınılmazdır. Mikrodalga fırınınızda yemeklerinizi ısıtırken fırınınızın üst, alt ve yan kısımlarına çoğunlukla yemek sıçrar. Sıçrayan yemekleri görsenizde çoğunlukla karnınız aç olduğu için kendinize yemeğimi yiyim yemeğim bittiğinde geri dönüp mikrodalga fırının içerisine sıçrayan yemekleri temizleyeceğinizi söylersiniz. Ancak, bu temizlik kısmı sıklıkla unutulan veya ertelenen bir şeydir ve yiyecekler mikrodalgada kuruduktan sonra çıkarması çok daha zor kirler haline gelirler.
Mikrodalga fırınızın içerisine sıçrayan yemeklerle ilgili asıl endişe etmeniz gereken nokta, mikrodalgada kalan yiyeceklerin bakteri üretme potansiyeline sahip olmasıdır. Sıcaklık ve nem kombinasyonu, mikropların mikrodalga fırın içerisinde büyümesi ve çoğalması için uygun bir üreme alanı oluşturur.
Bir diğer endişe etmeniz gereken konuda, fırın içerisinde sıçrayan, kuruyan ve yapışan yiyecek artıklarının, bir dahaki sefere mikrodalgayı kullanmaya başladığınızda tekrardan ısınmaları ve nemlenmeleriyle birlikte yeni yaptığınız yemeğin içine düşme ihtimallerinin olmasıdır.
Mikrodalga fırında çiğ etin buzunu çözdükten sonra temizlik yapmalı mıyım?
Mikrodalga fırın temizliği ile ilgili dikkate alınması gereken diğer bir husus, donmuş çiğ etin buzunu çözdüğünüz zamandır. Buz çözme işleminde sonra fırın içerisine sıçrayan et suları hemen temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Çiğ etin, koli basili, salmonella veya listeria içerebileceği ve ciddi gıda zehirlenmesine ve enfeksiyona neden olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca mikrodalga fırının boş bir şekilde çalıştırıldığında mevcut mikropları öldürdüğüne dair kanıtlanmış bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Yani anlayacağınız mikrodalga fırınınızı bu şekilde boş kullandığınızda bakterileri öldürmez sadece boşa elektrik sarfiyatı yapmış olursunuz.
Tahmin edilenin aksine mikrodalganın en kirli kısmı çoğu zaman içi bile olmayabilir. Mikrodalga fırınınızın kapak tutacağı ya da düğmesi de kullanım sıklığı nedeniyle en az içi kadar kirlidir. Bu nedenle mikroldalga fırınınızı temizlerken o kısmı da iyi temizlediğinizden emin olun.
Tüm mikrop ve bakteri potansiyeli göz önüne alındığında, mikrodalga fırınınızı düzenli temizlemek şarttır. Normal şartlarda mikroldaga fırınınızı her kullanımdan sonra temizlemek ideal olsa da, bu her zaman mümkün olmamaktadır. Bu nedenle minimum haftada bir temizlediğinizden emin olun.
0 Comments