Sağlıklı yaşam herkesin önceliği olmuş durumda. İnsanlar sürekli olarak nasıl bir yaşam tarzıyla daha sağlıklı olabileceklerini araştırıyor. Sözgelimi, paraben içermeyen şampuanlar daha çok tercih ediliyor; ekmekler tam buğday unlu alınıyor, hazır gıdaların arkasındaki “içindekiler” kısmı gözden geçiriliyor. Peki, tükettiğimiz hemen her ambalajlı ürünün muhtevasında bulunan monosodyum glutamat, namı diğer “Çin Tuzu” ne ve sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde yemeklere katılması bir âdet halini almış olan monosodyum glutamatın temel işlevi yiyecek ve içeceklerin lezzetini artırması. Sadece yemeklerde değil, aynı zamanda dondurmalarda, soğuk ve sıcak içeceklerde, soslarda, atıştırmalıklarda da kullanılan monosodyum glutamat, ülkemizde ürünlerin içindekiler kısmında e-621 koduyla da yazılabiliyor. Tarihte ilk defa 1907 yılında Tokyo Üniversitesi’nde kimya profesörü olan Kikunae İkeda tarafından, Japon mutfağının vazgeçilmesi deniz yosunundan ayrıştırılarak kullanılan bu madde, içine katıldığı ürünlerin lezzetini artırarak ürünün daha çok ve iştahla tüketilmesini sağlıyor.
Hiç düşündünüz mü, yoğurtlu bir cipsten nasıl oluyor da bu kadar yoğun bir yoğurt tadı alıyoruz? Veya fındıklı bir dondurmanın tadı nasıl fındıktan daha güçlü olabiliyor? İşte Çin tuzu sayesinde! Peki monosodyum glutamatın sağlığımıza zararı var mı?
Her şeyden önce, monosodyum glutamat gıdaların tadını anormal bir şekilde artırdığı için, daha çok tüketmemize sebep oluyor ve obeziteye yol açıyor. Uzun süreli kullanımında doyma hissinin yok olmasına neden olan monosodyum glutamat, sinir hücrelerine zarar vermesi nedeniyle de alzheimer, parkinson, epilepsi gibi hastalıklara yol açıyor. Doyma noktasında sebep olduğu bozulma sonucunda ise diyabet, obezite, tansiyon gibi sağlık sorunlarına sebep olup, karaciğer, böbrek ve pankreas gibi hayati organlara zarar veriyor. Hamilelerde ise tüketildiğinde doğrudan anne karnındaki bebeğe gittiği için büyüme hormonunda bozulmalara yol açıyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde üç aya kadarki çocuk ürünlerinde kullanılması yasak olan monosodyum glutamatın, ABD’nin de dâhil olduğu 50 ülkede kullanımı sınırlandırılırken ülkemizde bu konuda herhangi bir çalışma bulunmamakta ve monosodyum glutamat, ürünlerde serbestçe kullanılmaktadır.
0 Comments