Temizlik rutininizin evinizi daha sağlıklı ve temiz bir hale getirmesi gerekiyor değil mi? Maalesef bu her zaman böyle olmuyor. Eminiz ki bunlardan bazılarını temizlik hastaları bile yapmayı unutuyor veya atlıyor olabilir. Evinizi gerçekten temizlediğinizden ve mikroplardan arındırdığınıza emin olabilmek için bunlara mutlaka dikkat edin ve yapın:
-
1 Evinizi gözünüzde canlandırın ve bir temizlik planı yapın
Bir odayı temizlemeye başlamadan önce temizlediğiniz yerleri kirletmeyecek, ileri geri gitmeyecek şekilde planlayın. Yukarıdan aşağıya veya soldan sağa temizlik, daha verimli bir rutindir. Evinizdeki eşyaların ve mobilyaların konumuna göre öncelik sıranızı belirleyerek başlayın temizliğe.
-
2 Kirli bulaşık süngerlerinizi kullanmayın
Süngeriniz 320 milyondan fazla, hastalığa neden olabilecek bakteri içerebilir. Bulaşık yıkarken bu bakteriler süngerden elinize, daha sonra ağzınıza veya gözünüze bulaşabilir ve sizi hasta edebilir. Süngeriniz asla temizlemeyi düşünmediğiniz birçok mutfak eşyanızdan sadece biridir.
-
3 Nevresim takımlarınızı sık sık değiştirin
Nevresim takımları, alerjinizin artmasına neden olabilecek toz akarları için üreme alanıdır. Ama muhtemelen onları nadiren temizliyorsunuz. Ayda en az bir kez mutlaka yatak örtüsünü, mümkün olan en sıcak su ayarını kullanarak yıkayın ve yeni nevresim takımını sermeden önce yatağın üstünü sıcak suyla silin.
-
4 Doğrama tahtanızı dezenfekte edin
Ortalama bir doğrama tahtası, evinizdeki tuvaletten yaklaşık 200 kat daha fazla bakteriye sahiptir. Bu pis mikroplardan kurtulmak için, doğrama tahtanızı bulaşık makinesinde temizleyerek başlayın. Yıkandıktan sonra yüzeyine sirke dökün ve gece boyunca bırakın. Sabah, alkol veya çamaşır suyu ile dezenfekte edin.
-
5 Çamaşırlarınızdaki mikropları birbirine bulaştırmayın
Belçikalıların yaptığı bir araştırmaya göre, aileler evlerinde çamaşır yıkarken mevcut kirli çamaşırlarını yeni aldıkları kıyafetlerle birlikte soğuk suyla yıkadıklarında mevcut bakterilerin yeni aldıkları kıyafetlere transfer olmasına sebep olduğunu görmüştür. Bu nedenle mikropları öldürmek için kıyafetlerinizi her zaman mümkün olan en yüksek sıcak su ayarında yıkayın.
-
6 Çöp kutularınızı mutlaka temizleyin
Eminiz ki çöplerinizi düzenli olarak çıkarıyorsunuz ancak çöp kutularınızı yıkamadan yeni bir çöp torbası koysanız bile çöp kutularınız mikrop barındırmaya devam ediyor. Çöp kutularınızın iç kısımlarını düzenli olarak, özellikle banyo ve mutfaktakileri fırçalayın ve yıkayın.
-
7 Bulaşık makinenizin de temizliğe ihtiyacı olduğunu unutmayın
Belki de birçoğumuzun yapmadığı yada atladığı detaylardan birisidir bulaşık makinesini temizlemek. Makinenizin bulaşıkları temizlemesi, cihazın temiz kaldığı anlamına gelmez. Bulaşık makinesi ve buzdolabı kapılarının kenarları küf için bir üreme alanı olabilir, bu nedenle orada oluşmuş veya oluşabilecek herhangi bir mantar için bulaşık makinenizi mutlaka düzenli aralıklarla temizleyin.
0 Comments