Bu yiyecekler kemoterapinin yan etkilerini en aza indirme konusunda size yardımcı olabilir. Ancak kanser hastaları için her diyet, kemoterapi öncesinde ve sırasında bir doktorla kişiselleştirilmelidir. Burada yer alan bilgilerin genel bilgilendirme amaçlı olduğunu, konuyla ilgili her zaman bir uzmandan destek ve bilgi almanız gerektiğini unutmayın. 1
-
1 Havuç kemoterapinin olumlu etki etmesine katkı sağlar
Kanser hastaları için her diyette havuç yaygındır. Yeni Zelanda Bitki ve Gıda Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, maydanozda da bulunan bazı bitki bileşikleri, kemoterapi sırasında vücutta bazen kanser tedavisine müdahale edebilecek bir mekanizmayı durdurarak daha etkili hale getirebilir. Araştırmacılar, bu gıdaların hastalar için potansiyel olarak daha iyi sonuçlar elde etmek için geleneksel tedavileri tamamlamak için kullanılabileceğini umuyor.
-
2 Soslar, yağsız süt ve sıvılaştırılmış yiyecekler
Kemoterapinin yaygın bir yan etkisi olan ağız kuruluğu nedeniyle yiyecekleri yutmakta zorlanıyorsanız, yiyeceklerinizi soslar veya az yağlı süt ile kaplayarak nemlendirmeyi deneyin. Bir karıştırıcıda sıvılaştırılmış veya püre haline getirilmiş gıdalar da yemeğinizi biraz daha kolay yemenize yardımcı olacaktır.
-
3 İshal için muz veya pirinç
Kemoterapiden kaynaklı ishaliniz varsa pirinç, muz, haşlanmış elma ve kızarmış ekmek gibi yiyecekler ishalinize iyi gelecektir ve kendinizi toparlama konusunda yardımcı olacaktır. İshalinizi daha kötü hale getirebilecek yağlı gıdalar, çiğ meyve ve tüm tahıl ürünlerinden uzak durmanız gerekmektedir.
-
4 Eğer tam tersi kabız iseniz tahıl ürünleri
Öte yandan eğer kabızsanız bol miktarda sıvı tüketmek, tam tahıllı ekmek veya tahıllar, kuru meyveler, kuru baklagiller veya bezelye gibi çözünmeyen lifli yiyecekler tüketmek, sindirim sisteminize yardımcı olacaktır. Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI), kanser tedavisi görenlere günde 8 ila 12 bardak sıvı içilmesini tavsiye etmektedir.
-
5 Öğünlerinizi küçültüp sıklaştırarak iştahsızlığınızın önüne geçin
İştah kaybı kemoterapinin en yaygın yan etkisidir. Ancak kendinizi üç büyük öğün yemeğe zorlamak yerine, doğru beslenmiş ve enerji dolu kalmak için gün boyunca beş veya altı küçük öğün yiyin. Diyetinize protein takviyeleri ve daha yüksek kalorili gıdalar eklemek, sağlıklı bir kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte her kanser hastası için uygulaması gereken diyet farklıdır bu nedenle sizin durumunuza, teşhisinize ve ihtiyaçlarınıza göre yemeklerinizi kişiselleştirmek için doktorunuza danışın.
-
6 Zencefilli şeker mide bulantısına iyi gelir
Kemoterapi sık sık mide bulantısına sebep olur. Ancak zencefilli veya zencefilin tadını sevmiyorsanız limonlu şeker mide bulantınızı almada iyi gelecektir. Özellikle yemek öğünleriniz öncesi emeceğiniz bir zencefilli şeker midenizi rahatlatacaktır.
-
7 Ağız yaraları için muhallebi gibi çiğnemesi ve yutulması kolay yiyecekler
Ağız yaraları en yumuşak yiyecekleri bile yerken acı verebilir. Eğer kemoterapi ağzınızda yaralara yol açtıysa muhallebi, pirinç, yumurta, yulaf lapası ve çorba gibi yutulması kolay yiyecekleri deneyin. Tuz veya baharatlar yaraları daha da acıtabilir. Krakerler, cipsler ve çiğ sebzeler gibi keskin veya gevrek yiyeceklerden ve ayrıca sıcak soslar, köri yemekleri, salsa ve acı biber gibi baharatlı yiyeceklerden de kaçının.
-
8 Portakal suyu ağız kuruluğunu önler
Ekşi yiyecekler ve içecekler ağız kuruluğunuzu gidermede yardımcı olacaktır. Ulusal Kanser Enstitüsü(NCI)'ne göre limonata ve portakal suyu gibi içecekler daha fazla tükürük üretmenize yardımcı olacaktır. Çünkü onların ekşiliği tükürük bezlerinizi uyarır. Bununla birlikte bazı semptomları daha da kötüleştireceğinden özellikle tedaviniz ağrılı bir ağız veya boğaz bırakmışsa portakal veya limon gibi yiyecekleri yemeyin ya da içmeyin.
-
9 Soğan ve sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirir
Kanser hastaları için sağlıklı bir diyet her zaman soğan ve sarımsak içerir. Izgara, pişmiş veya ham olan bu kanser savaşçıları, bağışıklık sisteminin kansere karşı doğal savunmasını harekete geçiren yüksek seviyelerde antioksidanlar içerir. Aslında, Cornell Üniversitesi araştırmacıları güçlü aromalı soğanların bazı kanser hücrelerinin büyümesini bile engelleyebildiğini bulmuşlardır.
-
10 Yağsız protein enerji ve kas sağlar
Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) enerji almanız ve kaslarınızı kuvvetli tutmanız için kemoterapiden geçerken daha fazla protein almanızı önerir. Yumurta, balık, tofu ve tavuk gibi yağsız proteinleri tercih etmelisiniz. Kanserli birçok insan kırmızı etin hoş olmayan bir metalik tat aldığını söylemektedir. Buda kırmızı et yerine balık veya tavuk tercih etmenizde bir etmen olabilir.
-
11 Selenyum açısından zengin besinler kanserle savaşır
Brezilya fıstığı, deniz mahsulleri, yulaf ve kahverengi pirinç kanserle savaş konusunda önemli bir mineral olan selenyumun açısından zengin yiyeceklerdir. Journal of Biological Chemistry'de yayınlanan bir çalışma, selenyum bileşiklerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve bunun da lösemi ve melanom gibi belirli kanserlerle savaşmasını sağladığını ortaya koymuştur. Ancak kabuklu deniz hayvanlarını ve çiğ balıkları yemekten kaçınmalısınız. Çünkü bunlar Ulusal Kanser Enstitüsü(NCI) göre tedavi sırasında daha yüksek gıda kaynaklı hastalıklara yakalanmanıza sebep olabilirler. Somon ve yayın balığı gibi tatlı su balıklarının da tamamen piştiğinden emin olarak tüketin.
0 Comments