Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren bedeninizde oluşabilecek bazı değişimlerin ve yaşayabileceğiniz olası rahatsızların neler olabileceğini bilmenizde yarar var. Hormonel ve fizyolojik değişimler nedeniyle yaşanabilecek kimi sorunlar hemencecik gelip geçerken kimileri de yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek farklı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Şüphelendiğiniz durumlarda zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.
Kanamalar
Kanama probleminin başını implantasyon kanamaları çekiyor. İmplantasyon ceninin rahme yapışması durumuna verilen isim. Anne adaylarını fazlasıyla tedirgin eden bu durum ilk 12 haftada %20 ye varan düşük ihtimalinden kaynaklanıyor. Kasık ağrısıyla birlikte gerçekleşen kanamalarda 2 saatten uzun sürenleri büyük risk taşımaktadır. Bu sürelere varan kanamalar görüldüğünde mutlaka en acilinden bir hekime başvurmanız gerekmektedir. Zira bebeğinizle ilgili büyük çaplı bir problemle karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir bu uzun süreli kanamalar.
Konsantrasyon Kaybı ve Uykusuzluk
Gebelik süresince en çok şikayetçi olunan konulardan biriside konsantrasyon konusunda zorluk çekmedir. Geç algılama, uykuya meyil gibi problemler bu sorunu takip eden diğer evrelerdir. Dikkati bir yerde toplayamama kişinin psikolojik olarak daraldığının bir göstergesidir. Hem kendi fiziki şartları hem içinde bulunduğu durum, bebeğin durumu ve geleceği ile birleşince psikolojik bir kaos kaçınılmaz oluyor. Dolayısıyla bu gibi sorunlarda kaçınılmaz oluyor. Uykuya meyil durumu aynı zamanda birçok rahatsızlığı da yanında getirebiliyor. Hamilelik boyunca damarların arasında gezinen vücut sıvısı birbirinden ayrılan hücrelerin arasına sızmaktadır. Bu durumdan ötürü de yer yer şişmeler görülebilir gebe bayanda. Özellikle el ve ayaklarda görülen ödem benzeri şişlikler hem kişinin motivasyonunu düşürür hem de sağlık açısından sakıncalıdır. Daha hızlı kilo almaya elverişli hale gelen vücut yapısını kontrol etmek yine kişisel olarak mümkündür. Her hamilelik için uygun görülen kilo 11-15 arasıdır. Eğer hamilelik döneminde bu kilodan daha yüksek bir kilo artışı yaşadıysanız ailenizden gelen bir genetik rahatsızlığınız olabilir ve çocuğunuzda bu hastalığın görülme oranı da %5 civarında artar. Diyabet gibi hastalıklar için önceden tahlil yaptırmanız sizin ve bebeğiniz için yararlı olacaktır. Uyku düzeninden ve bu faktörlerden dolayı zaman zaman nefessiz kalırmışçasına uyanabilir hamileler. Bunun önüne geçebilmek için başınızı yüksek bir seviyede tutacak bir yastık ve tuzsuz yemekler ideal olacaktır.
Kozmetik Cilt Sorunları
Bu süreç zor bir süreç olduğundan fiziksel tepkimelere sıkça rastlanmaktadır. Karın çatlakları, cilt üzerinde bölge bölge lekelenmeler, cildin tahriş olup ufak parçalar halinde dökülmesi, saç dökülmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu bünyeden bünyeye değişik reaksiyonlar gösterebilen bir durumdur. Bu geçici bir dönemdir ve bir süre sonra bu durumlar hayatınızdan çıkacaktır. Sabırlı olmanız ve psikolojinizi bunlarla meşgul etmemeniz önemlidir.
Vajinal Kanama
Bazen erken doğumun habercisi olabileceği gibi kronik bir rahatsızlığında belirtisi olabilir. Bir hekime başvurmak en birincil detaydır bu konuda. Bebekle anne arasında ki besin ve oksijen alışverişini sağlayabilmek için hücreler ikisi arasında plasenta adı verilen bir organ oluştururlar. Bunun oluşum sırasında vajinal bir kanama görülebilir. Zamanından önce oluşması, ya da geç hareket etmesi gibi durumlarda aynı sonucu gösterecektir. Ancak yine de her ihtimale karşı bebeğinizin sağlığı için bir uzmana danışınız.
İdrar Yolu Enfeksiyonları
Gebelik döneminde tuvalet bazen sıkıntı yaratabiliyor insanlara. Genişleyen rahim ve baskıya uğrayan idrar çıkışı akan idrar miktarını azalttığından dolayı yanma ve sancı yaratabiliyor. Bu durumda zamanla idrar yollarında enfeksiyon oluşmasına sebebiyet verebilir. Hamilelerin sağ taraflarına yatması sakıncalı bir eylem olarak belirtilir uzmanlar tarafından. Bunun sebebi hidronefroz olarak adlandırılan böbreğin sağ tarafta bulunması ve üzerine yatılarak genişlemesi durumunda idrar yollarının daha büyük hasarlar alabileceği ve enfeksiyona yol açabileceğidir. O yüzden hamile bayanların mutlaka sol tarafa doğru yatmaları gerekir.
0 Yorum