Çoğu insan için sıcak bir fincan çay ile güne başlamak ya da yemek sonrası şöyle ince belli bir bardakta tavşan kanı çay içmek gibisi yoktur. Türkiye’nin dünyada en fazla çay üreten 6. ülke iken kişi başına çay tüketiminde 1. sırada olması da çayı ne kadar sevdiğimizin en büyük göstergesidir. Ancak çayınıza özellikle de sabah kahvaltıda içtiğiniz çayınıza ekleyeceğiniz şeyler sağlığınız ve vücudunuz için tahmininizden çok daha büyük bir fark yaratabilir. İster ince belli bardakta olsun, isterse de fincanda ya da kupada işte çayınızı süper sağlıklı hale getirebilecek o 8 şey:
-
1 Bal
Çayınıza ekleyeceğini bal sadece şeker gibi çayınızı tatlandırmakla kalmaz, aynı zamanda doğal bir müshil görevi görür. Böylelikle kabızlığın giderilmesine yardımcı olarak önemli bir rol oynar. Bal sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve solunum sorunlarına fayda sağlayan bir besindir. Çayınız kadar sabah kahvaltılarınızdan da eksik etmemeniz bu yüzden son derece önemlidir.
-
2 Nane
Nane aslında birçoğumuzun çayına eklemekten keyif aldığı şeylerin başında gelsede potansiyel sağlık faydalarından yararlanmak için aşırıya kaçmadan günde 1-2 fincan ya da bardak olarak düzenli tüketimi önemlidir. Çayınıza ekleyeceğiniz taze nane yaprağı, sindirim bozukluklarına, boğaz ağrısını iyileştirmeye ve baş ağrılarını azaltmaya yardımcı olacaktır.
-
3 Tarçın
Çayınıza tarçın eklemek ona sadece aromatik bir tat katmakla kalmayacak, aynı zamanda kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye de yardımcı olacaktır. Çayınızda toz yerine çubuk tarçın tercih ederseniz tarçının içerisindeki uçucu öz yağlardan da faydalanmış olursunuz. Toz haline getirilmiş olan tarçında ise bu öz yağı özelliği kaybolmaktadır.
-
4 Limon
Yine nane gibi limonda çayımıza eklemekten keyif aldığımız şeylerin başında gelmektedir. Ama yine sağlık anlamında faydalanmak istiyorsak düzenli tüketmemiz gerekmektedir. Çayınıza ekleyeceğiniz limon suyu veya dilimleri, vücudunuza antioksidan desteği ve C vitamini takviyesi verecektir. Limon çayımızın haricinde salatalarımızda, yemeklerimizde yani kısacası mutfaklarımızda sağlıklı bir hayat için olmazsa olmazlardan biridir.
-
5 Rezene
Rezene kendine has tadı, aroması ve kokusuyla bazı kişiler tarafından çok sevilirken bazıları kokusuna dahi tahammül edememektedir. Ama çayınıza ekleyeceğiniz rezenin şu faydalarını duyduktan sonra eminiz sizde sevecek ve eklemek isteyeceksiniz. Sabah çayınıza yarım çay kaşığı rezene tohumu eklemek şişkinlik hissiyatınızı azaltarak sindirime yardımcı olacaktır. Bağırsak sağlığı için çok önemli bir bitki olan rezene içeriğinde bulunan A vitaminiyle göz sağlığı için de oldukça yararlıdır.
-
6 Zencefil
Kendine has kokusu ve aromasıyla zencefil ödemi ve iltihabı azaltır. Aynı zamanda antioksidan özellikteki içeriğiyle yağ kaybı sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Zencefil, soğuk algınlığı, öksürük ve tıkanıklığa son derece iyi gelmektedir. Ayrıca içeriğindeki C vitaminiyle de bağışıklığı desteklemede önemli bir rol oynar. Daha sayamadığımız birçok faydasıyla eminiz zencefil bugünden sonra sizin de çaylarınızın olmazsa olmazı haline gelecektir.
-
7 Tulsi (Kutsal Fesleğen)
Bir tür fesleğen çeşidi olan ve kutsal fesleğen olarak bilinen tulsi son yıllarda ülkemizde de giderek popüler hale gelen bir bitki olmuştur. Köken olarak Hint yarımadasına ait olan bir bitki olsa da ülkemizde de rahatlıkla yetişebilmektedir ve yaygın olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Çayınıza ekleyeceğiniz tulsi yaprakları sindirim ve bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Aynı zamanda kalp, damar, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı da önemli bir koruyucu görevi üstlenmektedir.
-
8 Hindistancevizi Yağı
Yine tulsi gibi hindistancevizi yağı kullanımı da gitgide yaygınlaşmakta ve popüler hale gelmektedir. Çayınıza ekleyeceğiniz az miktarda yenilebilir hindistancevizi yağı, vücudunuzu zararlı olan toksik maddelerden temizleyecektir. Sindirim sisteminiz için son derece yararlı bir yağ olan hindistancevizi yağı, bağırsak sağlığının iyileştirilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olmaktadır.
0 Yorum