Amerikalı araştırmacılar kan testinin ilerleyen yıllarda Alzheimer hastalığına yakalanma riskini ortaya çıkarabileceğini ortaya çıkardılar. Sonuçlar doğrulanırsa, Alzheimer ve demans hastalığından muzdarip hastalara yardımcı olmak için gerçek bir ilerleme olacaktır.
Halen, 40 milyondan fazla insanın dünya çapında bir tür bunama yaşadığı, 2050 yılına kadar sayının yüz milyona çıkması bekleniyor. Bunama tehditi altındaki insanların neredeyse dörtte üçü fakir ve orta sınıf insanlar olacak. Çoğu durumda Alzheimer hastalığı beyne yavaşça etki ediyor. Hastalar bilmeden birkaç yıl devam edebiliyorlar. Doktorlara göre, çoğu ilaç tedavi için etki etmiyor çünkü çok geç teşhis edilmiş oluyor. Alzheimer hastalığı birçok demans formundan biridir. Zaman geçtikçe daha da kötüleşmektedir. Hastalık hafıza problemlerine ve net düşünememeye neden olmaktadır ve hepsinden kötüsü tedavisi yoktur.
Washington’daki Georgetown Üniversitesi’ndeki bilim adamları, kandaki yağ içeriğini 70 yaş ve üstü 500 kişi üzerinde test ediyorlar. Sonuçlara göre, önümüzdeki yıllarda Alzheimer hastalığının kimde gelişebileceğini oldukça doğru bir şekilde tahmin edebiliyor olacaklar.
Bugün doktorlar beyinde hasar olup olmadığını belirlemek için bilgisayar taramaları kullanıyorlar. Kana dayalı bir muayene, hastaları test etmenin daha kolay ve daha ucuz bir yolu olacaktır. Araştırmacılar yeni kan bazlı testlerden heyecan duysalar da, önümüzdeki beş ila on yıl içinde yaygın kullanım için uygun olmayacağını söylüyorlar. Sebebi de tedavi bazı sorunlar yaratabilir. Birçok hasta, hastalığı geliştirip geliştirmediklerini bilmek istemeyebilir. Diğer yandan ise bazı hastalar içinde erken tedaviye başlamak adına önemli bir teşhis yöntemi olacaktır.
0 Yorum